دلیل استعفاء ژنرال اسکات میلر در پی خروج نا بهنگام آمریکا از افعانستان چه بود؟ این افسر شجاع در آخرین مصاحبه خود که در اکثر رسانه های جهانی پخش شد، می گوید که ”آمریکا به تمام اهداف خود در افغانستان نتوانست برسد ” ! باید دید که ژنرال میلر از کدام اهداف سخن میگوید ؟ . ژنرال میلر سال ها عضو سربازان ضربتی دلتا ایالات متحده آمریکا بود. او وظایف محوله را جدی میگیرد و وقتی برای اهداف مشخص به مأموریت میرود، میرود تا به اهداف مأموریت خود تحقق بخشد و در این راه از بذل جان هم ابائی ندارد. ژنرال میلر نمیتواند خود را در صحنه مبارزات سیاسی ببیند ، و همزمان شاهد آن باشد که تصمیمات سیاسی مانع پیشرفت اقدامات نظامی شود بویژه اینکه جان نظامیان تحت فرماندهی او به خطر بیافتد. ژنرال میلر روز دوشنبه ۱۲ ماه ژوئیه در مراسمی که در کابل برقرار شد از مأموریت خود در افغانستان استغفاء کرد (۱)۰
پس از ۲۰ سال پیکار نظامی برعلیه طالبان، نظامیان آمریکا و آئتلاف بدون رسیدن به هدف اصلی که پایان دادن به طالبانیسم در افغانستان بود، منطقه را ترک میکنند، اما با چه قیمتی؟ از هنگامی که دولت ترامپ با طالبان به توافق رسید که طالبان و دولت افغانستان با پیش نویس قراردادی که بیشتر شباهت به مصوبه ای یکطرفه به نفع طالبان بود به توافق برسند، متعاقب این توافق نامه طالبان حملات خود را به بسیاری از استانهای افغانستان تشدید کرد. در این توافقنامه طالبان پذیرفت که پس از خروج نظامیان آمریکا با دولت افغانستان در اداره کشور مشارکت داشته باشد، ولی فرماندهان طالبان با هدف تمامیت خواهی اسلامی هرگز این توافق نامه را جدی نگرفته و به ان پایبند نبودند. هم اکنون طالبان بیش از نیمی از خاک افغانستان را تسخیر کرده و برای تصرف کامل آفغانستان در حال جنگ است.
دولت بایدن اعتنائی به فرایند پروسه خروج آمریکا نکرده و تا ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۱، سالگرد حمله به برجهای نیویورک، نیروهای آمریکا را از افغانستان خارج خواهد کرد. این علارغم هشدارهای بسیاری از تحلیگران و نظامیان آمریکا است که بایدن نباید در خروج از افغانستان عجله بخرج دهد. برابر با گزارش منتشره تاکنون ۲۱۴۴ نظامی و ۳۸۴۶ غیر نظامی مقاطعه کار مریکایی در افغانستان کشته شده اند . در این کارزار بیش از ۶۶۰۰۰ نفر از نیروهای نظامی افغانستان جان خود را از دست داده اند. دیگر نظامیان ائتلاف هم ۱۱۴۴ نفر گزارش شده. بطور کلی تعداد کشته شدگان غیرنظامی در افغانستان تا کنون به بیش از ۴۷۲۴۵ رسیده است. طالبان هم تلفات بسیاری داشته است. برابر با این گزارش طالبان بیش از ۵۱۱۹۱ کشته داده است. ۴۴۴ نفر هم در راستای انجام وظایف و خدمات انسان دوستانه همراه با ۷۲ ژورنالیست نیز جان باخته اند ۰هزینه این پیکار بدون نتیجه، بیش از ۲ تریلیون دلار است. برابر با این گزارش این پول را آمریکا به قرض گرفته و بهای بازپرداخت آن هم سر به فلک خواهد کشید. باید اذعان کرد در مقابل این هزینه جانی و مالی سنگین ، افغان ها دستاورد کمی داشته اند، برای مثال آموزش نوجوانان دختر ۳۷٪ است در مقایسه با زمان حکومت طالبان که این رقم صفر بود.
از دیگر مشکلاتی که باقی خواهد ماند روشن شدن تکلیف هزاران نفر مترجم و خدمتکار افغانی است که در استخدام نیروهای نظامیان آمریکا و ائتلاف بوده اند. در صورتیکه دست طالبان به آنان برسد قطعاً آنها را خواهند کشت. آمریکا تصمیم دارد این افراد را بدون طی پروسه طولانی پناهندگی، از افغانستان خارج و در آمریکا جای دهد. آیا آمریکا قادر خواهد بود این وعده انسان دوستانه خود را انجام دهد؟ بسیار قابل تأمل است. ريیس جمهور بایدن قول داده این افراد را به حال خود رها نخواهند کرد، ولی پروسه انجام این کار و بخصوص پس از ۱۱ سپتامبر که آخرین نظامی آمریکا از افغانستان خارج میشود کاملا نامشخص و شاید هم غیر ممکن باشد؟
طالبان به حملات بی امان خود ادامه میدهد و احتمال اینکه حد اکثر تا یک سال دیگر تمام افغانستان طالبانی شود بسیار محتمل است. طالبان به توافق خود با آمریکا پایبند نبوده و حتی قبل از خروج آمریکا و حتی در هنگام خروج به نظامیان و غیرنظامیان افغان حمله میکند و اگر مردم به طالبان تمکین نکنند، آنان را میکشند.
