قبلاً یاد آور شده بودیم که با شروع خروج نظامیان آمریکا از افغانستان، طالبان کشور را تسخیر خواهد کرد. قابل تأمل است که در این پیکار از مقابله نظامیان افغانستان برعلیه طالبان هیچگونه خبری نیست و طالبان مرتب به پیشروی ادامه داد تا به کابل رسید، رئیس جمهور کشور را ترک کرد و طالبان به ارگ ریاست جمهوری وارد و پروسه تسخیر افغانستان به اتمام رسید. متأسفانه ارتش افغانستان از انسجام لازم برای جلوگیری از حرکت طالبان برخوردار نبود، و مردم افغانستان هم در مقابل پیشروی طالبان نتوانستند مقاومتی نشان دهند. بسیاری خانه و کاشانه خود را رها کرده تا مکانی امن برای خود پید کنند. یکشنبه ۱۵ آگوست ۲۰۲۱ طالبان وارد کابل شد و در انتظار آن بود که حکومت افغانستان را بدون خونریزی بیشتر تحویل بگیرد. اما خروج رئیس جمهور از کشور پروسه تحویل افغانستان به طالبان را براحتی امکان پذیر کرد.
برنامه ریزی برای خروج نظامیان امریکا از افغانستان که رئیس جمهور آمریکا با خوش بینی حتی تاریخ خروج کامل نظامیان آمریکا را ۱۱ سپتامبر انتخاب کرده بود با شکست روبرو شد. رئیس جمهور امریکا این تاریخ را برپایه توافق با طالبان اعلام کرد. در نشست های چندین ساله آمریکا و طالبان در دوحه، آمریکائیان فکر میکردند این گروه تروریستی به تعهدادش پایبند خواهد بود. البته باید این تصور باطل رئیس جمهور بایدن را از آن رو دانست که جهان دمکراتیک غرب هرگز نتوانسته به مفهوم و اهداف اسلام داعشی-طالبانی پی ببرد!. مسلمانان از این ترفند سیاسی برخوردارند که مجازند دروغ مصلحتی!! بگویند. همانگونه که آیت الله روح الله خمینی گفت. هنگامی که انقلاب مردم ایران در حال شکل گیری بود و او که در پاریس بود و انقلاب مردم را رهبری میکرد، گفت که با سیاست کاری ندارد و سرنوشت مردم ایران را خود رقم خواهند زد. ولی دیدیم که آن نشد و ایشان بواضع اعلان کردند که تقیه (دروغ مصلحتی) کرده بودند. در آن هنگام هم آمریکائیان همراه با اروپائیان دروغ های خمینی را باور داشتند. اکنون در افغانستان هم شاهد همان پروسه هستیم. طالبان امریکا و همپیمانان اروپائی را فریب داد و بمحض بدست اوردن فرصت همه تعهدات خود را زیر پا نهاد، و افغانستان را بار دیگر به تصرف خود درآورد.
روز ۱۴ آگوست ۲۰۲۱ مقاله ای در واشنگتن پست به چاپ رسیده بود که درماندگی دولت آمریکا پیرامون خروج نا بهنگام نظامیان آمریکا از افغانستان را تشریح کرده است (۱). در روز های بعد چندین مقاله پی در پی و همچنین در رسانه های جهانی گزارش شد که طالبان پس از تصرف جلال آباد در نزدیکی کابل راههای ورودی به کابل به پاکستان را بست و بطرف کابل در حرکت است. این گزارش توسط ۴ خبرنگار این رسانه نوشته شده که میگویند در اواسط هفته گذشته مرکز اکثر استانهای افغانستان دومینو وار و بدون کمترین مقاومتی سقوط کردند. آقای بایدن در روز چهارشنبه ۱۱ آگوست کابینه اضطراری شامل جک سولیوان مشاور امنیت، وزیر دفاع لوید آستین و وزیر امور خارجه آنتونی بلینکن، تشکیل داد و از وزرای خود خواست که راه حل ارائه دهند. آقای بایدن دهشت خروج سربازان آمریکا از ویتنام را بخوبی به خاطر دارد که چه فاجعه ای ببار آورد که اثرات رها کردن نظامیان بدست ویتکنگ ها و فرار آمریکا از ویتنام دهه ها موضوع نگارش کتاب ها و فیلم سازان بود. این گزارش پیش بینی کرده بود اگر طالبان به روند تصرف شهر های بزرگ افغانستان ادامه دهد، بزودی به کابل خواهند رسید. و اگر این روند ادامه یابد، کابل نیز بدست طالبان سقوط خواهد کرد و جان دیپلماتهای آمریکا در خطر است. کابینه آقای بایدن پس از بررسی پیشنهاد کردند که ۵۰۰۰ سرباز آمریکایی مجدداً به کابل اعزام شوند تا فرودگاه کابل را در اختیار بگیرند تا دیپلمات ها و غیرنظامیان آمریکایی بسلامت از افغانستان خارج شوند.
