Health

تحلیلی بر دیدار سران و سرداران سپاه پاسداران از روسیه برای خرید تجهیزات نظامی - ناخدا محمد فارسی

 برابر با گزارش خبرنگار دفاعی خبرگزاری ایسنا، سردار سرلشگر باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران که به تازگی از سفر روسیه مراجعت نموده گفته است رژیم قصد دارد هلیکوپتر (بالگرد) و هواپیمای جنگنده از روسیه خریداری کند (۱). وی اظهار داشته است، این تجهیزات می‌تواند موازنه قدرت هوایی در منطقه را تا حد زیادی به نفع کشورتغییر دهد. این در حالی است که بعد از پایان جنگ ایران و عراق بارها سرداران سپاه از خودکفایی نیروهای نظامی ایران سخن رانده اند، و گفته اند آسمان کشور ایران بی دفاع نیست و نبوده است. اما در همین گزارش سردار باقری گفته که این خرید ها، اگر انجام پذیرد؟، شامل هواپیماهای جنگنده، جت آموزشی و بالگرد‌های رزمی است. از طرفی رژیم اسلامی ایران علارغم بزرگ نمایی های دفاعی، لااقل در مهندسی معکوس بالگرد های بل ۲۱۲ آمریکایی بسیار موفق بوده است. نیروی هوایی ایران برای جنگنده های موجود خود از هواپیماهای آموزش بیشماری برخوردار است. در صورتیکه روسیه نخواهد جنگنده های جدیدی به ایران بفروشد، مشخص نیست هواپیماهای آموزشی روسی چه نقشی در دفاع از آسمان بی دفاع کشور ایران ایفا خواهد کرد؟ تنها میتوان گمانه زد که ایران از طریق مرزهای شمال غرب کشور، بعد از جنگ آذربایجان و ارمنستان و معاهدات بین این دوکشور، از دست رفتن مرز بین ایران و  ارمنستان و تعهدات بین آذربایجان و ترکیه و کشمش های رژیم با دولت جمهوری آذربایجان باعث شده تا رهبر رژیم ، خامنه ای سرداران خود را رهسپار روسیه کرده و بعنوان هدیه به ولادمیر پوتین رئیس جمهور روسیه وعده خریدهای بی مورد تجهیزات هوایی داده است.

 

بعد از انقلاب ۵۷ و  رژیم برامده از ان ، استراتژی آمریکا و اسرائیل  ستیزی و گرایش رو به شرق خمینی و خامنه ای را بمورد اجرا گذاشت و در حوزه نظامی در سالهای بعد از جنگ ایران و عراق، یک قرارداد نظامی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار با روسیه منعقد کرد که در نتیجه آن روسیه قول تحویل تعدادی جنگنده‌های میگ 29، سوخو 24، تانک‌های تی 72 و زیردریایی‌های کلاس کیلو را به ایران داد. لازم به یاد آوری است که پیش از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی تعدادی میگ۲۹ و سوخوی ۲۴ توسط صدام حسین برای محفوظ ماندن از حملات ائتلاف آمریکا به عراق، به ایران فرستاد، و با شکست عراق توسط نیروهای ائتلاف، این تجهیزات در ایران باقی ماند. بررسی ها بیانگر آن است که جنگنده های میگ ۲۹ و سوخو ۲۴ با توجه به جنگنده های ۱ف-۱۶ آمریکایی که در اختیار کشورهای عربستان سعودی، ترکیه و بلاطبع آذربایجان قرار دارد، این خرید ها جز بهدر دادن بودجه دفاعی کشور نتیجه دیگری بدست نخواهد داد. در حقیقت جنگنده های اف-۱۴ تامکت نیروی هوائی ایران که قبل از انقلاب ۵۷  از آمریکا خریداری شده کارايی بسیار بالاتری از میگ۲۹ روسی دارد. ۰

 

