Health

ناتوانی جهان غرب در مقابله موثر با اقدام تجاوزکارانه پوتین در اوکراین

 ولادمیر پوتین، سیاستمداری فرصت طلب و بسیار زیرک است. بسیارند رهبران زیرک و با هوشی که از درایت  و زیرکی خود  در راه رفاه حتی ملت خود  استفاده نمیکنند و بطور کلی احساسی در برابر مردم  جهان ندارند و بیشتر به مطرح بودن خود توجه دارند. بعبارتی دیگر پوتین از نظر عملکرد در عرصه سیاست جهانی یک بیمار روانی  خطرناک بشمار میرود.

 پوتین یک جنایتکاران بالقوه است که باید در مقابل او ایستاد و مهارش کرد. اگر پوتین با یک نیروی نظامی قوی  روبرو نشود، با تهدید به تحریم اقتصادی متوقف نخواهد شد و دست به هر کاری که اراده کند خواهد زد، از جمله تجاوز به خاک  و امنیت اکراین و یا دیگر اقدامات مشابه. متأسفانه تاکنون جهان غرب سعی نموده پوتین را با مماشات سرعقل آورد و یا مهار کند. باید اذعان کرد این روش در مقابل پوتین هیچگاه مؤثر نبوده و نخواهند بود. جهان غرب تصور میکند با اعمال تحریم برعلیه روسیه میتواند پوتین را سرجایش بنشانند. ولی این تصوری باطل است، بد نیست یادآور شویم، لاقل ۳۰ سال است جهان غرب از حربه تحریم علیه رژیم آیت الله ها در ایران استفاده کرده، ولی شاهد بوده ایم تحریم نه تنها آیت الله های رژیم اسلامی ایران را سر عقل نیاورد، بلکه از ضعف و عدم تصمیم گیری قاطع رهبران جهان غرب سوء استفاده  کرده اند. به عنوان مثال علارغم تحریمهای کمر شکن اقتصادی آیت الله ها توانسته اند با ادامه پروسه غنی سازی اورانیم با غلظت بالا، خود را به ساخت بمب اتم نزدیک کرده و با اعمال ایزایی توسط شبه نظامیان نیابتی منطقه خاورمیانه را بی ثبات و متشنج کرده اند. پوتین هم به تحریم هر چند بسیار شدید، چندان اهمیت نمیدهد. تحریم ها اصولاً روی مردم در سطح پایین جامعه اثر دارد و نه در لایه های بالای اجتماع. تحریمها حتی بر روی پروسه پیشرفت تکنولوژی و اعمال شرارت این جنابتکاران هم اثر چندانی  نداشته است. لازم است در برابر افرادی همچون  پوتین و آیت الله خامنه ای تصمیم جدی گرفته شود. باید با تدبیر، خرد و تصمیم صحیح این جنایتکاران را برابر با موازین و قوانین بین الملل متوقف کرد؟ اقدام عاجل و موثر لازم است ! وگر نه تحریم ها راه چاره نیست و راه بجایی نخواهند برد.

 

باعث تأسف است که در این برهه از تاریخ جهان، کشورهای دمکراتیک و آزاد  از جمله آمریکا و اروپا توسط رهبرانی اداره میشوند که نتوانسته اند در برابر رهبران دیکتاتور و جنایتکار  تصمیمی قاطع اتخاذ کنند. آقای بایدن وظیفه خطیر خود را برابر با مرامنامه بوداپست، دسامبر ۱۹۹۴،   بکلی نادیده گرفته است. دراین مرامنامه آمده است آمریکا، بریتانیا و روسیه و اوکراین توافق کرده اند تا کشور اوکراین یک کشور غیر اتمی باقی بماند و این کشورها امنیت اوکراین را تأمین خواهند کرد. عدم پشتیبانی از اوکراین این برداشت را برای دیگر کشورها تداعی میکند، که هیچ کشوری نباید به قول و وعده های رهبران جهان غرب اعتماد و یا توجهی داشته باشد و برای تأمین نیازمندیهای کشور و حفاظت از تمامیت ارضی، لازم است خود را حتی بسلاح اتمی مجهز نمایند.

