کابل میزبان گروهی از نمایندگان ارشد بریتانیا به سرپرستی سایمون گس، مامور ویژه بریتانیا در امور افغانستان بود. این نخستین دور از گفتوگوهای رسمی با مقامات طالبان پس از خروج نیروهای خارجی از افغانستان است. دولت طالبان بر آن است تا با گسترش مناسبات بینالمللی از دامنه انزوای سیاسی خود بکاهد.
خبرگزاری فرانسه روز سهشنبه پنجم اکتبر (۱۳مهر) با انتشار گزارشی از کابل به دیدار و مذاکره نمایندگان ارشد دولت بریتانیا با مسئولان دولت طالبان پرداخته است.
دولت طالبان با چالشهای اقتصادی جدی روبهرو است. پس از ۲۰ سال وابستگی این کشور به کمکهای مالی خارجی و از آن جمله کمکهای نوعدوستانه، اکنون پرداخت این کمکها تا حدود خیلی زیادی متوقف شده است.
به نظر میرسد که موسسات مالی پرداخت کننده کمکهای مالی به افغانستان در حال حاضر تمایلی به ادامه این کار ندارند و هیچ طرح اضطراری برای تامین نیازهای مالی افغانستان پیشبینی نشده است.
این در حالی است که طالبان از کشورهای خارجی درخواست کردهاند به کمکهای مالی خود ادامه دهند. گفته میشود بسیاری از شاغلان دولتی و از جمله کسانی که در بخش خدمات بهداشتی و درمانی فعالیت میکنند، چندین ماه حقوق دریافت نکردهاند.
مقامات بریتانیایی در کابل
مسئولان طالبان تصویرهایی از نخستین دیدار سایمون گس، مامور ویژه بریتانیا در امور افغانستان با عبدالغنی برادر و همچنین عبدالسلام حنفی، از معاونان نخستوزیر طالبان در کابل منتشر کردهاند.
یکی از دستاوردهای سفر تیم بریتانیایی به کابل آزادی بن سلاتر، سرباز پیشین ارتش بریتانیا بود. سلاتر ماه گذشته در حالی که تلاش داشت بخشی از پناهجویان افغان را از خاک آن کشور خارج کند، در مرز افغانستان با پاکستان توسط نیروهای طالبان بازداشت شده بود.
اکنون او موفق شده است همراه با تیم بریتانیایی از کابل خارج شود. از سوی دیگر دو طرف حاضر در این مذاکرات بر همکاری دو کشور پیرامون مبارزه با تروریسم و همچنین مقابله با بحرانهای اجتماعی در آن کشور تاکید ورزیدهاند.
گفته میشود بریتانیا موضوع خروج شهروندان افغان که مایل به ترک افغانستان هستند را در دیدار با مقامات طالبان مطرح کرده است.
دو موضوع دیگر، یکی در ارتباط با حقوق زنان و دختران افغان و دیگری در ارتباط با نحوه برخورد طالبان با اقلیتهای دیگر در آن کشور نیز در گفتوگوهای بین مقامات بریتانیایی و طالبان مورد بحث و گفتوگو قرار گرفته است.
خبرگزاری فرانسه همچنین از حضور مارتین لانگدن، نماینده بریتانیا در امور افغانستان در دیدار سایمون گس با مسئولان طالبان خبر داده است.
تلاش طالبان برای پایان دادن به انزوا
عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت امور خارجه طالبان همچنین گفته است در مذاکرات مقامات دولت این کشور با نمایندگان بریتانیا موضوع از سرگیری مناسبات دیپلماتیک با آن کشور نیز مطرح شده است.
این در حالی است که مقامات بریتانیایی گفتهاند که دیدار آنها با مقامات طالبان به معنای شناسایی مشروعیت دولت طالبان نیست.
آنها تاکید کردهاند که هدف از این سفر و دیدار، باز نگه داشتن کانال تماس با مقامات طالبان بوده است. یک مقام ارشد بریتانیایی گفته است: «ما رویکردی واقعگرایانه نسبت به اوضاع افغانستان داریم. این موضوع که میتوانیم بدون خطر به خاک افغانستان وارد و از آن کشور خارج شویم، پدیده مثبتی است.»
او نیز تاکید کرده است که هدف از این دیدار، تامین امنیت تردد، همکاریهای نوعدوستانه و همچنین مقابله با تروریسم بوده است.
کشورهای غربی خواستار ایجاد یک دولت فراگیر در افغانستان هستند. آنها همچنین از مسئولان طالبان درخواست کردهاند که به حقوق بشر و بهویژه حقوق زنان احترام بگذارند.
تلاش برای خروج از انزوا
طالبان نیز برای جلب نظر مساعد کشورهای دیگر، اقدام به اجرای چند سیاست در راستای پایبندی خود به مسئولیتهای بینالمللی انجام دادهاند.
این در حالی است که طالبان در عرصه داخلی همچنان بر بازگشت دولت خود به قرائت افراطگرایانه از شریعت اسلامی تاکید دارند. طالبان در هفتههای اخیر اقداماتی انجام دادهاند که به نگرانیهای بینالمللی دامن زده است. از آن جمله میتوان به دار آویختن پیکر سه نفر در هرات اشاره کرد.
از سوی دیگر، طالبان ۵۰ روز پس از تصرف قدرت اقداماتی را انجام دادهاند تا از دامنه انتقادهای بینالمللی بکاهند. به عنوان نمونه، از بازگشت شماری از زنان به مشاغل خود خبر دادهاند.
قاری سید خوستی، سخنگوی وزارت کشور افغانستان به خبرنگار خبرگزاری فرانسه گفته است که طالبان کارمندان بخش صدور پاسپورت و از جمله زنان فعال در این بخش را به بازگشت به سر کار خود فراخواندهاند.
برگرفته از سایت فارسی دوبچه وله