Health

نقدی بر رزمایش پیامبر اعظم ۱۷ سپاه – نصب و آزمایش سیستم منحرف کننده موشک روی تانک - شعبده بازی ای دیگر! - ناخدا محمد فارسی

معاون عملیات سپاه ‌پاسداران سردار عباس نیلفروشان با اعلام خبر آغاز رزمایش مشترک پیامبر اعظم ۱۷ میگوید «این رزمایش بر اساس شبیه ‌سازی یکی از پیشرفته ‌ترین طرح‌های تهاجمی در جنگ‌های ترکیبی است! » (۱)

سردار نیلفروشان افزوده است «این رزمایش نیروهای زمینی دریایی و هوا فضای سپاه به همراه سازمان سایبر الکترونیک در منطقه سواحل استان هرمزگان، بوشهر و بخشی از خوزستان به اجرای عملیات تهاجمی و نفوذ در سطح استراتژیک برای انهدام مبادی آفندی دشمن فرضی بوده است». مفهوم سخنان این سردار بیخرد چه میباشد نامشخص است؟ در لابلای نگارش های بیشماری در رسانه های مختلف، بنظر میرسد، سردار میخواهد بگوید، سیستمی با امکانات هوش مصنوعی تولید کرده اند که برروی تانک های تی ۷۲ ام نصب می شود و میتواند با ایجاد اختلال درسیستم هدایت کننده موشکهایی که بطرف تانک پرتاب میشود، موشک را ردیابی و منحرف نماید. احتمالاً این سامانه که سردار نیلفروشان از آن صحبت میکند، تکنولوژی صنعت مکانیک-الکترانیک با واژه مکاترونیک است که لااقل به ۵۰ سال پیش برمیگردد و فرستنده-گیرنده ای هم به آن اضافه کرده باشند. مشخص نیست این سردار پر مدعا میخواهند چه کشف بزرگی بخورد مردم  ایران بدهد که برای امرار معاش روزانه خود بسختی دست به گیریبان هستند، و توجهی به این سخنان بیخردانه ندارند. سردار نیلفروشان همچنین خبرداده که در این رزمایش از نیروی انسانی بسیج دریایی هم استفاده شده است۰

 

در این راستا خبرگزاری العربیه، چهارشنبه اول دیماه ۱۴۰۰، گزارشی از جانب خبرگزاری فارس-نیوز منتشر کرده،  این سیستم انحراف کننده موشک که بر روی تانک های تی ۷۲ ام نصب میشود در آینده برروی قایق های سپاه پاسداران نیز نصب خواهد شد و هرگونه موشکی که بطرف تانک، ناو، قایق و غیره پرتاب شود را منحرف خواهد کرد (۲). در صنایع دفاعی و مقابله با موشکها و پهپادها از سیستم پدافند هوایی استفاده میشود. این شعبده بازی جدید سپاهیان صحبت از پدافند موشک برعلیه تانک است؟ تأکید سردار نیلفروشان بر تولید سیستم جدید پدافندی بیشتر یاد اور اختراع مسخره تولید دستگاه کرونا یاب، از راه دور، سپاهیان است، که در هنگام شیوع اولیه ویروس کرونا از آن برای دریافت و چپاول بودجه استفاده کردند. این جنایتکاران با استفاده از ترفندها و انواع  راها، سرمایه های مردم و کشور را به خود اختصاس میدهند، می دزدند و برای سرپوش نهادن بر تاراج سرمایه های ملی، این گونه اخبار بی اساس را انتشار میدهند.

باید اذعان کرد که در گزارش سرداران سپاه پیرامون این رزمایش نکات مثبتی هم وجود دارد. برای مثال با بکار گیری تانکها تی ۷۲ و تی ۷۲ ام به هدف هائی برروی زمین حمله کرده اند!. البته این اقدام خارق العاده ای نیست، اما تمرینی مثبت است. نظر به اینکه این رزمایش مشترک بوده از هلیکوپتر های هوانیروز کبرا، توفان و میل ۱۷ هم استفاده شده است که از هوا به هدف حمله برده اند! در این عملیات تعدادی موشک هم بطرف اهداف دریایی شلیک شده که گفته میشود از مهمات مجاورتی استفاده کرده اند. درباره مختصات مهمات مجاورتی توضیح زیادی داده نشده است، ولی میتوان گمانه زد که چیزی شبیه به «دپس شارج» باشد که ناوشکنها برعلیه زیردریایی استفاده میکنند که در مجاورت و در عمق نزدیک به زیردریایی منفجر میشوند۰

 

