Health

تحلیلی بر سرنوشت ارتش کشورهای خاورمیانه - ناخدا محمد فارسی

آیا کشوری در خاورمیانه تا کنون از ارتش ملی برخوردار بوده است؟

 جواب به این سئوال به یقین منفی است. ارتش کشورهای خاورمیانه (به جز ارتش اسرائیل)، از جمله ارتش ایران تحت فرماندهی سران خودکامه کشور انجام وظیفه کرده اند و برابر با قانون اساسی کشور از خود استقلالی  نداشته اند. و اگر رهبری که فرماندهی ارتش را داشته از مسند قدرت پایین کشیده شده ارتش بعلت قطع راس هرم فرماندهی، برای مدتی با سردرگمی روبرو بوده و در بعضی اوقات بکلی منحل گردیده است.

 در این راستا میتوان به ارتش لبنان، عراق، افغانستان و ایران نگاهی داشت:

 ارتش لبنان

هم اکنون وضعیت نابسامان اقتصادی کشور لبنان آنقدر ورشکسته است که نظامیان ارتش لبنان گرسنه مانده اند. این در حالی است که کشور لبنان قبل از انقلاب اسلامی در ایران از نظر اقتصادی سالم و مردم لبنان علارغم تکثر اتنیک ( اقلیت )های مذهبی ، جز در دوره ای گذرا! در تعامل و صلح در کنار هم  زندگی میکردند و شهر بیروت با عنوان عروس شهرهای خاورمیانه در جهان شناخته بود. برابر با گزارشی در رسانه اینترنتی بی بی سی (۱)، فرمانده ارتش لبنان ژنرال عون تقاضای کمک از جهانیان نموده تا نظامیان گرسنه لبنان را دریابند و به آنان کمک کنند. ارتش ملی لبنان همواره باعث ثبات در کشور لبنان بوده و بیطرفانه انجام وظیفه نموده است. برابر با این گزارش در رسانه بی بی سی،  پول لبنان از سال ۲۰۱۹ تا کنون ۹۰ در صدد ارزش خود را از دست داده است.

 کشور فرانسه کوشش کرده است تا با تشکیل کنفرانس جمع اوری کمک مالی به  لبنان ، کمبودهای معیشتی مردم  و بویژه ارتش ملی لبنان را تأمین نمایند. برابر با گزارشی از اسوشیدپرس نیازمندی های نظامیان ارتش لبنان بخصوص پیرامون شیر، آرد و دارو است. آمریکا تقبل کرده ۱۵ میلیون  کمکهای خود به ارتش لبنان را بیافزاید و مقدار کمک در سال را به ۱۲۰ میلیون دلار افزایش دهد. آیا اینگونه کمک ها قادر است کشور و ارتش ملی لبنان را از سقوط کامل نجات دهد؟ بسی قابل تأمل است. ارزش پول لبنان آنقدر سقوط کرده است که معادل حقوق ماهیانه یک نظامی لبنانی که ۸۰۰ دلار برآورد میشود در بازار سیاه لبنان تنها ۸۰ دلار قدرت خرید دارد.

 انچه که قابل تامل است آنست که چه منابعی باعث این فلاکت کشور لبنان گردیده است؟ با ایجاد حزب الله لبنان و نفوذ سیاسی و نظامی رژیم اسلامی ایران از طریق این سازمان، لاجرم سیستم زیربنایی اقتصادی و اداری لبنان  متلاشی شده است. حزب الله لبنان با اقدامات تروریستی برعلیه اسرائیل و مردم لبنان باعث بروز چند جنگ بین اسرائیل و لبنان شده است. بعلت فروپاشی اداری لبنان، حزب الله قدرتی خود مختار در کشور لبنان تشکیل داده که خودسرانه زیر دستورات آخوند های ایران عمل میکند. بدلیل اقدامات تروریستی حزب الله در خاور میانه و جهان، این سامانه تروریستی مورد تحریم جهان غرب است که بالطبع روی اقتصاد کشور لبنان اثر گذارده است. در حالیکه مخارج حزب الله لبنان را رژیم اسلامی ایران تأمین میکند و برابر با سخن رهبر حزب الله حسن نصرالله کلیه مخارج نظامی و معیشتی حزب الله توسط رژیم ایران تأمین میشود.

 رژیم اسلامی در ایران، از طریق سپاه قدس سپاه پاسداران، از حزب الله لبنان در کشورهای خاورمیانه و جهان برای اقدامات تروریستی استفاده میکند. برابر با اخبار موثق ، رژیم اسلامی ایران بیش از ۱۰۰ هزار موشک در در لبنان انبار کرده است که حزب الله برعلیه اسرائیل از آن استفاده کند. رژیم اسلامی ایران بارها توسط سران رژیم  اعلام کرده که میخواهد اسرائیل را از نقشه جغرافیای  خاورمیانه محو نماید. تحریم های بین المللی برعلیه رژیم اسلامی ایران،  برپرداخت رژیم  به حزب الله اثر داشته و وضعیت معیشتی حزب الله و خانواده آنان نیز با مشکل روبرو شده است.

