خبرگزاری رادیو فردا، ۲۹ اسفند ۱۴۰۰، خبری پیرامون حمله حوثی های یمن با پهپاد و موشک کروز به تأسیسات نفت، گاز و تصفیه آب عربستان سعودی منتشر کرد (۱). آمریکا ایران را مسئول این حمله دانست و آنرا بشدت محکوم کرده است! تحقیقات اولیه نشان میدهد حملات روز یکشنبه با پهپادها و موشکهای کروز ساخت ایران انجام شده است، و رژیم اسلامی ایران کماکان به اینگونه اقدامات تروریستی در کشورهای خاورمیانه ادامه میدهد. حقیقت این است که، تنها صدور بیانیه مانع اقدامات ایزایی رژیم اسلامی ایران در خاورمیانه نخواهد شد. برابر با این گزارش، وزارت انرژی عربستان گفته است حملات به پالایشگاه یاسرف، تولید محصولات نفتی این مجتمع را بطور موقت کاهش داده است، و در این رابطه عربستان سعودی خواستار نشست شورای امنیت سازمان ملل گردیده است (۲).
برابر با گزارشی در رسانه الشرق الاوسط (۳)، دوشنبه اول فروردین ۱۴۰۱، عربستان سعودی هشدار داده است، با توجه به تداوم حملات تروریستی حوثی های وابسته به رژیم اسلامی ایران به تاسیسات نفتی، عربستان مسئول هر گونه کمبود عرضه نفت در بازارهای جهانی نخواهند بود. این هشدار پیرو درخواست آمریکا از کشورهای عربی حوضه خلیج فارس برای جبران کمبود نفت و گاز از روسیه بود که با جواب منفی این کشورها روبرو شد. آقای بایدن پس از ورود به کاخ سفید بلافاصله حوثی های تروریست را از لیست تروریستی خارج نمود و پشتیبانی خود از ائتلاف عربستان برعلیه حوثی ها را نیز متوقف کرد!. اقدام رئیس جمهور بایدن روابط آمریکا با کشورهای عربی خاورمیانه را تحت الشعاع قرار داده و این سئوال را مطرح کرده است: آیا میتوان به پشتیانی ایالات متحده آمریکا اتکا داشت؟
وزارت انرژی عربستان سعودی اظهار داشته «حملات حوثی ها امنیت و ثبات عرضه انرژی در جهان را با خطر مواجه می کند». افزون بر این، دکتر عبدالعزیز بن سقر، رئیس مرکز تحقیقات خلیج فارس میگوید، ارتباطی بین امنیت انرژی و امنیت تولید آن وجود دارد. وی خاطر نشان میکند هشدار عربستان سعودی «پیامی قوی و بی سابقه است و به ویژه بر قیمت نفت تأثیر خواهد گذاشت». افزون براین همان طور که مسئولیت امنیت دریایی یک مسئولیت بین المللی است، مسئولیت جلوگیری از حملات به تأسیسات نفتی نیز یک مسئولیت بین المللی است. بن سقر میگوید «جایی که تولید وجود دارد، امنیت خطوط لوله، بنادر کشتیرانی، کامیون ها، پالایشگاه ها و سکوهای دریایی نیز میباید وجود داشته باشد ۰، همه این عوامل با هم ترکیب شده اند و نمی توان عرضه و امنیت را از هم جدا کرد»۰
دکتر فواز آلامی، رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل مشاوران خانه کسب و کار جهانی نیز هشدار داده است امنیت انرژی یک مسئولیت بین المللی است. او میگوید «انرژی برای جهان اهمیت دارد، به خصوص در این زمان حساس». عربستان سعودی منافع شرکای خود را در نظر می گیرد، اما در مقابل، این دولت ها باید به تعهدات خود نیز عمل کنند و آنچه را که از سوی تروریست های مورد حمایت ایران اتفاق می افتد را لااقل تقبیح کنند! امروز آمریکا و جهان ازاد و دمکراتیک غرب از قیمت بالای نفت رنج می برند و اگر بیش از این مشکلی در تأسیسات نفتی عربستان بر اثر حملات حوثی ها رخ دهد ممکن است وضعیت از این هم که هست نیز بدتر شود!