از دیگر خبرها، استفاده از نیروهای ویژه صابرین نیروی زمینی سپاه است، که میتواند در نزدیکی ساحل دریا مستفر شوند و از پیاده شدن نیروی زمینی دشمن جلوگیری نمایند؛ تاکتیک های رزمی جنگ جهانی دوم. در این اقدام از تیپ ویژه ۳۳ المهدی استفاده شده است که یک نیروی سرکوبگر داخلی است. در این راستا فرمانده سپاه سردار حسین سلامی هم به خبرنگاران گفته است دراین رزمایش «ورود فناوری‌های جدید اعم از هوش مصنوعی و فناوری استفاده از پهپادها در اعماق متعدد و موشک‌ های کروز در طیف وسیعی از بردها با دقت‌های قابل‌قبول؛ نشانگر دستیابی نیروی دریایی سپاه به نقاط درخشان در مسیر تکامل قدرت خود است.» جملاتی بی سر و ته و یا بقول معرف چند خروار، یک قاز! (۳)

در مقابل پروپاگنداهای سپاهیان در رزمایش پیامبر اعظم ۱۷، خبر جالب توجهی هم در خبرگزاری ایرنا به چاپ رسیده که بیانگر واگذاری امکانات صنایع و تأسیسات دریایی به نیروی دریایی راهبردی ارتش است. این خبر را باید به فال نیک گرفت زیرا  وجود این امکانات در نیروی دریایی ارتش مستلزم داشتن بودجه است که کمتر به آن دست مییابد۰ این اقدام میتواند گامهای مثبتی در راستای بروز کردن تجهیزات مورد لزوم نیروی دریایی ارتش بردارد. این گزارش شامل اقدامات مثبت نیروی دریایی ارتش از هنگام انقلاب و بویژه حماسه جاویدان مروارید که در جنگ ایران وعراق توان نیروی دریایی عراق توسط نیروی دریایی ایران نابود شد است. همچنین یاد آور مقاومت ۳۴ روزه تکاوران نیروی دریایی ارتش به فرماندهی ناخدا هوشنگ صمدی که در نیمه شب اولین روز جنگ به سمت خرمشهر حرکت کردند میباشد.

 

دراین راستا روز سه شنبه  ۱ دیماه ۱۴۰۰ سورنا ستاری معاون علمی و فناری رئیس جمهور و دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی با حضور در بوشهر نخستین کارخانه نوآوری صنایع دریایی ایران و خط تولید موتورهای سنگین دیزل دریایی را افتتاح کردند و از نخستین موتور دیزل دریایی مکران ۳۶۰۰ اسب بخار و پیوستن ۲ ناو موشک انداز «گُرز» و «خنجر» توسط فناوران کشور پرده برداری کردند. این خبری است بسیار مثبت.

 

لازم است یادآور شویم که تاکنون هرگونه اقدامی که در صنایع دریایی خارج از حیطه نیروی دریایی ارتش انجام شده، بدون توجه به کیفیت مواد اولیه پیشرفت آن تا کنون ناچیز بوده است. برای مثال اکثر تجهیزات دریایی برروی آب شور دریا استفاده میشود و تجهیزات لازم است از مواد اولیه ای استفاده کند که در مقابل آبشور دریا مقاومت داشته باشد. بیاد دارم در دوران جوانی در نیروی دریایی یکی از پمپ های آتش نشانی ناو سوخته بود و جایگزینی با پمپ میل استاندارد دریایی هم درکوتاه مدت امکان پذیر نبود. مدیرماشین ناو و من که افسر برق و سلاح ناو بودم، پمپ را با مشابه آن از بازار ازاد بدون توجه به اینکه پمپ برای آب شیرین ساخته شده بود تعویض کردیم ولی این پمپ تنها برای مدت چند ساعت در مقابل آبشور دریا مقاومت کرد و از هم پاشید. فنآوران نیروی دریایی با تجربیاتی که دارند میتوانند تجهیزاتی را برای نیروی دریایی ارتش تولید کنند که ظرفیت های علمی و صنعتی (میل استاندارد) را دارا باشد. نقد من تنها بر آنست که آیا میتون امیدوار بود به پرسنل متخصص نیروی دریایی فرصت داده شود تا از کارایی و تجربه خود استفاده نمایند؟ جای سوال دارد! (۴)

 

پیرو این اقدام مثبت ناخدا یکم ستاد عباس فاضل نیا در مصاحبه ای با خبرگزاری ایرنا اعلام کرد «این نیرو در راستای تامین نیازهای خود و استفاده از توان متخصصان داخلی تاکنون ۵۰۰ میلیارد ریال قطعه از شرکت‌‏های دانش بنیان خریداری کرده است.

 

در پایان در برابر پروپاگنداهای سپاهیان پیرامون رزمایش پیامبر اعظم ۱۷  و فن آوریهای مبالغه امیز، اقدام ورود صنایع دفاعی دریایی به زیرساختار و تحت نظارت نیروی دریایی ارتش بسیار مثبت و برای افسران، درجه داران و کارمندان نیروی دریایی ارتش امیدوارکننده است.

 

ناخدا محمد فارسی

۲۳ دسامبر ۲۰۲۱

 

 / https://www.farsnews.ir/news/14000929000178(۱)

https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2021/12/22/Iran-announces-anti-missile-system-for-its-tanks (۲)

https://www.farsnews.ir/news/14000930000635/ (۳)

https://www.irna.ir/news/84585928 (۴)