Health

مهسا امینی درگذشت؛ خشم عمومی از خشونت پلیس و ارشادکنندگان بالا گرفته‌است

مهسا {ژینا} امینی، دختری که بر اثر خشونت «مامورهای نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران» دچار مرگ مغزی شده‌بود، درگذشت. در شرایطی که در پی انتشار گسترده عکس‌های این دختر ۲۲ ساله در شبکه‌های اجتماعی، واکنش‌ چهره‌های شناخته‌شده، تندتر شده‌ و خشم عمومی بالا گرفته‌‌بود، رادیو بین‌المللی فرانسه مطلع شد که خانم امینی روز جمعه درگذشته‌است. در روزهای اخیر، چندین هنرمند، ورزشکار، روزنامه‌نگار و سیاست‌مدار، نسبت به برخورد خشن عوامل «گشت ارشاد» با زنان ایران بر سر «پوشش اسلامی» به‌تندی اعتراض کرده‌اند

مهسا امینی زنی بیست‌ودو ساله‌ که همراه با خانواده‌اش از شهر سقز برای دیدار با بستگان به تهران سفر کرده‌بود، روز سه‌شنبه بیست‌ودوم شهریور ماه توسط ماموران گشت ارشاد، که وظیفه برخورد با آن‌چه «بی‌حجابی و بدحجابی» نامیده می‌شود را برعهده دارند، بازداشت شد.

این دختر که از ابتدا در رسانه‌های اجتماعی با نام مهسا از او یاد شد و سپس مشخص شد که نام اصلی‌اش “ژینا” است، پس از بازداشت توسط ماموران، به بازداشت‌گاه وزرا انتقال یافت. گزارش‌ها حاکی است که او پس از بازداشت بر اثر ضرب‌‌وجرحی که توسط «ماموران نیروی انتظامی» وارد شده، به کما رفت.

مورد اخیر که به کشته‌شدن یک زن انجامیده، از تازه‌ترین موارد خشونت است که توسط  عوامل «امر به معروف و نهی از منکر» و «ماموران نیروی انتظامی و گشت ارشاد» بر زن‌های ایران اعمال می‌شود.

به‌تازگی برخی از این‌دسته آمران و عوامل که برای مجبورکردن زنان به‌‍ استفاده از «پوشش اسلامی اجباری» از زور استفاده کرده‌بودند، توسط مقام‌های حکومت مورد تقدیر قرار گرفته‌اند.

در شبکه‌های اجتماعی اما کاربران با به‌اشتراک گذاردن عکس‌های مهسا که در حالتی‌رقت‌بار بر تخت بیمارستان بود، هریک به‌گونه‌ای «خشم و اعتراض» خود را نسبت به رفتار پلیس و سایر عوامل ابراز می‌کنند.

 

 علی کریمی، بازیکن اسبق تیم ملی فوتبال، با انتشار عکسی از مهسا، در صفحه‌های رسانه‌های اجتماعی می‌نویسد: کاوه آینده ایران زمین، زن است. او در پستی دیگر نیز با اشاره به مسئولان ارشد ایرانی نوشته: فرزندان آن‌ها می‌روند، فرزندان ما می‌میرند.

برخی از مقام‌های سابق و کنونی نیز در این راستا واکنش‌هایی داشته‌اند

زهرا رهنورد، همسر میرحسین‌ موسوی، با ارسال یک پیام از مهسا امینی حمایت کرده‌است. رهنورد گفته‌: حاکمیت در نهایت خشونت و بی‌رحمی، بدعتی را نسبت به زنان اعمال می‌کند که حتی در دیکتاتوری‌های قرون وسطی نیز سابقه ندارد؛ بدعتی که نه دین است و نه عرف، نه اخلاق است و نه شرف و نه حتی مندرج در قوانین خودنوشته‌شان.

از سوی دیگر، حساب رسمی محمد خاتمی، رئیس‌جمهوری اسبق ایران در توییتر نیز در واکنش گفته‌است: باید از این رفتارهای خلاف شرع و منطق، دست برداشت. او از آن‌چه بر مهسا رخ داده، به‌عنوان «فاجعه‌ای ناگوار» که درد آن تا مغز استخوان را می‌سوزاند، یاد می‌کند.

عبدالله رمضان‌زاده، سخنگوی دومین دولت محمد خاتمی و از چهره‌های شناخته‌شده «جبهه اصلاح‌طلبی» نیز روز جمعه در صفحات اجتماعی نوشت: این چه ارشادی است که به مرگ منتهی می‌شود؟ حقیقتا معنی کلمات را واژگون می‌کنید.

فاطمه قاسمپور عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، خبر داده‌بود که با نیروی انتظامی صحبت کرده‌ و توضیحاتی را دریافت کرده‌است. او می‌گوید که «پزشکی قانونی و بازرسی» هم در این زمینه ورود کرده‌اند، اما آن‌چه رقم خورده، به هر علت «قابل اغماض» نیست.

ظهر جمعه رسانه‌های داخل ایران گزارش دادند که ابراهیم رئیسی از ازبکستان به وزیر کشور دستور داده که این پرونده را «پی‌گیری و بررسی» کند. این در حالی‌ است که به‌نظر می‌رسد مقام‌های ایران در همان ساعت از مرگ این زن جوان مطلع بوده‌اند.

این‌ها در حالی است که «نیروی انتظامی تهران بزرگ» در اطلاعیه‌ای که در پی این فاجعه منتشر کرده، هیچ پاسخی به افکار عمومی در مورد اتهام «ضرب‌‌وجرح مهسا امینی» ارائه نکرده و مدعی شده که او در جریان یک «کلاس‌ ارشادی» ناگهان دچار عارضه قلبی شده است.

برگرفته از سایت فارسی رادیو بین المللی فرانسه