دولت بایدن هرگز تصور آن را نداشت که اعلام تاریخ نابهنگام خروج نظامیان آمریکا چه اثراتی بر روحیه دولتمردان و نیروهای امنیتی-نظامی افغانستان خواهد گذاشت؟. آقای بایدن پس از دریافت خبرهای بیشتر از افغانستان و پیشروی طالبان در مصاحبه ای در کمپ دیوید میگوید «اگر ارتش آمریکا ۵ سال دیگر هم در افغانستان باقی می ماند فرق چندانی نداشت و ارتش افغانستان قادر نیست و نخواهد بود وظیفه خود را که حفظ انسجام کشور و مردم افغانستان است را تأمین نماید.» سخن آقای بایدن نشان میدهد که در ۲۰ سالی که ارتش آمریکا در افغانستان با طالبان می جنگید، در انجام وظیفه اصلی خود که آموزش و آماده نمودن ارتش افغانستان برای مقابله با نیروی طالبان بود شکست خورد، تا بحدی که ارتش افغانستان حتی قادر نیست که امنیت خروج آمریکائیان از کشور را تأمین نماید. لازم به یاد آوری است که تحلیل گران بارها سقوط اجتناب ناپذیر افغانستان بدست طالبان را یادآور شده بودند!.
با اعزام ۵۰۰۰ نیروی نظامی برای حفاظت از فرودگاه کابل که برای خروج دیپلمات ها و غیر نظامیان به کابل اعزام شده اند، ممکن است تاحدی به امنیت پروسه خروج آمریکائیان کمک کند، اما این پروسه قادر نخواهد بود به دیگر مشکلاتی که باقی خواهد ماند کمکی نماید. نا مشخص است که سرنوشت هزاران نفر مترجم و خدمتکار افغانی که در استخدام نیروهای نظامیان آمریکا و ائتلاف بودند به چه سرانجامی خواهد رسید. از پیش یاد آور شده بودیم که اگر دست طالبان به آنان برسد قطعاً آنها را خواهند کشت. آمریکا تصمیم گرفته بود این افراد را بدون طی پروسه طولانی پناهندگی، از افغانستان خارج و در آمریکا جای دهد. با توجه به این که اکنون آمریکا در پروسه خروج دیپلمات ها و غیرنظامیان آمریکا با مشکل روبرو است، قادر نخواهد بود این وعده انسان دوستانه خود را عملی نماید. ريیس جمهور بایدن قول داده این افراد را به حال خود رها نخواهند کرد، ولی پروسه انجام این کار و بخصوص پس از خروج دیپلماتها و غیرنظامیان و با توجه به سرعت سقوط کابل بدست طالبان، وعده انسان دوستانه آقای بایدن هم به بوته فراموشی سپرده خواهد شد؟
رونالد نیومن سفیر پیشین آمریکا در افغانستان چنین تحلیل میکنند اگر آقای دونالد ترامپ اعتماد به آمریکا را زیر سئوال برده بود، اکنون آقای بایدن با خروج نابهنگام نظامیان آمریکا از افغانستان، برگ تازه ای از بی اعتمادی جهان به آمریکا را رقم خواهد زد.
از سوئی دیگر شنبه ۱۴ اگوست ۲۰۲۱، مولوی عبدالحمید رهبر سنی مذهب سیستان و بلوچستان اعلام کرد که اعمال طالبان و داعش در افغانستان حرکت اسلام راستین است و پیشرفت طالبان در افغانستان را مورد تأیید قرار داد!. اکنون که افغانستان بدست طالبان افتاده، حکومت افراطی اسلام سنّی را در افغانستان برقرار خواهد کرد. بعضی از تحلیل گران بر این باورند که بدلیل ضعف اقتصادی و انزوای سیاسی رژیم اسلامی درایران، طالبان بمحض استقرار کامل در افغانستان با رژیم ایران به مقابله بر می خیزد و قسمتهای مرزی ایران در خراستان، سیستان و بلوچستان در خطر حمله طالبان قرار خواهد گرفت. اما، نظامیان ارتش ایران در این شرایط بحرانی در مرز های شرقی کشور، برابر با وظیفه و سوگندی که یاد کرده، به حفاظت از مرزهای کشور و صیانت از تمامیت ارضی و دفاع از حاکمیت ملی متعهد بوده و به انجام وظایف ملی خود عمل خواهد کرد.
ایران هرگز نخواهد مرد
ناخدا محمد فارسی
۱۶ آگوست ۲۰۲۱
https://www.washingtonpost.com/national-security/biden-taliban-afghan-collapse/2021/08/14/da7cba66-fcf7-11eb-b8dd-0e376fba55f2_story.html?utm_campaign=wp_news_alert_revere_trending_now&utm_medium=email&utm_source=alert&location=alert&wpmk=1&wpisrc=al_trending_now__alert-national–alert-world–alert-politics&pwapi_token=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9. (۱)