افزون براین، گزارش موضوع خرید سامانه پدافندی اس-۳۰۰ را یادآور شده که علی‌رغم پرداخت پول خرید، سالیانی تحویل ان با امتناع و سهل انگاری روسیه مواجه بود تا نهایتاً با شکایت ایران، چند سال بعد در سال ۱۳۹۶ این سامانه به ایران تحویل شد. باید متذکر شد که خریدهای جدید نظامی از روسیه، اگر هم اجرائي شود، سرنوشتی بهتر از اس-۳۰۰ ها نخواهد داشت. رژیم بدلایل غرب ستیزی و بخصوص مشکل برنامه اتمی و تحریمهای کمرشکن اقتصادی در انزوای سیاسی و اقتصادی قرار دارد ۰ و با توجه به نگاه به شرق خامنه ای، این تجهیزات هنگامی به ایران تحویل خواهند شد که کارایی خود را درمقابل تجهیزات نظامی همسایگان  از دست داده اند. تحویل سامانه اس-۳۰۰ نمونه بارزی از این گفتمان است. هم اکنون کشور ترکیه با سامانه پدافند اس-۴۰۰ روسی مجهز میباشد و در صورت درگیری نظامی با همسایگان شمالی و غربی کشور، ایران در وضعیت بسیار ضعیفی قرار خواهد داشت. صنایع دفاعی نظامی ایران کوشش کرده سامانه اس-۳۰۰ را از طریق مهندسی معکوس کپی نماید که نتیجه آن سامانه پدافند هوایی باور ۳۷۳ با هزینه سرسام آور بود ولی تاکنون گزارشی از کارائی ان از آزمایشات انجام شده در دست نیست. روسیه سامانه پدافند هوائی قدیمی و کم اهمیتی به ایران فروخته است که تنها قادر است در  دفاع از هواپیماهای بمب افکن با سرعت کم مؤثر باشد. نمونه آن سامانه تور-ام۱ روسی است که توانست هواپیمای مسافربری اوکراینی را در فضای تهران ساقط کند!!!. ولی در صورت بروز جنگی این سامانه ها کارايی لازم را ندارند و قبل از اینکه هواپیماهای بمب افکن به منطقه وارد شوند، این سامانه ها بمباران و منهدم خواهند شد.۰

 

جالب توچه است که خبرنگار دفاعی تسنیم (تسنیم یک رسانه مرتبط به سپاه پاسداران است) سخن بر ان  دارد که «اگر» جنگنده‌های جدید به خصوص جنگنده سوخو۳۰ به ایران فروخته شود شاید آسمان ایران وضعیت دفاعی بهتری داشته باشد. اما این تنها از احتمالات و «اگر» های محتمل است و با وضعیت موجود، انزوای سیاسی – اقتصادی و تحریم ها و نیز سابقه تحویل سامانه اس-۳۰۰ به رژیم ، احتمال اینکه که پوتین به تعهدات خود برای فروش تجهیزات نظامی بروز پایبند بماند بسیار اندک است. سرداران سپاهی پیرامون احتمال این گونه خرید ها بسیار سخن رانده اند، ولی تا کنون هیچیک به نتیجه ای نرسیده است. پیرامون این احتمالات خرید تجهیزات نظامی از روسیه علی اکبر ولایتی مشاور بین المللی خامنه ای هم پس از بازدید خود از مسکو و رساندن پیام خامنه ای به پوتین از احتمال فروش جنگنده سوخوی ۳۰ سخن راند، ولی هیچگاه این گونه خریدها به سرانجام نرسیده است.

