Health

کشتن ایمن الظواهری در کابل – آیا افغانستان با حاکمیت طالبان باردیگر مهد پرورش تروریسم جهانی شده است؟ - ناخدا محمد فارسی

رئیس جمهور آمریکا آقای بایدن روز ۲ ماه اگوست ۲۰۲۲ اعلام کرد که ایمن الظواهری رهبر کنونی القاعده در مرکز کابل در صبحگاه یکشنبه ۳۱ ماه ژوئيه با حمله پهپادی آمریکایی کشته شد. بعنوان یک کنشگر نظامی-سیاسی حذف یک جنایتکار و آدمکش حرفه ای را نیک می نگرم ولی بلافاصله برایم سئوال برانگیز است که برنامه ریزی و اجرای عملیات چگونه امکان پذیر شده است؟ مشخص نیست از چه مکانی پهپادی را به پرواز درآورده اند و این پهپاد به مرکز کابل رفته بدون اینکه کسی متوجه آن شود و تروریست الظواهری را به تنهایی در خانواده چند نفره بکشد؟ و آسیبی به دیگر اعضاء خانواده او نرسیده است؟ کشته شدن ایمن الظواهری بیشتر به تیر نامرئی (غیبی) شباهت دارد تا یک اقدام نظامی.

 

رسانه اینترنتی جروزالم پست مقاله طولانی ای از سرگشت الظواهری را به رشته تحریر در آورده و وسیله کشته شدن الظواهری را توسط موشک هل فایر آرایکس-۹ میداند (۱). اگر چه این تنها یک گمانه زنی ای بیش نیست ولی لااقل بهتر میتوان آنرا قبول کرد. گفته میشود هل فایر از بالک های متغیر و پیچیده ای استفاده میکند و با دقت بسیار بالا به طرف هدف می رود و برخی هم بر این باورند که این سلاح در موقع اصابت به هدف هیچ انفجاری تولید نمی کند. تقریباً مانند یک گلوله هوشمندی است که از لوله تفنگ خارج شده و میرود و به هدف مورد نظر اصابت میکند. گفته میشود این موشک با نام نینجه-موشک هم شناخته میشود، و از آن برای هدف قرار دادن و کشتن سران گروه های تروریستی توسط سازمان امنیت آمریکا سی آی ای (سیا ) استفاده شده و میشود.

 

بهرروی بجا است مروری بر تاریچه زندگی ایمان الظواهری داشته باشیم تا او را بهتر بشناسیم، ایمن الظواهری کی بود؟ رزومه تروریستی او بسیار طولانی است. تنها به خلاصه ای بسنده میکنیم:

الظواهری در سال ۱۹۵۱ در مصر در خانواده متمول و مرفه ای بدنیا آمد و در رشته پزشکی تحصیل کرده بود. پس از فارغ التحصیلی به اخوان المسلمین پیوست. در سال ۱۹۸۱ ظواهری به همراه ۳۰۰ تندرو اسلامی در پی ترور انور سادات دستگیر و زندانی شد. پس از آزادی از زندان در سال ۱۹۸۵ به پیشاور در پاکستان رفت ولی سرپرستی گروه ترور خود در مصر، جهاد اسلامی مصر، را حفظ کرد. در دوران جنگ سرد همراه با گروه القاعده در افغانستان، سال ۱۹۹۷، برعلیه روسیه جنگیدند و در فوریه ۱۹۹۸ با بن لادن هم پیمان شد و «جبهه جهانی اسلام علیه یهودیان و مسیحیان» را تشکیل داد. علارغم این همبستگی وی گروه تروریستی خود در مصر را کماکان هدایت میکرد و در طرح ریزی قتل عام هایی مانند حمله به گردشگران لوکزور مصر در سال ۱۹۹۷ دست داشت. الظواهری در طول دهه های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ به کشورهای مختلف با پاسپورتهای مختلف از جمله سوئیس، ساریاو سفر داشته است. در دهه ۱۹۹۰ از طراحان تروریستی القاعده بود و بسیاری از ترورها را برنامه ریزی می کرد. اقدامات تروریستی اسامه بن لادن و ایمن الظواهری ادامه داشت و پس از اینکه جنگ سرد به اتمام رسید جهان غرب اهمیت زیادی به اقدامات تروریستی این گروه نمیداد زیرا در افغانستان در راستای خواست آمریکا و جهان غرب با روسیه جنگیده بودند و تا حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ اقدام مؤثری برعلیه آنها انجام نشد.