 

آقای بایدن در برابر اشغال اوکراین توسط روسیه پوتین ، به تحریم دو منطقه لوهانسک و دونتسک اکتفا کرد. این تحریم چه اثری بر حمله جنایتکارانه پوتین دارد که  مصمم به  اشغال  کشور اوکراین است. با این تهدید ها پوتین متنبه نخواهد شد. وی روز دوشنبه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ با سخنرانی هیجان انگیزی بیان داشت که اوکراین جزیی از خاک روسیه است. لازم است یادآور شویم که اوکراین تنها شروع کار است و آقای بایدن می باید همراه با همپیمانان خود در اروپا (ناتو) به پوتین نشان دهند که اگر از اوکراین عقب نشینی نکند به او حمله نظامی خواهند کرد. آقای بایدن باید بحران موشکی کوبا، اکتبر ۱۹۶۲، هنگام ریاست جمهوری خروچف و جان اف کندی را بخاطر داشته باشد. رئیس جمهور کندی به خروچف اولتیماتم داد که اگر موشکها را از کوبا خارج نکند، انگشت دستش را که روی ماشه پرتاب موشک بود فشار خواهد داد. این تصمیم جدی، عاجل و اجرايی بود که مانع استقرار موشکهای روسی با کلاهک اتمی در کوبا شد. آقای بایدن، تا در برابر پوتین اینگونه تصمیم نگیرید، تحریمها اثری نخواهد داشت. پوتین بخاطر دارد جهان غرب هنگامیکه شبه جزیره کریمه را اشغال و ضمیمه روسیه کرد کاری انجام نداد، اکنون هم با اشغال اوکراین اقدام مؤثری انجام نخواهد داد. پوتین از بی تصمیمی و ضعف بایدن و رهبران اروپا بخوبی اگاه است. در هفته گذشته پوتین قبل از اینکه نظامیان روسی را وارد اوکراین کند مانور جنگهای اتمی هم انجام داد، و این اولتیماتمی به جهان غرب بود که بفکر حمله به روسیه نباشند زیرا او حاضر است از سلاحهای اتمی که در اختیار دارد هم برای رسیدن به اهداف جنایتکارانه اش استفاده نماید.

 

حمله ارتش روسیه به اوکراین و عدم اقدام مؤثر جهان غرب در مقابل این حمله، معادله جدیدی را در محاسبات جهانی رقم خواهد زد. هر چند پوتین، سیاستمداری  بسیار باهوش و زیرکی است. اما حمله به کشور اوکراین میتواند عواقب بسیار خطرناکی در پی داشته باشد. درصورتیکه به این غائله هرچه سریعتر خاتمه داده نشود،  جهان وارد مرحله جدیدی از بی ثباتی و عدم امنیت .خواهد شد.

 

اقدام نظامی پوتین و حمله به اوکراین مغایر همه معاهدات و حقوق بین الملل است.  لذا جهان دمکراتیک میباید به آن واکنشی در خور نشان دهد. این اقدام پوتین ایجاب میکند که با یک نیروی نظامی قوی پاسخ داده شود. جهان غرب سعی دارد پوتین را با روش دیپلماسی و مماشات قانع کند، اما این روش تاکنون بی اثر بوده است. اقدام بعدی جهان غرب میباید تعلیق روابط سیاسی و برقراری تحریم اقتصادی  برعلیه روسیه است تا شاید از این طریق بتوان پوتین را وادار به عقب نشینی کرد.

 

