پروسه خروج ( یا بقولی فرار ) امریکا از افغانستان روز دوشنبه ۸ شهریور ۱۴۰۰ برابر با ۳۰ آگوست ۲۰۲۱ پایان یافت. آقای بایدن روز سه شنبه ۹ شهریور در پیام خود به مردم آمریکا اعلام داشت که نحوه و برنامه ریزی خروج از افغانستان همگام با تصمیم فرماندهان نظامی ارتش آمریکا بوده و موفقیت آمیز به پایان رسیده است. روزنامه اینترنتی واشنگتن پست نوشته است که اعلام موفقیت آمیز بودن خروج آمریکا از افغانستان توسط بایدن، سرپوشی است بر آشفتگی مفتضحانه و عدم برنامه ریزی جامع و کامل در فرودگاه کابل که، باعث شد لااقل ۱۳ نظامی آمریکائی و ۱۷۰ نفر نظامی و غیرنظامی دیگر جان خود را از دست بدهند (۱).
تصمیمات اشتباه امیز کابینه ریاست جمهوری آمریکا را نباید مستقیماً بگردن نظامیان انداخت که، جان برکف موفق شدند در مدت دو هفته علارغم حملات تروریستی در فرودگاه کابل، بیش از ۱۲۰ هزار نظامی و غیرنظامی را از فرودگاه کابل خارج کنند. این عمل متبحرانه نظامیان آمریکا درخور ستایش است، ولی نمیتوان آن را بحساب آقای بایدن وکابینه او گذاشت. مذاکرات سیاسی با گروه تروریستی طالبان برای خروج آمریکائیان از افغانستان در دوران رئیس جمهور پیشین آمریکا ترامپ شروع شد، ولی اعلام تاریخ خروج توسط آقای بایدن بود که باعث آشفتگی گردید، مردم و ارتش افغانستان روحیه مقاومت را از دست دادند و کشور افغانستان در مدت دوهفته بدست طالبان افتاد. یاد آور می شویم رها کردن مردم افغانستان به حال خود پس از ۲۰ سال اشغال بسادگی از خاطره ها زدوده نخواهد شد. آبروی رفته آمریکا بسادگی جمع نخواهد شد. مردم جهان دیگر نمیتوانند علارغم توانمندی کلان نیروی نظامی و اقتصادی آمریکا به سیاستمداران کشور آمریکا اعتمادی داشته باشند.
نخست وزیر پیشین بریتانیا، آقای تونی بلر به درستی بیان کرد، «خروج از افغانستان، نه به نفع مردم افغانستان و نه به نفع ما بود.» و اینکه «روسیه، چین و ایران، از این خروج غیر ضروری استفاده خواهند کرد و از این پس هرکس تعهداتی از سوی رهبران غربی دریافت کند، آن را ناپایدار فرض خواهد کرد.» تونی بلر خروج از افغانستان را «رها کردن مردم آن سرزمین، بعنوان یک اقدام غیر طبیعی، غیر استراتژیک، خطرناک، و غیر ضروری محکوم کرد.
در این راستا خبرگزاری رژیم اسلامی ایران، ایرنا، از جانب الکسی پوشکوف سیاستمدار و سناتور روس، سه شنبه ۹ شهریور ۱۴۰۰ نوشته است «شکست آمریکا در افغانستان همانند شکست در ویتنام پیامدهای روانی برای ایالات متحده در پی خواهد داشت». وی اظهار داشته آمریکا در گذشته پس از ناکامی در جنگ ویتنام با مسائل داخلی مواجه شد و اینک با «سندروم افغانی» برخورد می کند. خصوصیت اصلی این سندروم (علائم بیماری) از دست رفتن اعتماد به توانمندی نظامی و کارایی اقدامات آمریکا در این کشور و در سراسر جهان است.
