مدت ۱۰ ماه است که انتخابات پارلمان عراق انجام شده، ولی دخالت رژیم اسلامی ایران اجازه نداده تا مجلس عراق رئيس جمهور و نخست وزیر انتخاب کرده و دولت منتخب مردم تشکیل شود، تا شاید ثبات و امنیت نسبی در عراق برقرار شود. علارغم اینکه جریان مقتدا صدر آخوند شیعی عراقی در انتخابات، نسبت به دیگر گروه های سیاسی، اکثریت داشت اما موفق نشد یک دولت ائتلافی بوجود بیاورد و نمایندگان جریان صدر از مجلس استعفاء دادند. با این استعفاء دسته جمعی، دست نشاندگان رژیم اسلامی به اکثریت رسیدند. رژیم اسلامی بصورت وقیحانه ای نوری المالکی و هادی العامری که زیر نظر رژیم انجام وظیفه می کنند را برای نخست وزیری پیشنهاد کرد. این اقدام آنقدر مفتضح بود که هادی العامری و نوری المالکی از قبول نخست وزیری سر باز زدند و رژیم اسلامی دست نشانده دیگری، یعنی یکی از معاونان المالکی را برای پست نخست وزیری انتخاب و اعلام نمود.
دخالت بی حد رژیم اسلامی باعث شد که حامیان مقتدا صدر به خیابان بیایند و از راه مقاومت مدنی به منطقه سبز بغداد وارد شده و مجلس عراق را بطور مسالمت آمیزی اشغال کنند.
خبرگزاری رویترز در روز سه شنبه ۲ آگوست مقاله ای با عنوان «عراق استقلال خود را مورد آزمایش قرار داده است» منتشرکرد (۱). در این مقاله که توسط جان دیویسون و تام پری منتشر شده از احتمال رویارویی هواداران صدر و طرفداران رژیم اسلامی ایران خبر میدهد و یاداور شده تا کنون هیچ یک از طرفین صحنه را خالی نکرده اند. فرمانده سپاه قدس، سردار اسماعیل قاآنی بلافاصله پس از تحصن هواداران صدر در مجلس به عراق وارد شد تا از احتمال در گیری نظامی بین طرفین جلوگیری نماید. اما تنش بین دو جناح فروکش نکرده است و احتمال درگیری مسلحانه هنوز بالا است. رژیم اسلامی ایران بخوبی میداند هرگونه درگیری نظامی بین هواداران صدر و نیروهای شبه نظامی تحت کنترل رژیم نه تنها به نفع رژیم نیست بلکه، به آسانی میتواند به جنگ داخلی و تجزیه عراق منجر شود. هم اکنون کردستان عراق بطور خودمختار امور مدیریتی کردستان عراق را در دست دارد، قسمتهای سنی و شیعی نشین نیز میتوانند به آسانی اعلام خودمختاذی کنند، که نهایتاً عراق به سه قسمت تقسیم خواهد شد. شاید هم این راه حلّی برای ثبات و امنیت در عراق باشد و احتالاً سه جزء تجزیه شده می توانند بصورت کنفدراسیون با هم کنار بیایند.
متقدا صدر پس از سقوط صدام تا کنون با دخالت کشورهای خارجی در عراق از جمله رژیم اسلامی ایران بشدت مخالفت داشته است. جریان صدر اعتراض خود را به دخالت رژیم اسلامی با استعفاء نمایندگان مجلس عملاً نشان داد، ولی جیره خواران رژیم اسلامی آن را بفال نیک پنداشتند و در مجلس به اکثریت رسیدند، و بدنبال انتخاب نخست وزیر منتخب خود بودند که هواداران صدر به میدان آمدند و مجلس عراق را اشغال کردند. گفته میشود صدر به دنبال تغییر قانون اساسی کشور است که گویا توسط آمریکا دیکته شده است. اما چقدر میتواند این اندیشه احتمال پیروزی داشته باشد، نامعلوم است.