عبدالله القتانی، متخصص حقوق بین الملل، نیز هشدار داده، امنیت منابع انرژی رکن ضروری اقتصاد جهانی است، و غیر معقول است که اجازه داده شود یک مشت تروریست امنیت انرژی جهانی را با مشکل روبرو کنند؟ القتانی افزوده است، حملات حوثی ها تهدیدی برای ثبات و رشد اقتصادی جهانی است. در زمانی که تنش های ژئوپلیتیک به طور چشمگیری در حال افزایش است خرابکاری ها نیز افزایش خواهد یافت که مستلزم پاسخی فوری و سرسختانه از سوی کل جامعه جهانی است. القتانی میگوید نباید مذاکرات اتمی با ایران، بر این اعمال مرگبار، مخرب و خطرناک خرابکاری سرپوش گذارد. وی تصریح کرده است جهان باید مسئولیت های خود را در این زمینه به عهده گیرد و انتظار نداشته باشد که عربستان سعودی به تنهایی عواقب این تهدید را تحمل کند. بلکه جامعه بین المللی باید در بازدارندگی خرابکاران تروریست و کسانی که پشت سر آنها ایستاده اند و از آنها حمایت می کنند، متحد بایستد.
باعث تأسف است که کابینه آقای بایدن به این هشدارها نه تنها گوش فرا نداده و با وجود اینکه کاملا مشخص است این حملات توسط نیروی قدس سپاه پاسداران انجام شده، در حال بررسی و پیدا کردن راهی برای خروج سپاه پاسدران از لیست تروریستی جهانی نیز مبباشد!. اقدامات غیر منطقی آقای بایدن و نادیده گرفتن حملات تروریست های رژیم اسلامی به کشورهای شبه جزیره عربستان، نوید فجایعی پیش بینی نشده در خاورمیانه است که بالطبع بر امنیت جهانی اثر خواهد گذاشت. میتوان گمانه زد عدم تصمیم گیری قاطع کابینه آقای بایدن از هنگام روی کارآمدن و بی کفایتی در حل مسایل خاورمیانه، چراغ سبزی برای پوتین جنایتکار بوده تا برای تسخیر اوکراین لشگر کشی کرده و بدون هیچ گونه دلیلی کشور اوکراین را مورد تهاجم سراسری قرار دهد. پوتین تهدید کرده اگر لازم شود از بمب اتم هم استفاده خواهد کرد، پوتین بخوبی واقف است کابینه آقای بایدن هرگز مقابله به مثل نخواهد کرد. در حقیقت کشورهای جهان که خود را تحت حمایت آمریکا میدانستند اکنون میدانند چنین حمایتی از جانب آقای بایدن بوقوع نخواهد پیوست. مردم آمریکا نیز از این بی کفایتی دولت بایدن خسته شده اند، در آخرین نظرسنجی آقای بایدن پائین ترین رأی اعتماد مردم آمریکا را دارد.
عدم کارایی سیاست خارجی بایدن با وجود سران کشور هایی مانند پوتین در روسیه و خامنه ای در ایران جهان را در برهه حساسی از تاریخ قرار داده است. اثرات این بیخردی ها و عدم اتخاذ تصمیم قاطع بر روی مردم آزاده جهان نیز بی اثر نخواهد بود. برای مثال کمبود انرژی در جهان غرب باعث افزایش بهای نفت و گاز شده که تأثیر آن بروی مردم کاملاً مشهود است. بهای ینزین و مواد غذایی بسرعت بالا رفته و در بعضی کشورها بهای بنزین دوبرابر شده است.