آقای بایدن روز سه شنبه ۹ شهریور ۱۴۰۰ برای مردم امریکا سخن گفت۰ وی برای اینکه عنوان شکست در افغانستان را از خود و کابینه اش دور کند، از دلاوری های ارتش آمریکا سخن راند. او گفت که فرمانده ارتش آمریکا و فرماندهان در سطح عملیاتی همگی توافق داشتند که میباید هرچه سریعتر از افغانستان خارج شوند. آقای بایدن باید در نظر داشته باشد که وی اعلام خروج نظامیان آمریکا را ۱۱ سپتامبر اعلام کرده بود ولی پس از اینکه طالبان مهلت خروج را به ۳۱ اگوست تغییر داد، آقای بایدن بجای مقاومت و محکم ایستادن، با طالبان موافقت کرد. همین عدم تصمیم گیری قاطع بود که مردم افغانستان و ارتش افغانستان روحیه مبارزه خود با طالبان را از دست دادند و طالبان بدون مقاومتی جدی در دوهفته بر تمام افغانستان تسط یافت.
سخنگوی طالبان ذبیح الله مجاهد پس از آزاد شدن فرودگاه افغانستان ضمن قدردانی از خداوند که این نعمت را به طالبان ارزانی داشته اظهار داشت «طالبان موافقت کرده برای تمام خارجیان و افغان هائیکه بخواهند از افغانستان خارج شوند، مدارک خروج صادر خواهد کرد.» البته که نمیتوان به حرفهای طالبان اعتمادی داشت، گفتار مجاهد در تقابل با سخنان معاون طالبان است که گفت افغانستان به فرهیختان، تکنوکرات ها و متخصصین فنی برای اداره کشور نیاز دارد. این سخنان تنها صحبتی بیش نیست. طالبان تا کنون طرح جدیدی برای اداره افغانستان ارائه نداده است! دیروز ۱۶ شهریور ۱۴۰۰ طالبان تعدادی از اندیشان افراطی را بعنوان دولت موقت اعلام نمود، از جمله محمدحس آخوند، نخست وزیر، عبدالغنی برادر معاون نخست وزیر، سراج الدین حقانی وزیر کشور، ملا محمد یعقوب وزیر دفاع ومولوی امیرخان متقی بعنوان سرپرست امور خارجه اعلام گردیدند. سراج الدین حقانی فرزند بنیان گذار شبکه تروریستی حقانی است که در لیست تحریمهای آمریکا قرار دارد، بعنوان وزیر کشور تعین شده است! ملاحظه میشود که در این کابیه موقت از تکنوکرات و یا سران اقوام افغانستان خبری نیست. از هنگام تسلط طالبان بر افغانستان، رئیس جمهور پیشین حمید کرزی و عبدالله عبدالله با طالیان مشغول مذاکره بودند تا یک دولت فراگیر در افغانستان برقرار شود. ولی با انتساب های انجام شده امید دولت فراگیر در افغانستان هم به فراموشی سپرده شد.
نکته مهم دیگر در مورد تحولات افغانستان این است که آمریکاییها با چه طرحی میخواهند دور جدیدی از بحران در افغانستان را مدیریت کنند، قطعاً در این مرحله حضور نظامی نخواهند داشت، اما میتوانند پشتیبانی مالی، اطلاعاتی و ساماندهی نیروهای مقاومت که در داخل این کشور باقی مانده اند را انجام دهند، زیرا بیش از ۱۸ هزار نیروی آموزش دیده افغان در زمان حضور آمریکاییها در این کشور با ارتش آمریکا و ناتو همکاری کردند. پس چه شد که این نیروی نظامی آموزش دیده در مقابل یک مشت طالبان کلاشینکف بدست هیچگونه مقاوتی از خود نشان ندادند۰
گمان این است که پیروزی برق آسای طالبان نتیجه طرح و برنامه اطلاعاتی آمریکا بوده است. شنیده شده «زلمی خلیلزاد» نماینده ویژه آمریکا در افغانستان به برخی از مقامات امنیتی و نظامی در استانهای مهم همانند بلخ، هرات و کابل پیام داده که مقاومت نکنند، که این یک خیانت نابخشودنی به مردم افغانستان است. طالبان که میخواهد امارت اسلامی در افغانستان برقرار کند هرگز عوض شدنی نیست و همان قوانین اسلامی ۲۰ سال قبل خود را مجددا” برقرار و ادامه خواهد داد. دستمایه ۲۰ ساله مردم افغانستان را دولت آمریکا به طالبان فروخت. برای چه نامشخص است؟
با خروج نابهنگام آمریکا و بدون برنامه ریزی جامع برای تشکیل دولتی فراگیر، موجب میشود تا کشور افغانستان مجدداً به پایگاه پرورش تروریستهائی مانند القاعده تبدیل شود. خبر رسیده امین الحق، دستیار سابق اسامه بن لادن و رهبر ارشد القاعده، روز دوشنبه ۸ شهریور ۱۴۰۰ (۳۰ اوت ۲۰۲۱)، پس از تسلط طالبان بر افغانستان، به شهر خود در استان ننگرهار (تورابورا) افغانستان بازگشته است. ورود امین الحق در اکثر رسانه های بین المللی منتشر شده است. امین الحق به همان مکانی برگشته است که اسامه بن لادن از آن جا عملیات تروریسنی القاعده را رهبری میکرد. برگشت الحق به افغانستان بیانگر آنست که اکنون محدودیتی برای فرماندهان القاعده و تروریست های جهادی در افغانستان وجود ندارد.
