Health

تحلیلی پیرامون بیداری اسلام سیاسی ( جهادی ) در مقابل وحشت از کمونیسم – کدامیک بیشتر ناقض آزادی و حقوق بشر هستند؟ - ناخدا محمد فارسی

اسلام جهادی تا اوایل قرن بیستم  میلادی همچنان در محاق بود تا اینکه وحشت جهان دمکراتیک غرب از گسترش کمونیسم آنرا به صحنه اورد. از جمله حضور اسلام جهادی در افغانستان را باید در روی کار امدن حکومت کودتائی افغانستان، توسط نیروهای ماکسیستی بر علیه سیستم پادشاهی افغانستان در سال ۱۳۵۷، ارزیابی کرد که با پشتیبانی اتحاد جماهیر شوری انجام شد. مردم افغانستان هرگز دارای یک حکومت مرکزی منسجم نبوده اند. پس از انقراض نظام پادشاهی لااقل سه نیروی محلی  کشور را اداره می کردند از جمله نیروی گلبادین حکمتیار، احمد شاه مسعود و ژنرال عبدالرشید دوستم، و تا هنگامیکه جمهوری دمکراتیک آفغانستان که با کمک نظامی اتحاد جماهیر شوروی با کودتای ثور روی کار آمد، مردم از اسایش نسبی برخوردار بودند اگر چه زندگی چندان هم اسان نبود.

به دنبال آغاز کمک‌های نظامی اتحاد جماهیر شوروی به حکومت دمکراتیک دست‌ نشانده خود در افغانستان، حملات گروههای  جهادی مخالف برعلیه نظامیان شوروی و دولت مرکزی شروع شد، که به جنگ داخلی افغانستان انجامید و تا خروج نظامیان اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۳۶۷ ادامه یافت. لازم است یادآور شویم که جهان غرب و کشور های محافظه کار اسلامی بدلیل وحشت از پیشروی کمونیسم به گروهای جهادی اسلامی از جمله طالبان در افغانستان کمک نظامی و مالی نمودند تا نیروهای نظامی شوروی را از افغانستان بیرون برانند و سدی در مقابل شوروی بنا کنند. همچنین کمکهای نظامی و مادی کشورهای غربی و اسلامی به مجاهدین افغانی به رهبری احمد شاه مسعود و ائتلاف وی با ژنرال دوستم بود که باعث خروج روس ها از افغانستان شد.  خروج نظامیان شوروی نیز موجب  سقوط حکومت سوسیالیستی افغانستان شد، بطوریکه در ارتش تحت سلطه حکومت مارکسیست ژنرال نجیب الله از هم پاشیده بود، و جنگ داخلی افغانستان ادامه یافت تا در سال  ۱۳۷۴ که طالبان با حمایت پاکستان موفق شد به بسیاری از استانهای افغانستان تسلط یابد و در سال ۱۳۷۸ موفق شد حکومت اسلامی قرون وسطائی طالبانی در افغانستان را  پایه ریزی کند.

در دوران فرمانروایی طالبان نیروهای تروریستی ضد غرب در افغانستان شکل گرفتند که مهمترین آنها سازمان تروریستی القاعده به رهبری اوسامه بن لادن بود. این گروه تروریستی اسلامی با برنامه ریزی جامع در سال ۱۳۸۰ با هواپیما به برجهای تجارتی نیویورک حمله ور و باعث کشته شدن چند هزار نفر از مردم آمریکا در نیویورک شد. پس از حمله به نیویورک، رئیس جمهور وقت آمریکا جورج دبلیو بوش سه کشور ایران، افغانستان و عراق را محور شرارت نامید و طرح حمله به حکومت  طالبان که القاعده را تحت حمایت خود قرار داده بود اغاز شد. و در  سال ۲۰۰۱،  طالبان را از مسند حکومت افغانستان برکنار کرد. سران طالبان به مناطق پشتون نشین پاکستان فرار کردند. درگیری ها بین طالبان و نیروهای ائتلاف به رهبری امریکا برای مدت ۲۰ سال ادامه یافت. ارتش افغانستان که پس از کودتای  علیه ظاهر شاه منحل گردیده بود، در دوران جنگ داخلی فراز و نشیب هایی را طی کرده بود. یکی از برنامه های ائتلاف بازسازی مجدد ارتش افغانستان بود. به تصور اینکه ارتش آموزش دیده پس از خروج ائتلاف از افغانستان میتواند از یکپارچکی حکومت و کشور حفاظت کند، اما با خروج نیروهای ائتلاف از افغانستان ارتش افغانستان مجدداً از هم پاشید.