 

پس از حمله ۱۱ سپتامبر به برج های دوقلوی نیویورک، افراط گرایی و ترور درجهان افزایش یافت و پس از اشغال افغانستان و از هم پاشیده شدن القاعده، به گروه های جدیدی مانند داعش و کادرهای جوان تر القاعده در عراق و یمن نقل مکان کردند. در واقع اعتقاد بر این است الظواهری در پشت توطئه هایی مانند ترور انورسادات رئیس جمهور مصر و همچنین ترور بی نظیر بوتو نخست وزیر پاکستان نیز قرار داشته است. پس از کشته شدن اسامه بن لادن سرپرستی القاعده را بدست گرفت۰ القاعده بعد از کشته شدن بن لادن اقدام چشم گیری در جهان انجام نداد. ولی گفته میشود الظواهری هدایت استراتژیکی شبکه های پراکنده القاعده را بعهده داشت. یکی از اقدامات تروریستی استراتژیک القاعده برقرای حکومت داعش در عراق و سوریه به رهبری ابوبکر البغدادی بود. عملیات داعش در سوریه و عراق از اهداف این مقاله دور است، تنها میتوان گفت که رهبر این گروه در هنگام ریاست جمهوری ترامپ در ۲۶ اکتبر ۲۰۱۹ کشته شد، گروه داعش از هم پاشید، ولی هنوز تعدادی از آنان در جنوب سوریه در منطقه دیرالذور باقی مانده اند که گهگاهی دست به اقدامات تروریستی می زنند.

 

کشته شدن الظواهری توسط آمریکا، بعد از فاجعه خروج آمریکائيان از کابل در سال ۲۰۲۱ ، شاید بزرگترین اقدام موفقیت امیز نظامی – سیاسی برای مقامات ارشد دولت آمریکا از جمله رئیس جمهور آقای جو بایدن باشد. امّا الظواهری از دوستان سراجدالدین حقانی که اکنون وزیر داخله دولت طالبان است بود. او بود که برای خانواده الظواهری جا و مکان مرفهی در کابل مهیا کرد. میتوان بیقین گفت که دولت طالبان با آوردن الظواهری به کابل باخبر بوده است. باید صبر کرد ودید عکس العمل حقانی و سران طالبان در این مورد چه خواهد بود. اما نباید وضعیت اقتصادی افغانستان را در از نظر دور داشت. طالبان به کمک های اقتصادی آمریکا برای اداره کشور نیاز دارد و به احتمال قوی عکس العملی نشان نخواهند داد.

 

کشته شدن ایمن الظواهری ضربه بزرگی برای القاعده است. الظواهری مشغول بازسازی توانایی القاعده در افغانستان پس از خروج آشفته آمریکا بود. الظواهری ممکن است به اندازه اسامه بن لادن یا ابوبکر البغدادی کاریزماتیک نبوده باشد، ولی در گروه های تروریستی القاعده از وجاهت بالایی برخوردار بود. بهمین علت به افغانستان برگشته بود تا در سایه حکومت طالبان طرحهای تازه تروریستی را تهیه و در باره اجرای آنها برنامه ریزی کند.

 

نباید از نظر دور داشت که حضور الظواهری در افغانستان، پس از خروج آمریکائيان از آن کشور، بیانگر آنست که بار دیگر آفغانستان پناهگاه امنی برای سازمان دهی اعمال تروریستی توسط رهبران القاعده شده باشد و این در تقابل با تفاهمنامه آمریکا با طالبان است که در قطر مورد توافق آمریکا و افغانستان قرار گرفت. مشخص نیست که آیا موفقیت روز یکشنبه نمونه آن است که جهان غرب از جمله آمریکا تصمیم گرفته و یا تصمیم خواهند گرفت سران گروه های تروریستی در جهان را برای همیشه حذف کنند؟ میتوان تحلیل کرد «نه» این اولین حمله پهپادی آمریکا در افغانستان در یک سال گذشته است. تنها نکته جالبی که از این حمله در دست داریم سلاحی است که مورد استفاده قرار گرفته. گلوله هوشمندی که بدون صدا میتواند خود را به هدف برساند و بدون انفجار هدف را نابود کند. لااقل میتوان گفت باخبر شدن از چنین سلاحی شاید هشداری برای تروریستهای جهانی باشد که در هرکجای جهان سکونت داشته باشند در امان نخواهند بود.