همانگونه که قبلاً یاد اور شده ایم خروج آشفته آمریکا از افغانستان تنها شروع کار است. جهان غرب از این پس باید نگران آینده خود باشند. دولت آمریکا نه تنها به مردم افغانستان پشت کرد بلکه به کشورهای آئتلاف که آمریکا را در اشغال افغانستان همراهی کرده اند نیز پشت کرده است. در این راستا نخست وزیر انگلستان، آقای بوریس جانسون و دیگر سران کشور های اروپایی از بایدن خواستند در خروج آمریکائیان از افغانستان عجله به خرج ندهد، ولی آقای بایدن به هیچیک از این نصایح گوش نداد و افتضاح فرودگاه کابل بوجود آمد.
یاد آور میشویم اتهام به نظامیان برای شکست پروسه خروج از افغانستان، اگر چه غیر مستقیم بسیار ناجوانمردانه است. بخاطر داریم در دوره رئیس جمهوری ریگان، دولت ریگان آقای مک فارلین را مأمور ارسال سلاح به ایران در هنگام جنگ ایران با عراق کرد تا بتوانند از آن طریق ۷ گروگان آمریکایی در دست حزب الله لبنان را آزاد کنند. مک فارلین با کلت و قرآن بطور محرمانه به تهران رفت و قول فروش و ارسال موشک تاد و هاگ به رژیم دادند. ولی هنگامی که اقدام آمریکا بر ملا شد، ریگان سروان اولیور نورت که در اینکار با مک فارلین همکاری میکرد را از کابینه اخراج کرد تا برروی افتضاح مماشات با رژیم اسلامی ایران سرپوش بگذارد. تصمیم مفتضحانه آقای بایدن و کابینه او برای خروج زود رس نظامیان آمریکا از افغانستان را نباید به نظامیانی که به وظایف نظامی خود عمل کرده اند ارتباط داد۰
ناخدا محمد فارسی
۸ سپتامبر ۲۰۲۱
https://www.washingtonpost.com/world/2021/08/30/afghanistan-kabul-taliban-live-updates/?utm_source=alert&utm_medium=email&utm_campaign=wp_news_alert_revere&location=alert&wpmk=1&wpisrc=al_news__alert-world–alert-national&pwapi_token=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJjb29raWVuYW1lIjoid3BfY3J0aWQiLCJpc3MiOiJDYXJ0YSIsImNvb2tpZXZhbHVlIjoiNTk2YjdmMTI5YmJjMGY0MDNmOTFlYTA2IiwidGFnIjoid3BfbmV3c19hbGVydF9yZXZlcmUiLCJ1cmwiOiJodHRwczovL3d3dy53YXNoaW5ndG9ucG9zdC5jb20vd29ybGQvMjAyMS8wOC8zMC9hZmdoYW5pc3Rhbi1rYWJ1bC10YWxpYmFuLWxpdmUtdXBkYXRlcy8_dXRtX3NvdXJjZT1hbGVydCZ1dG1fbWVkaXVtPWVtYWlsJnV0bV9jYW1wYWlnbj13cF9uZXdzX2FsZXJ0X3JldmVyZSZsb2NhdGlvbj1hbGVydCZ3cG1rPTEmd3Bpc3JjPWFsX25ld3NfX2FsZXJ0LXdvcmxkLS1hbGVydC1uYXRpb25hbCJ9.yjl2L95LBirRKauzhTf2nyHOC6cwwEyn8f_pNWN9MyU (۱)