گمان بر این است که جهان غرب  در برابر اقدام روسیه سردرگم و گیج است. برابر با گزارشی در اسوشیدپرس، ۲۲ فوریه ۲۰۲۲، آقای بایدن و فرمانده ناتو میدانستند که روسیه اوکراین را اشغال خواهد کرد، ولی تنها به تهدید و تشدید تحریمها بسنده کردند (۱). خبرنگار اسوشیدپرس سئوال میکند چه اتفاقی در اوکراین افتاده که باعث حمله و اشغال اوکراین توسط نیروهای نظامی روسیه گردیده است؟ جواب آنست که پوتین میداند اوکراین تقاضای عضویت به سازمان نظامی ناتو را دارد و احتمال پذیرفته شدن هم بالا است. پوتین عضویت اوکراین در ناتو را برنخواهد تابید. پوتین استقلال دو منطقه تجزیه طلب لوهانسک و دونتسک را روز دوشنبه ۲۱ فوریه به رسمیت شناخت. این دو منطقه که اکثراً به زبان روسی تکلم میکنند، در سال ۲۰۱۴ اعلام استقلال کرده بودند که با اقدام ارتش اوکراین شورش سرکوب و غائله پایان یافت. ولی اکنون پوتین مدعی حمایت از  اقدام استقلال طلبان است و این امر  را بهانه کرده و با به رسمیت شناختن استقلال این دو منطقه به خود اجازه داد تا نظامیان روسیه را با عنوان نیروی صلحبان وارد مناطق استقلال طلب کشور اوکراین کند. از این روی امروز ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ نظامیان روسی از چندین ناحیه برای اشغال کامل به کشور اوکراین از زمین، هوا و پرتاب موشک حمله کردند.

 

در مقابل حملات نظامی روسیه، واشنگتن مات و مبهوت تنها به تهدید برقراری تحریم برعلیه روسیه بسنده کرد. این در حالی است، قبل از حمله نظامی روسیه به اوکراین، فرماندهان نظامی آمریکا به بایدن توصیه و هشدار داده بودند که استقرار بیش از ۱۸۰ هزار نظامی در کنار مرزهای اوکراین، باضافه رزمایش های متعدد در کنار مرزهای غربی و در کشور بلاروس، به یقین برای حمله نظامی به اوکراین است. اما بنظر میرسد کابینه آقای بایدن اهمیتی به پیش بینی و پیشنهاد نظامیان آمریکا نداده است!

 

با این سیاست خارجی آقای بایدن، آیا کشوری میتواند برای تعهدهای دولت آمریکا ارزشی قایل شود؟ بعید بنظر میرسد. اما خالد ابو تومیه در رسانه گیت استون مقاله ای را روز ۲۳ فوریه ۲۰۲۲ ، منتشر کرده، که گویای جواب این سئوال است. وی مذاکرات اتمی وین را یادآور شده است که دولت بایدن با تمام قوا سعی کرده با رژیم جنایتکار اسلامی درایران به رهبری خامنه ای، مماشات نموده  و خامنه ای را خشنود نگهدارد. خالد میگوید اقدام کابینه بایدن برای رهبران کشورهای خاورمیانه از جمله کشورهای عربی باورنکردنی است (۲). خالد تومیه، حوثی های یمن را مثال میزند که بایدن در اولین فرصت ورود به کاخ سفید انها را از لیست تروریستهای وزارت خارجه آمریکا خارج و عدم حمایت آمریکا از آئتلاف عربستان سعودی برعلیه حوثی را اعلام کرد! برای کشورهای عربی باور نکردنی است، که علارغم آنکه حوثی های یمنی با استفاده از موشک و پهپاد های رژیم اسلامی ایران مداوم به تأسیسات اقتصادی-نفتی عربستان سعودی حمله میکنند و در چند هفته  گذشته حملات خود را به کشورهای شبه جزیره عربستان از جمله امارات متحده عربی بسط داده اند، کابیه بایدن از برگرداندن حوثی ها به لیست تروریستها خودداری میکند!

 

لازم است گفته شود، رئیس جمهور شدن آقای بایدن در این برهه از تاریخ جهان نمیتواند  به نفع مردم جهان باشد. آقای بایدن با عدم تصمیم گیری قاطع، جهان را به دوره جدیدی وارد کرده  که آینده درخشانی را درپیش رو ندارد.

 

ناخدا محمد فارسی

۲۴ فوریه ۲۰۲۲

 

(1)   https://apnews.com/article/russia-ukraine-joe-biden-vladimir-putin-europe-donetsk-f31ce5178ddf5aad77f60c9d02bb40b6?user_email=b2958a53eca0a7f68427d5657ca8620f0b3e74df2b895ce495a6a67eaa7962f0&utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=MorningWire_Feb23&utm_term=Morning%20Wire%20Subscribers

(2)   https://www.gatestoneinstitute.org/18261/arabs-biden-administration