بیداری اسلام جهادی در افغانستان تحت کنترل بود، اگر چه اشغال عراق توسط آمریکا و نیروهای ائتلاف به رژیم اسلامی در ایران فرصت داد تا  سپاه قدس، منطقه خاورمیانه را از طریق نیروهای نیابتی خود با کمک فراریان القاعده از افغانستان به عراق تحت نفوذ خود در آورد. بیداری  اسلام  جهادی در خاورمیانه باعث تشدید حرکات تروریستی بسیار شد، به نحوی که کنترل از دست نیروهای ائتلاف خارج شد و حکومت داعشی به هبری ابوبکر البغدادی در سوریه و عراق شکل گرفت. میتوان به جرأت گفت که از این پس اسلام  جهادی واپسگرا  با قدرت تمام در منطقه خاورمیانه به جولان خواهد پرداخت. همانگونه که نیروهای ائتلاف جهان غرب در افغانستان با اسلامیست های طالبان برای خروج نظامیان شوروی همکاری کردند، در عراق و سوریه هم با این گروه مزدور جمهوری اسلامی ایران،  و برای نابود کردن داعش همکاری کردند! از جمله گروه هایی که در عراق برای سرکوب داعش با ائتلاف همکاری کردند نیروی برون مرزی سپاه پاسداران، سپاه قدس، و دیگر گروه های شبه نظامی مانند سپاه بدر، عصائب اهل حق و حشدالشعبی در عراق بود. داعش به ظاهر سرکوب شد، اما  در سراسر منطقه خاورمیانه از جمله افغانستان، پاکستان، لیبی  و یمن پایگاه برقرار نموده  و به اعمال تروریستی ادامه دادند.

گروه های اسلام افراطی در نقاط مختلف  جهان و ازجمله  شمال افریقا مانند کشور نیجریه و دیگر کشورهای فقیر آفریقا مانند کشور بورکینوفاسو پایگاه تشکیل دادند و با دریافت حمایت از کشورهای اسلامی از جمله رژیم اسلامی ایران به اشاعه اسلام واپسگرا و سرکوب گرا ادامه میدهند. گروه های شبه نظامی شکل گرفته در عراق و گروه های تازه تاسیس مانند کتائب حزب الله و غیره تحت حمایت سپاه قدس، حملات خود را متوجه نیروهای ائتلاف در عراق نموده و خواستار خروج نیروهای ائتلاف از عراق و سوریه شده اند.

پس از خروج نظامیان ائتلاف آمریکا از افغانستان شکل گیری دولت طالبانی و وضعیت این کشور بسیار قابل بحث و بررسی است. اولین مشکل دولت طالبان با حامیان  قدیمی خود  در پاکستان است. طالبان افغانستان تا کنون قادر نبوده حمله از داخل افغانستان توسط «تحریک طالبان پاکستان» به پاکستان را متوقف کند. این گروه بزرگترین گروه مخالف دولت پاکستان است که برعلیه دولت آن کشور در داخل و خارج حملات تروریستی انجام میدهند. این گروه تا قبل از خروج ائتلاف آمریکا از افغانستان همراه با طالبان برعلیه آئتلاف میجنگیدند. اکنون طالبان بسختی میتواند برعلیه آنها اقدامی کند، زیرا جنبش طالبان پاکستان «تحریک طالبان پاکستان» مدت ۲۰ سال در کنار طالبان افغانستان برعلیه آمریکائیان جنگیده اند! در نتیجه کشور پاکستان اقدام به برقراری موانع مرزی با افغانستان نموده است. پاکستان ۲۵۰۰ کیلومتر با افغانستان مرز مشترک  دارد و علارغم هزینه بسیار برای برقراری موانع مرزی، کنترل آن بسیار مشکل و پر هزینه خواهد بود.

اسلامیست های جنبش طالبان پاکستان  «تحریک طالبان پاکستان» که به مخفف (تی تی پی) مشهورند، برآورد میشود بین ۵۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ عضو دارند و برای  پاکستان معضل بزرگی برای سرمایه گذاری های چندین بیلیارد دلاری چین در پاکستان شده اند و اکنون که طالبان بر افغانستان حکمرانی میکند میتواند کاتالیزری برای حرکت اسلامیت های آیغور چین باشد.  در ماه جولای سال میلادی ۲۰۲۱ تعداد زیادی از مهندسین چینی توسط «تحریک طالبان پاکستان» به قتل رسیدند. افزون بر این با وجود دولت طالبان در افغانستان، کشور افغانستان جایگاه بسیار امنی برای اسلامیت های دیگر از جمله داعش، القاعده و دیگر گروههای مسلمان افراطی شده است که در داخل  افغانستان برعلیه شیعیان استان نیمروز قیام و شیعیان را در مدارس، مساجد و حتی بیمارستان ها میکشند. القاعده اگر چه با حذف اسامه بن لادن ضعیف شده است ولی هنوز در سراسر خاورمیانه به رهبری ایمن الظواهری به اعمال تروریستی و بازسازی خود ادامه میدهد.