لازم است آقای بایدن و کابینه اش با نگاه واقع بینانه ای اعمال رژیم اسلامی ایران را ببینند و واقع گرایانه به وضعیت خاورمیانه نگاه کنند. نباید شرارتهای جمهوری اسلامی را از نظر دور داشت. لازم به توضیح است آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم لااقل ۴۰۰ هزار نیروی نظامی در اروپا داشت، این نیرو اکنون به ۶۰ هزار تقلیل یافته است. همین بی توجهی است که به جنایتکاری مانند پوتین اجازه میدهد به کشور مستقل و دمکراتیک اوکراین بدون هرگونه تهدیدی از جانب آن کشور حمله کند.
اگر آمریکا به ایران اجازه دهد به تولید سلاح هسته ای دست یازد، می توان با صلح در منطقه خاور میانه خداحافظی کرد. شاهد بوده ایم که رئیس جمهور پیشین آمریکا باراک اوباما در سال ۲۰۱۳ برای بشار الاسد خط قرمزی قرار داد که اگر از سلاح شیمیایی در سوریه استفاده کند، آمریکا به سوریه حمله خواهد کرد، ولی بشارالاسد از این خط قرمز عبور کرد و آمریکا به راه کاری مانند خلع سلاح شیمیایی شدن سوریه بسنده کرد، که آنهم هرگز بطورکامل اجرا نشد!. نمونه بارز دیگر از اقدامات بیخردانه آقای بایدن خروج نظامیان آمریکا از افغانستان در سال ۲۰۲۱ بود. آمریکا حاضر شد که طالبان را که مدت بیست سال از کشور افغانستان رانده شده بود را دوباره به افغانستان بازگرداند و بر مسند خلافت بنشاند.
در این رابطه دو دهه پیش، در ژوئیه ۲۰۰۰، کمیسیون منافع ملی آمریکا، همراه با مرکز علوم و امور بین الملل «بلفر» دانشگاه هاروارد، گزارشی به نام «منافع ملی آمریکا چیست؟» تهیه کرد. این گزارش بر منافع ملی ایالات متحده تأکید دارد که باید از آن دفاع و حفاظت شود. گزارش «بلفر» پنج حوزه را یادآور شده است که در میان آنها پیشگیری، بازدارندگی و کاهش تهدید حملات به آمریکا یا نیروهای نظامی آن در خارج از کشور، و تضمین بقای هم پیمانان آمریکا و همکاری فعال آنها با آمریکا در شکل دادن به یک سیستم بین المللی برای رشد اقتصادی، صلح و آزادی مؤثر می باشد. بنظر میرسد آمریکا از تمام این حوزه های حیاتی بجای دفاع و حفاظت عقب نشینی کرده است (۴). به عنوان مثال در خاورمیانه، بجای تأثیر گزاری در منطقه، آمریکا منطقه را از خود دور کرده است. این در حالی استکه به طور فزاینده ای چین با سرمایه گذاری در اکثر کشورهای خاورمیانه از جمله متحدان نزدیک آمریکا مانند اسرائیل و امارات متحده عربی جای آمریکا را پر کرده است؛ توافق استراتژیک ۲۵ ساله چین در ایران نمونه بارزی از عقب نشینی آمریکا در خاورمیانه است.
عدم کارایی آقای بایدن و کابینه وی در تصمیم گیری قاطع در جهان و بخصوص در منطقه خاورمیانه، آینده بسیار مبهمی را در جهان رقم زده است، و به یقین این دوره بعنوان میراث ریاست جمهوری آقای جو بایدن در تاریخ باقی خواهد ماند.
ناخدا محمد فارسی
۲۷ ماه مارس ۲۰۲۲
- 1.https://www.radiofarda.com/a/national-security-advisor-jake-sullivan-on-houthi-attack-against-saudi-arabia/31762195.html
- 2.https://www.arabnews.com/node/2050646/saudi-arabia
- 3.https://persian.aawsat.com/home/article/3544901/
- 4.https://www.belfercenter.org/sites/default/files/legacy/files/amernatinter.pdf