 

خبرنگار دفاعی از کیفیت جنگنده های سخوی ۳۰ بسیار قلم فرسایی نموده است و گفته است که مدل های بسیاری از این جنگنده ساخته شده و لااقل به ۱۰ کشور منطقه و همسایه ایران تحویل شده است. اما پیرامون فروش این جنگنده به ایران تنها از حدس و گمان صحبت به میان آمده است. خبرنگار دفاعی تسنیم همچنین یادآور شده که در سال ۱۳۹۶ امیر پوردستان جانشین وقت فرمانده کل ارتش گفته بود که روسیه قول فروش جنگنده سخو ۳۰ را به رژیم داده بود ولی بعلت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت این فروش امکان پذیر نشد! هم اکنون صنایع دفاعی روس در حال ساختن سخو۳۵ است، در حالی که سرداران سپاهی رژیم  رویای دریافت سخو۳۰ را در سر می پرورانند. قطعنامه ۲۲۳۱ در تاریخ ۲۷ مهر سال ۱۳۹۹ برداشته شد، ولی بدلیل انزوای سیاسی، تحریمهای اقتصادی، رژیم امکان خرید و پرداخت برای اینگونه تجهیزات نظامی را ندارد.

 

لازم است باز  یادآور شوم که صنابع دفاعی رژیم در زمینه تحقیقات و ساختن پهپاد بعنوان تجهیزات نظامی بسیار موفق بوده است. هم اکنون نیروی هوایی ارتش درحال رزمایش هوایی است که از دو روز پیش شروع شد و آزمایش  پهپادهای رزمی کمان-۱۲، کرار، کیان و آرش مجهز به انواع سرجنگی بصورت موفقیت آمیزی آزمایش شده اند (۲). این پهپاد قادر به حمل انواع بمب ها نیز خواهد بود. لکن اینگونه پهپاد ها کمکی برای دفاع از آسمان کشور نخواهد بود، اما رژیم میتواند این سامانه ها را برای شبه نظامیان تحت فرمان رژیم در کشورهای مانند عراق، سوریه، لنبان و یمن ارسال نماید که بسیار مؤثر واقع خواهد شد. استفاده این گونه پهپاد ها از طرف حوثی های یمن در حمله به تأسیسات نفتی و فرودگاه های عربستان سعودی بسیار مؤثر واقع شده است.

 

در این راستا شبه نظامیان تحت فرمان سپاه قدس، حشدالشعبی، دیروز پنجشنبه از این گونه پهپاد ها استفاده کردند و پایگاه نظامی آمریکا در سوریه را مورد حمله قرار دادند، که برابر گزارشات تلفات جانی نداشته است. این حمله پیرو انفجار اتوبوس حامل شبه نظامیان تحت فرمان سپاه قدس رژیم در سوریه، پنجشنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۰، بود که منجر به کشته شدن ۱۳ شبه نظامی  سپاه قدس گردید. بنظر نمیرسد که دولت بایدن دست به اقدام تلافی جویانه ای نسبت به این حمله بزند؟

 

با توجه به صف آرایی های نظامی در مرز های شمال غرب کشور ، و اتهاماتی از جانب ایران و آذربایجان به یکدیگر، تهدید نظامی اسرائیل پیرامون پیشرفت های هسته ایران، وضعیت در شمال غرب کشور بسیار  ملتهب است. در این راستا اردغان در مصاحبه خود اظهار داشته بزودی به آذریایجان مسافرت خواهد کرد تا با برادر خود الهام علی اف صحبت کند.  وی اظهار داشت با توجه به رابطه نزدیک آذربایجان با اسرائیل، رژیم اسلامی ایران بفکر حمله نظامی به آذربایجان نخواهد افتاد.

 

نتیجه آنکه میلیارد ها دلار منافع تجاری کشور ایران در شمال غرب کشور، در حال حاضر و در آینده از دست رفته است۰بدلیل بی لیاقتی، رژیم اسلامی نه تنها قادر به حفظ منافع و امنیت مردم و کشور ایران نیست، بلکه وضعیت از این هم بمراتب بدتر خواهد شد، اگر آلترناتیوی توسط نیروهای اپوزیسیون رژیم در داخل و خارج از کشور بوجود نیاید. باعث تأسف است که چنین چشم اندازی درحال حاضر وجود ندارد.

 

ناخدا محمد فارسی

۲۲ اکتبر ۲۰۲۱

 

https://bit.ly/30BfWBJ (۱)

https://bit.ly/3G7Y0iw (۲)