 

شاید هم هشداری برای علی خامنه ای باشد که دست از تروریست پروری بردارد. خامنه ای به پسر اسامه بن لادن، سیف العدل در ایران جا و مکان داده است. به احتمال قوی پس از کشته شدن الظواهری سیف العدل رهبر القاعده خواهد شد. جان سیف حتماً در خطر خواهد بود و رژیم اسلامی قادر نخواهد بود از وی در برابر حمله موشک آرایکس-۹ آمریکا حفاظت کند.

 

جالب اینکه خبرگزاری فارس مراتب کشته شدن ایمن الظواهری را بازتاب داده و بدون غلو و یا پروپاگندا واقعه را گزارش کرده است (۲). این رسانه نیز از قول رسانه های آمریکایی نوشته است «الظواهری عمیقاً در برنامه ریزی حمله یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ شرکت داشته است». خبرگزاری فارس سخنان بایدن را بطور کامل بازتاب داده که گفت «مهم نیست کجا پنهان می‌شوید، اگر تهدیدی برای مردم ما باشید، ایالات متحده شما را پیدا کرده و ازبین خواهد برد».

 

از سوی دیگر، منابع مطلع آمریکایی به روزنامه «نیویورک تایمز» گفتند که الظواهری در خانه یکی از دستیاران ارشد «سراج‌الدین حقانی» وزیر امور داخله طالبان هدف قرار گرفت و از موشک «هِل‌فایر» برای این حمله استفاده شد. خبرنگاران آمریکایی درباره الظواهری نوشته اند: «هیچکس از زمان بن‌لادن، در القاعده نفوذی که الظواهری دارد را نداشت. این افراطی مصری الاصل، الهام‌ بخش جنبش‌های تروریستی بود و دهه‌ها هدف ایالات متحده قرار داشت».

 

این منابع توضیح دادند: «از سال ۲۰۰۱ برای سر الظواهری جایزه ۲۵ میلیون دلاری تعیین شده بود. او علاوه بر برنامه ‌ریزی حمله ۱۱ سپتامبر، در پشت حمله به ناوشکن آمریکایی یو.اس.اس کول که در سال ۲۰۰۰ انجام شد و ۱۷ ملوان آمریکایی در آن کشته شدند، قرار داشت. وزارت امور خارجه آمریکا نیز می‌گوید او در بمب‌گذاری‌های آگوست ۱۹۹۸ در سفارت‌خانه های ایالات متحده در کنیا و تانزانیا که منجر به کشته شدن ۲۲۴ نفر شد، نقش داشته است».

 

آیا با کشته شدن ایمن الظواهری تروریسم جهانی تمام خواهد شد؟ جواب به این سئوال قطعاً منفی است. برای پایان دادن به اعمال تروریستی در جهان باید پایه و اساس آن را نشانه گرفت، و بقول معروف سر افعی را از بدن جدا کرد. باعث تأسف است که سر این افغی در تهران قرار گرفته است. تا رژیم جمهوری اسلامی بر ایران حاکم است، از منافع کشور ایران برای اشاعه تروریسم جهانی استفاده خواهند کرد و اعمال تروریستی در جهان ادامه خواهد یافت. مردم ایران مصمم ایستاده اند تا از این نظام ددمنش اسلامی عبور کرده و حکومتی آزاد و دمکراتیک از طریق انتخابات آزاد برقرار کنند. مردم ایران امیدوارند که جهان غرب و شرق دست از حمایت حاکمان جنایکار اسلامی در ایران بردارند، به مردم ایران پشتیبانی بدهند تا مردم ایران با عبوز از این رژیم ایده اولوژیک عبور کنند تا علاوه بر بازگرداندن رفاه و امنیت و آرامش به ایران، امنیت منطقه ای نیز برقرار شود وکشورهای همسایه و ملت های صلح دوست جهان در نهایت شریک جدیدی برای توسعه روابط انسانی در سطح منطقه و جهان داشته باشند.

 

ناخدا محمد فارسی

۳ ماه آگوست ۲۰۲۲

 

1 – https://www.jpost.com/middle-east/article-713704?_ga=2.52560104.1585173702.1659256862-1163418029.1645806768&utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=The+killing+of+Zawahiri%3A+Twenty+years+too+late+-+analysis&utm_campaign=August+2%2C+2022&vgo_ee=hPnmGbpMx7jV8GM6YALJdIvy7T5YEJ8ohjC9vauJg30%3D

 

2 – https://www.farsnews.ir/news/14010511000044/%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF%D9%86-%D8%A3%DB%8C%D9%85%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%B8%D9%88%D8%A7%D9%87%D8%B1%DB%8C-%D8%B1%D8%A7-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D9%81%D8%BA%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%DA%A9%D8%B4%D8%AA%DB%8C%D9%85