 ارتش عراق

ارتش عراق تا سرنگونی صدام حسین و اشغال کشور عراق توسط نیروهای ائتلاف آمریکا، ارتش منسجمی تحت فرماندهی صدام حسین بود. پس از اشغال کشور عراق در سال ۲۰۰۳ ارتش عراق بکلی منحل شد. شاید بتوان گفت این یکی از اشتباهات مبرز نیروهای ائتلاف در عراق بود که ارتش عراق را منحل کردند. نظامیان ارتش عراق به یکباره کلیه حقوق و مزای خود را از دست دادند. بالطبع برای امرار معاش مجبور شدند مشغله ای برای خود دست و پا کنند و بسیاری از آنها به گروهای تروریستی که برعلیه ائتلاف پیکار میکردند پیوستند. نیروهای ائتلاف کوشش کردند ارتش جدیدی برای کشور عراق بوجود بیاورند، و این پروسه همچنان ادامه دارد. در این راستا پس از آنکه داعش اعلام موجودیت کرد – در مقابل، گروه های شبه نظامی عراقی با عنوان نیروی حرکت مردمی بوجود آمد که بطور خلاصه میتوان از نیروی حشد الشعبی، سپاه بدر، کتائب حزب الله و کتائب اهل حق، کتائب سید الشهدا وغیره نام برد که بسیاری از آنها توسط سپاه قدس سپاه پاسداران تشکیل و سازماندهی  شدند و حقوق و مزایای آنان  توسط رژیم اسلامی در ایران تأمین میشود.

 اکنون اطلاع دقیقی پیرامون ارتش عراق در دسترس نیست. هر گاه دولت عراق با اعمال تروریستی شبه نظامیان نیابتی و وابسته به رژیم ایران مواجه بوده، پرسنل امنیتی عراق با این گروها مقابله کرده اند،  ولی از ارتش عراق سخنی به میان نمی آید. خبرگزاری رویترز دیروز شنبه ۴ تیر ماه خبر داد که نیروهای شبه نظامی وابسته به رژیم ایران در عراق مراسم رژه باشکوهی را برگزار کرده اند، تا قدرت خود را به نمایش بگذارند! این رسانه از این گروه ها به عنوان نیروی حرکت مردمی نام برده است. در این رژه نظامی، شبه نظامیان تانک، قایق و مهمات مورد استفاده خود را در استان دیاله شمال بغداد به نمایش گذارده اند. این گروه  ۷ سال قبل هنگام یورش های داعش در عراق توسط فتوای آیت الله سیستانی در نجف بوجود آمدند و تاکنون علارغم تلاش های بسیار نخست وزیر عراق برای انحلال آنها، کماکان به موجودیت و اقدامات تروریستی خود ادامه میدهند .

 ارتش افغانستان

علارغم آموزش های نظامی توسط نظامیان آمریکا،  ارتش افغانستان تا کنون نتوانسته خود را به یک ارتش ملی تبدیل کند. بودجه ارتش افغانستان کافی نیست و نظامیان ارتش افغانسان بسختی میتوانند امور معیشتی خانواده خود را تأمین نمایید. فساد در ارتش افغانستان بسیار زیاد است و بهمین علت ارتش افغانستان از یک سیستم فرماندهی منسجم برخوردار نیست. برابر با عقد تفاهم نامه بین آمریکا و گروه طالبان بنظر میرسد از هم اکنون، با وجود اینکه این تفاهم نامه هنوز اجرایی نشده، نظامیان افغانی روحیه خود را از دست داده اند. اگر بزودی وضعیت بودجه ارتش افغانستان بهبود نیابد، ساختار و فرماندهی منسجم و یکپارچه ارتش برقرار نشود، به احتمال نزدیک به یقین ارتش افغانستان بدست طالبان منحل خواهد شد. هم اکنون ارتش افغانستان در چندین استان که طالبان در آن نفوذ دارند با طالبان می جنگند و مشخص نیست پس از خروج نظامیان آمریکائی تا چه مدت میتوانند در برابر طالبان مقاومت کنند!