روسیه و کشورهای آسیای مرکزی نگران حرکت اسلامی در ازبکستان هستند که گروه افراطی اسلامی برعلیه حکومت ازبکستان از افراطیون افغانی مشغول عضو گیری است. اندیشکده مرکز مطالعاتی ویلسون در آمریکا میگویند بغیر از گروهای داعشی که در افغانستان شکل گرفته اند، اکثر گروه ها از دوستان قدیم دولت طالبان هستند و طالبان حاضر نخواهد بود علارغم فشار از طرف جهان غرب بروی دوستان خود اسلحه بکشند و یا حتی بخواهد که آنها اسلحه خود را زمین بگذارند!

میتوان بدرستی گمانه زد اگر جلوی این گروه های تروریستی که در افغانستان شکل گرفته اند گرفته نشود، وضعیت زندگی اجتماعی افغانستان را غیرقابل تحمل کنند، که در نتیجه آن صدها هزار مردم افغانستان بلاجبار ترک وطن کرده و سیل پناهندگان بطرف کشورها همسایه و بالطبع اروپای غربی و آمریکا سرازیر شود.

بیداری ایدیولوژیک  اسلام سیاسی  واپسگرا و بی رحم  در مقابل ایدیولوژی  کمونیسم در منطقه بحرانی خاور میانه پیروز شد و جهان ازاد  در حال نظاره است. چگونه میتوان با این هیولای وحشت  بیدار شده و تشنه خون برخورد کرد؟ متأسفانه جهان غرب فرصت های لازم برای مبارزه با این حرکت اسلامی بنیاد گرا  را از دست داده اند. جهان سرمایه داری شرق و غرب سعی دارند با مماشات با این نیروی اسلامی واپسگرا آنرا مهار کنند، ولی راهکار مؤثری برای آن ندارند. باید اذعان کرد مهار چنین غول وحشت زا بسختی امکان پذیر است! اما مثلی است معروف که « تنها راه مهار کردن افعی له کردن سر آن است».

 

جهان غرب  با توجه به منافع اقتصادی تصمیم گرفت که کمک های معنوی خود به حکومت پادشاهی ایران را در سال ۱۳۵۷، که میتوان به یقین  گفت بزرگتری اشتباه آنها بود، قطع نماید و با برقراری حکومت اسلامی در ایران حرکت اسلام واپسگرا را در سراسر خاورمیانه شکل دهد. در حال حاضر سایه این وحشت  در کشورهای خاورمیانه جولان میدهد و بیداد میکند. پس از گذشت چند دهه از اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی تاکنون، دولتی مردمی، بعلت نفوذ رژیم اسلامی ایران از طریق گروه های تروریستی نیابتی، نتوانسته برقرار شود. کشور لبنان با تشکیل حزب الله لبنان هرگز حکومت منسجمی نداشته است و هم اکنون از نظر اقتصادی ورشکسته است و وضعیت معیشتی مردم آن کشور بسیار مشگل گردیده و سازمان ملل از جهان درخواست کرده همیاری کرده و کشور لبنان را از سقوط کامل نجات دهند. کشور قانونی یمن با پشتیبانی رژیم اسلامی ایران از حوثی های یمن سرنگون و جنگ داخلی در این کشور ادامه دارد. رژیم اسلامی در ایران برای پشتیبانی و حمایت از قاتل دمشق بشار الاسد بیش از ۱۰ میلیون مردم ان کشور را آواره کرده و جنگ داخلی کماکان ادامه دارد. با تشکیل حکومت طالبانی در افغانستان و عدم ثبات دولتی منسجم، گروه های تروریستی بستری امن یافته اند و احتمال نفوذ در کشورهای آسیای مرکزی و بی ثباتی منطقه بسیار بالا است.

با توجه به مراتب بالا افعی اسلام جهادی بیدار شده و تا سر آن که در کشور ایران قرار دارد  زده نشود به حرکت خود ادامه  خواهد داد و منطقه خاورمیانه، جهان دمکرات غرب و شرق هرگز آسایش نخواهد داشت.

ناخدا محمد فارسی

۱۵ ژانویه ۲۰۲۲