برابر با گزارشی در رسانه واشنگتن پست (۲) آمریکا ۲۰۰ مترجم افغانی و خانواده آنها را به آمریکا منتقل کرده و در ایالت ویرجینیا جای داده است. اما این تنها مشتی از خروار است. برابر با اطلاع موثق صدها هزار افغانی مترجم و خدمه در طول جنگ ۲۰ ساله در استخدام ائتلاف بوده اند! این گزارش بدرستی خبر میدهد که این تنها در صد بسیار کوچکی از این متقاضیان است! بسیاری از نظامیان افغانی هم تقاضا نموده اند به آمریکا مهاجرت کنند. هم اکنون بیش از ۱۰۰ هزار متقاضی مهاجرت به آمریکا در صف انتظار قرار دارند.
سئوال اینجا است که چرا آمریکا اینقدر پیرامون سیاست خارجی خود بدون تفکر و برنامه ریزی منطقی عمل میکند؟ تاریخ چندین دهه گذشته نشان میدهد هرگاه بهر دلیلی آمریکا چه از نظر سیاسی و چه از نظر نظامی با کشوری و بویژه کشورهای خاورمیانه ارتباط داشته، پس از مدتی بدون برنامه ریزیی عقلائی و به نتیجه رساندن مأموریت خود، کشور را به حال خود رها کرده است. در این زمینه، در سال ۱۹۷۹ که پادشاه ایران به کمک نیاز داشت آمریکا پشتیبانی خود از رژیم پادشاهی دریغ داشت و از انقلاب خمینی حمایت کرد. نتیجه آن شد که مدت ۴۳ سال رژیم اسلامی نه تنها مردم ایران را سرکوب کرده است، بلکه همواره شعار مرگ بر آمریکا داده و به پرچم آمریکا بی احترامی میکند.
پس از حمله القاعده به برجهای دوقلوی نیویورک در سال ۲۰۰۱ آمریکا کشور ایران، افغانستان، و عراق را بعنوان کشور های محور شرارت اعلام کرد. آمریکا به عراق و افغانستان در ماه مارس ۲۰۰۳ حمله نظامی کرد.و با سرنگونی صدام حسین و تصرف عراق ، بدون رسیدن به اهداف موعود خود یعنی کمک به استقرار دموکراسی، از عراق خارج شد. این بی برنامه گی، باعث شده مردم ستمدیده عراق نه تنها بسیار فقیر تر از زمان صدام حسین شوند، بلکه برای تامین امرار معاش، خانواده های عراقی با مشکل زیادی روبرو هستند. گروه های ضد آمریکایی که مورد حمایت رژیم اسلامی ایران هستند در عراق بوجود امده اند که به حقوق شهروندی مردم عراق احترام نمی گذارند، و همانند سپاه پاسداران رژیم اسلامی در ایران، در تمام شئون اقتصادی، سیاسی و امنیتی عراق نفوذ دارند. افزون براین نخست وزیر عراق در روز ۲۷ ژوئیه در ملاقاتی با رئیس جمهور آمریکا در واشنگتن به توافق رسید که آمریکا تا پایان سال مسیحی نیروهای نظامی خود را از عراق خارج کند. در حال حاضر آمریکا ۲۵۰۰ پرسنل نظامی در عراق دارد که بخاطر حضور داعش و آموزش نظامیان ارتش عراق در آن کشور باقی مانده اند. مشخص نیست پس از خروج نظامیان آمریکا وضعیت کشورعراق و داعش که هنوز در مرزهای سوریه و عراق استقرار دارند به چه سرانجامی برسد.
تجربیات زیادی نشان داده که مردم ستمدیده خاورمیانه میباید صرفا متکی به خود باشند و تعین سرنوشت کشورشان را خود عهده دار شوند. مردم نباید هرگز چشم یاری و امید به آمریکا و یا کشورهای دیگر چه از شرق و یا از غرب داشته باشند، زیرا در آن صورت بجز بدبختی، نابسامانی و بی ثباتی چیز دیگری در انتظار نخواهد بود.
ناخدا محمد فارسی
۳۰ ماه ژوئیه ۲۰۲۱
https://apnews.com/article/middle-east-government-and-politics-afghanistan-fa042223d4943191910963026f2c2123 (۱)
https://www.washingtonpost.com/world/2021/07/30/afghan-interpreters-evacuations/ (۲)