 ارتش ایران

ارتش ایران نیز هرگز از مختصات یک ارتش ملی برخور دار نبوده است. اگر چه ارتش ایران در دوران  پهلوی از ساختار یک ارتش ملی برخوردار بود، اما همیشه تحت فرمان شخص پادشاه انجام وظیفه میکرد  نه دولت منتخب مردم. نظامیان ارتش ایران تا سال های اولیه ده  ۷۰ میلادی  با مشکل اقتصادی و کمبود حقوق و مزایا روبرو بودند، ولی پس از آن با افزایش درآمدهای نفتی کشور، بودجه ارتش افزایش یافت و ارتش توانست با دریافت تجهیزات نظامی پیشرفته در ردیف ارتش های مجهز هم سطح خود واقع شود. ولی علارغم این بهبود ها هرگز یک ارتش ملی نبود. در هنگام بروز انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ و خروج محمد رضا شاه از کشور ارتش فرمانده مستقیم خود را از دست داد و نتوانست انسجام لازم یک ارتش ملی را حفظ کند. بخاطر دارم در هنگام نخست وزیری زنده یاد دکتر شاپور بختیار بعلت پاشیده شدن سیستم فرماندهی، ارتش نتوانست به دستورات نخست وزیر وقت عمل کند و تن به  بیطرفی داد. لازم به توضیح است که بیطرف بودن ارتش معنایی بجز شکست ندارد. البته لازم نمی بینم بیش از این وارد جزئیات این شکست شوم، ولی شاهد آن بودیم که ارتش نتوانست وظیفه ملی خود را حفط نماید و با برداشته شدن راس هرم فرماندهی ارتش ( محمد رضا شاه )  و اغاز اعدام ها و بازنشست کردن ها ، ارتش به نیروئی بی انگیزه و  بی هدف مبدل شد. عدم انسجام فرماندهی ارتش ایران، به صدام حسین فرصت داد تا با ارتش عراق، در سال ۱۳۶۰ به کشور ایران حمله نظامی نماید.

 ارتش عراق تا رسیدن به شهر اندیمشک بدون هیچ مقابله نظامی مواجه شد زیرا آیت الله خمینی ساختار فرماندهی ارتش را بکل نابود کرده بود. ارتش عراق تصور کرده بود که براییش دامی نهاده باشند و پیشروی خود را متوقف کرد. حمله ارتش عراق به کشور انگیزه و شوری تازه  به ارتشیان بخشید، و توانستند تا حدودی انسجام از دست رفته را بازیابند و ارتش تا دندان مسلح صدام حسین را از کشور ایران بیرون برانند.

 ارتش ایران از هنگام انقلاب اسلامی و برقراری سپاه پاسداران به موازات ارتش، و با بلعیده شدن بودجه ارتش توسط سپاهیان، مورد بی مهری و کاستی بودجه مواجه بوده است. اگر چه نظامیان ایران توانسته اند تا حدی انسجام ساختاری یک ارتش ملی را ثابت نگهدارند ، ولی از بی توجهی سردمداران کشور از هنگام انقلاب با کمبود بودجه برای حقوق و مزای پرسنل و تجهیزات بروز رنج برده اند.

 وضعیت اقتصادی مردم ایران همانند مردم لبنان نیست ولی بدان سمت سوق داده شده است. آیت الله های سیاسی در ایران برای پرداخت به گروهای تروریستی نیابتی از جمله حزب الله لبنان و شبه نظامیان نیابتی رژیم در عراق و یمن، به پول نیاز دارند و در حال حاضرقادر به پرداخت این هزینه ها نیستند. بهمین دلیل بنظر میرسد که مذاکرات اتمی برجام در وین بزودی به نتیجه ای برسد که باعث خواهد شد بعضی از تحریم ها برداشته شود. با برداشته شدن بعضی از تحریم ها رژیم می تواند نفت ایران را بفروش برساند و مقداری از پول های بلوکه شده ایران نیز آزاد خواهد شد. مردم ایران از این دارایی های ملی بهره چندانی نخواهند برد ولی پایان تحریم ها به خامنه ای و سران رژیم فرصت میدهد تا هزینه عمال تروریستی خود در خاورمیانه را تأمین نمایند و به چپاول سرمایه های مردم ایران ادامه دهند.

 نتیجه آنکه تاکنون، بجز کشور اسرائیل، هیچ کشوری در خاورمیانه از ارتش ملی برخوردار نبوده است. ارتش ایران ساختار یک ارتش ملی را دارا است  و نظامیان ارتش ایران امیدوارند با سرنگونی رژیم اسلامی، مردم ایران با نگارش قانون اساسی نوین، وظایف ارتش ملی ایران را مشخص نمایند. بطور خلاصه وظایف یک ارتش ملی دفاع و پشتيبانی ازامنيت و استقلال کشور از جمله: حفاظت از مرزهای زمينی و هوايی، پاسداری از تماميت ارضی ايران و دفاع از حاکميت ملی می باشد. کمک رسانی به مردم در هنگام وقوع وقايع اضطراری طبيعی مانند سيل، زلزله، طوفان، آتش فشان، بيماريهای واگير و مشابه آن، با درخواست دولت، از دیگر وظایف نظامیان ارتش ملی ایران خواهد بود. ۰

 پاینده ایران

ناخدا محمد فارسی

۲۸ ماه ژوئن ۲۰۲۱

 https://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-5751075