برخی تحلیلگران این سوال را مطرح می کنند که صدر می خواهد تا چه حد سیستم سیاسی عراق را تغییر دهد؟ هم اکنون صدر بر بخش عمده ای از دولت که بسیاری از پیروانش را به کار می گیرد تسلط دارد. مقتدا صدر انقلابی نیست ولی می خواهد سیستمی بوجود بیاید تا او در موقعیت بهتری قرار بگیرد و احتمالاً به وضعیت ناامن و ناپایدارعراق خاتمه دهد. مردم عراق علی رغم ثروت عظیم نفتی و دیگر منابع طبیعی کشور، بعلت وجود حکومتگران فاسد در فقر زندگی میکنند، و پس از سرنگونی صدام حسین هرگز از رفاه و امنیت نسبی برخوردار نبوده اند. هم اکنون کشور عراق با کمبود برق و آب روبرو است و بیکاری در کشور بیداد میکند. آخرین خبر بدست آمده بیانگر آن است که بعلت گرمای هوای ۵۰ درجه سانتیگراد و نبودن تهویه سالم مدارس عراق تعطیل هستند.
هنوز زود است بتوان نتیجه گیری کرد که این رویارويي به کجا ختم خواهد شد. بخصوص بسیار زود است بدانیم که آیا از نفوذ نظام اسلامی در عراق کاسته خواهد شد و یا بالعکس. باید صبر کرد و دید. گروه سینگ-تنک شورای واشنگتن تحلیل کرده است اگر این رویا رویی به جنگ داخلی مبدل شود، نه به نفع مردم عراق است و نه به نفع منطقه و فراتر از آن. شورا تحلیل میکند هرگونه درگیری در عراق باعث متوقف شدن صادرات نفت و گاز به اروپا خواهد شد و کاهش و کمبود نفت و گاز در جهان غرب از این هم که هست بدتر خواهد شد.
با وضعیتی که در عراق بوجود آمده و بی ثباتی ایکه براثر نفوذ رژیم ایران در کشورهای عراق، لنبان، و سوریه و یمن ایجاد شده، رژیم ایران سعی دارد روابط خود با مصر، عربستان سعودی و امارات را بهبود بخشد. در این راستا تاکنون این کشورها سکوت اختیار کرده اند. این کشورها به عیان شاهد ناامنی خاورمیانه بخاطر دخالت رژیم اسلام ایران هستند، بعید بنظر می رسد در حال حاضر علاقه ای به ایجاد رابطه نزدیک با رژیم اسلامی ایران داشته باشند. در این مورد وزیر امورخارجه ایران امیرعبدالهیان سخن از بهبودی روابط بین ایران و مصر داشته و گفته است که روابط حسنه بین ایران و مصر بنفع هر دو کشور خواهد شد. رسانه اینترنتی الشرق الاوسط دراین باره نوشته مصر تا کنون درمقابل سخنان امیرعبدالهیان و دیگر سران سیاسی رژیم سکوت اختیار کرده است.
در راستای امنیت خاورمیانه امید ان بود که ناتوی عربی تشکیل شود و با برقراری سیستم امنیتی یکپارجه، امنیت منطقه تأمین شود. مسافرت اخیر رئيس جمهور آمریکا آقای بایدن به منطقه در این راستا بود، ولی نتیجه امیدوارکننده ای ببار نیاورد و بنظر میرسد که در حال حاضر پروژه پدافند یکپارچه الویت خود را از دست داده است و چشم اندازی برای ایجاد یک پدافند یکپارچه منطقه ای دیده نمیشود. با این وجود آمریکا تصمیم گرفته سیستم های پدافند هوایی عربستان سعودی و امارات را تقویت کند. در این راستا مقاله ای در رسانه الشرق الاوسط، چهارشنبه ۳ آگوست ۲۰۲۲، منتشر شده است که آمریکا با فروش موشکهای پاتریوت به عربستان سعودی و سیستم پدافندی تاد به امارات موافقت کرده است (۲). قرارداد بین واشنگتن و ریاض شامل ۳۰۰ موشک بالیستیک تاکتیکی پاتریا (Patriot )، و تجهیزات مرتبط به میلغ ۳.۰۵ میلیارد دلار است. قرارداد با امارات به مبلغ ۲.۲۵ میلیارد دلار که شامل ۹۶ گلوله موشکی تاد، دو سیستم کنترل پرتاب (LCS) و دو سیستم عملیات تاکتیکی تاد (TOS) است. این قراردادها شامل آموزش پرسنل و رزمایش های آموزشی نیز می باشد.
