Health

درد دلی دیگر از دریادار حبیب الله سیاری: وی گفته است جنگ‌های سراسر دنیا را رصد می‌کنیم

به گزارش حوزه دفاعی ایرنا از روابط عمومی ارتش، دریادار حبیب‌الله سیاری، معاون هماهنگ کننده ارتش ایران در آیین افتتاح «نمایشگاه نخبگان، ذوالفقار علمی ولایت» ضمن گرامیداشت یاد 2 خلبان که در حادثه سقوط هواپیمای اف-۵ نیروی هوایی ارتش، ۲ اسفند ۱۴۰۰، در تبریز جان خود را از دست دادند اشاره کرده و میگوید مأموریت ارتش ایران حفظ تمامیت ارضی، استقلال و نظام حکومتی کشور است (۱). برای انجام این ماموریت بدون شک ارتش باید خود را از هر نظر آماده و از تجربیات گذشته نیز بخوبی استفاده کند. البته تهدیدات آینده با گذشته متفاوت است. در اتفاقات مختلف سال‌های اخیر که در سراسر جهان رخ داده می‌بینیم که جنگ‌ ها با گذشته تفاوت پیدا کرده و نبردهای امروز متکی به فناوری روز است.  سخن دریادار سیاری در باره تجهیزات و آموزش به روز نظامیان قابل تأمل است. لکن تنها صحبت که نمیتواند تجهیزات تولید کند. بروز کردن تجهیزات ارتش ایران به بودجه دفاعی لازم نیاز دارد که در ۴۳ سال گذشته ارتش ایران از آن بی بهره بوده است.

 

لازم است یادآور شویم که سپاه پاسداران مقدار متنابهی از بودجه ارتش را برای پیشبرد فن موشک و پهپاد سازی بکار برده است و در این راستا به پیشرفت های قابل ملاحظه هم دست یافته است. امّا، آیا این روش و استراتژی برای بروز کردن ارتش کافی است؟ جواب حتماً منفی است. کافی است به وضعیت جنگ روسیه و اوکراین نظری داشته باشیم، ارتش اوکراین بدلیل قدیمی بودن تجهیزات نظامی قادر نیست بدون کمک تسلیحاتی امریکا و اروپا در برابر ارتش تهاجمی روسیه مقاومت مؤثر داشته باشد. ارتش لازم است از تجهیزات دفاع هوائي متناسب و بروز برخور دار باشد. ارتش باید جنگده های بروز در نیروی هوایی ارتش داشته باشد تا بتواند امنیت آسمان کشور را  تأمین نماید. این درحالی است که در هیچیک از این زمینه ها موفقتی بدست نیامده است. قدمت هواپیماهای جنگنده و بمب افکن های نیروی هوایی ارتش به لااقل ۵۰ سال قبل برمیگردد. اگر درگیری هوایی برای نیروهوایی کشور رخ دهد هواپیماها قدیمی ۵۰ – ۶۰ ساله را نمیتوان با جنگنده های امروزی مانند اف-۳۵ لاکهید مارتین و مشابه آن برابر دانست. صنایع دفاعی نیروی هوایی در چند دهه گذشته نتوانسته حتی قطعات لازم با استاندارد نظامی (میل – استاندارد) تولید نماید تا با نگهداری متناسب از سقوط آنها مانند صانحه سقوط اف-۵ اخیر جلوگیری نماید.

 

در این راستا، روز ۱۵ اسفند ۱۴۰۰، نیروی زمینی سپاه پاسداران پهپاد انتحاری معراج-۵۰۴ را در نمایشگاه علمی فرهنگی پاسدار انقلاب، در محل میدان امام حسین شهر تهران در معرض دید عموم قرار داده است. گفته میشود این پهپاد جدید که توسط سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نظامی تولید شده، قادر است محموله انفجاری دو و نیم (۲.۵) کیلویی را تا برد ۱۰۰ کیلومتری حمل کند و از یک موتور پیستونی به عنوان قوای پیشران بهره می‌برد. از تعریف مختصات این پهپاد چنین بنظر میرسد این پهپاد تنها زنبورکی بیش نیست و برای ایجاد ترس و وحشت در بین مردم تولید شده باشد. برابر با همین گزارش این پهپادها علیه گروه های مقاومت در اقلیم کردستان عراق استفاده شده است. کاملاً مشخص است که رژیم فاسد اسلامی و سپاهیان در ابعاد مختلف تروریستی پیشرفتهایی داشته است، ولی این تجهیزات را نمیتوان در راستای تولید تجهیزات نظامی قرار داد. اینگونه پهپاد ها را میتوان از بازار آزاد برای استفاده از عکس برداری مناطق مانند زمینهای ورزشی گلف و غیره استفاده نمود. میتوان به یقین گفت که نمایش اینگونه تولیدات سپاهیان برای ایجاد رعب و وحشت است. برابر با اطلاعات موثق از داخل کشور امنیت سپاه پاسداران اخیراً نظر سنجی ای در باره اعتماد مردم ایران به نظام اسلامی و سپاه پاسداران انجام داده که نتیجه آن چنین گزارش شد است؛ ۷۲ در صد از مردم ایران از رژیم و نیروهای امنیتی رژیم متنفرند و تنها ۲۸ درصد با رژیم توافق دارند که بسیاری از آنها نیز بدلیل نیاز معیشتی در استخدام نظام هستند و بالاجبار با نظام همگامی دارند.