علارغم این قراردادها که احتمالاً کمکی برای افزایش امنیت هردو کشور و بالطبع منطقه خاورمیانه خواهد بود، نمایندگی عربستان در سازمان ملل نگرانی عمیق کشورش پیرامون عدم شفافیت برنامه هستهای ایران را اعلام کرد. این درحالی است که نظام اسلامی چندین بار اعلام نموده آمادگی برای ساختن بمب اتم و تجهزات پرتاب آنرا بدست آورده ولی قصد ساختن بمب را ندارد. امّا یکی از نمایندگان با نفوذ مجلس اسلامی ایران، محمدرضا صباغیان باقی، اعلام داشته مجلس ایران به دنبال آنست تا از رهبر جمهوری اسلامی ایران بخواهد فتوای عدم تولید سلاح اتمی را لغو کند!.
از طرفی بدلیل حملات راکتی نیروی نیابتی رژیم اسلامی، جهاد اسلامی فلسطین در غزه، ارتش اسرائيل حملات هوایی و موشکی به غزه را از صبح روز ۵ آگوست شروع کرده است. در مصاحبه ای با تلویزیون کانال ۱۲ اسراائيل سخنگوی ارتش اسرائيل اظهار داشت، روز دوشنبه گذشته یکی از سران جهاد اسلامی به نام بسام اسعد را دستگیر کرده بودند و حملات راکتی جهاد اسلامی احتمالاً تلافی جویانه بوده است (۳). در این حملات یکی از فرماندهان ارشد جهاد اسلامی به نام تیسیر الجعبری نیز کشته شده است. رهبر جهاد اسلامی فلسطین زاید نخاله هم اکنون در تهران بسر میبرد و گفته می شود حملات گروه جهاد اسلامی به اسرائيل را از تهران هدایت میکند. این خبر در خبرگزاری ایرنا نیز تأیید شده است!. در گیری بین اسرائیل و غزه ادامه دارد و احتمال جنگ دیگری بین اسرائيل و غزه وجود دارد.
مشاهده میشود با وجود رژیم اسلامی در ایران، نمیتوان امیدی به ایجاد امنیت و ثبات در خاورمیانه داشت. همانگونه که بارها یادآور شده ایم تنها راه حلّ برای ثبات و امنیت در خاورمیانه پایان دادن به اعمال بی ثبات کننده حکومت اسلامی در ایران است. مردم ایران مصمم هستند تا به نظام اسلامی پایان دهند و حکومتی آزاد و دمکراتیک از طریق انتخابات آزاد برقرار کنند. ولی برای سرعت بخشیدن به آن به حمایت جهان غرب و کشورهای منطقه نیاز دارند، تا علاوه بر بازگرداندن رفاه و امنیت و آرامش به ایران، ثبات و امنیت منطقه ای نیز برقرار شود.
ناخدا محمد فارسی
۶ ماه اگوست ۲۰۲۲
1 – https://www.reuters.com/world/middle-east/crisis-iraq-tests-its-stability-irans-sway-2022-08-02/
2 – https://persian.aawsat.com/home/article/3796761/
3 – https://www.timesofisrael.com/as-islamic-jihad-sparks-gaza-israel-conflict-all-eyes-are-on-hamas/