 

دریادار سیاری همچنین تصریح میکند که برای آمادگی و غافلگیرنشدن همواره باید همراه  با حفظ مولفه های اقتدار آفرین، با فناوری روز حرکت کنیم. وی اظهار داشته که خامنه ای هم گفته درگیری‌هایی که در دنیا رخ می‌دهد ، لازم است رصد کنیم و فنون‌ مختلفی که آنها علیه هم استفاده می‌کنند را بررسی و بعد براساس آن باید دید چگونه می‌توانیم خودمان را در برابر آنها قوی‌تر کنیم. خامنه خوب میداند که ارتش ایران بدلیل عدم واگذاری بودجه لازم و با توجه به پیشرفت های تجهیزات ارتش های جهان با کمبودهای بسیاری روبرو است و در سطح بین الملل در رده بسیار پایینی قرار دارد. تا کنون اکثر بودجه ارتش به سپاه پاسداران واگذار شده تا در راه موشک سازی و دیگر اهداف واهی نظام اسلامی، مانند گسترش و تقویت شبه نظامیان نیابتی در خاورمیانه، و غیره هزینه نمایند.

 

دراین راستا برابر با گزارش حوزه دفاعی رسانه اینترنتی ایرنا، سردار پاسدار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه از دو پایگاه جدید موشکی و پهپادی زیر زمینی سپاه در آستانه روز پاسدار خبر داده است. وی اضافه میکند، هم اکنون در این پایگاه ها در لحظه می‌توانیم ۶۰ فروند پهپاد را به پرواز درآوریم و به دلیل آنکه برد این پرنده‌های بدون سرنشین زیاد است و محدود نیست، محدودیت هدف نداریم و هر هدف متخاصمی را می توانیم مورد اصابت قرار دهیم (۲). من تصور میکردم حاجی زاده از هوش بخصوصی برخوردار است تا به این خبر برخورد کردم. لازم است به این سردار بیخرد یادآور شد که پهپاد که سرنشین ندارد. لازم است به سردار حاجی زاده آموزش داده شود پرنده نظامی هوایی سرنشین دار همان هواپیما است. وی باز هم تأکید کرده است قدرت نظامی سپاه پاسداران بیش از ۶ تا ۷ برابر شده است و زمان آمادگی‌ها و فاصله آمادگی برای شلیک بسیار کاهش پیدا کرده است.

جائی دیگر دریادار سیاری براین تاکید دارد که نظامیان ارتش باید با تکیه به توانمندی داخلی خود، هر روز نسبت به روز قبل پیشرفت داشته باشیم و قوی‌تر شویم. وی بخوبی یادآور شده براساس نیاز روز و آینده، نیروهایمان را باید آموزش دهیم، سطح علمی آنها را بالا ببریم. اما لازم است یادآور شویم تنها بالا بردن سطح آموزش نظامیان در صورتیکه تجهیزات بروز شده وجود نداشته باشد، تا بطور عملی مورد استفاده قرار داده شوند، آموزش تئوریک راه بجایی نخواهد برد. میتوان گمانه زد هدف از سخنان دریادار سیاری تمرکز بر حمله ارتش روسیه به اوکراین باشد که مشخص است ارتش اوکراین در مقابل ارتش روسیه امکانات و تجهیزات لازم را ندارد. شاید بتوان گفت کشور اوکراین پس از استقلال از جماهیر شوروی بیشتر بر روی اقتصاد پایه ای غیر نظامی برای رفاه مردم اوکراین تمرکز داشته است تا تمرکز بر تجهیزات نظامی. در حقیقت کشور اوکراین برابر با مرامنامه بوداپست، دسامبر ۱۹۹۴، تمام سلاحهای اتمی خود را به روسیه تحویل داد، و کشورهای دیگر طرف این تعهد از جمله امریکا، روسیه و انگلستان متعهد شدند درمقابل حمله از هر کشوری به اوکراین از آن کشور پشتیبانی و امنیت اوکرانی را تأمین نمایند. البته آقای بایدن وظیفه خطیر خود را برابر با آن مرامنامه فراموش کرده است و همراه با نخست وزیر انگلستان تنها نظاره گر جنایات پوتین در اوکراین هستند.

 

با توجه به حمله نا بخردانه پوتین به کشور صلح جوی اوکراین و عدم اجرای تعهد های بین المللی که شاهد آن هستیم، کشورهای کوچک نیز نیاز دارند خود را برای هرگونه دفاعی از خود آماده نمایند. چه بسا این حمله غیر منتظره پوتین به اوکراین و بازخورد آن یک نظام جدیدی در جهان بوجود بیاورد. میتوان تصور کرد کشورهای کوچک دنیا برای بقاء خود بطرف سلاح اتمی نیز روآورند. البته نباید این را هم از نظر دور داشت که آقای بایدن هنگامی به ریاست جمهوری آمریکا انتخاب شده که با خصوصیات و سن و سالی که دارد و عدم امکان تصمیم گیری صحیح، مشخص نیست نظم جهانی به چه سمتی رهسپار گردد.

 

نگارش را با شعری از شاعر برجسته و حماسه سرای ایران فرودسی بزرگ خاتمه میدهیم که میگوید:  برو قوی شو اگر راحت جهان طلبی – که در نظام طبیعت ضعیف پایمال است.

 

ناخدا محمد فارسی

۱۱ ماه مارس ۲۰۲۲

 

1.   https://www.irna.ir/news/84664683/

2.   https://www.irna.ir/news/84671532