Health

تحلیلی بر بازگشت ناوگروه ۷۵ نیروی دریایی جمهوری اسلامی شامل کشتی ناو-بندر مکران و ناوشکن سهند! - ناخدا محمد فارسی

  فرمانده ارتش ایران سرلشگر عبدالرحیم موسوی هنگام بازدید از پایگاه پشتیبانی دریایی سیرجان در سخنرانی خود که به مناسبت روز نیروی دریایی ارتش، هفتم آذر، ایراد نمود پیرامون ماموریت ناوگروه ۷۵ با تاکید بر گفته خامنه ای در باره لزوم افزایش هرچه بیشتر آمادگی های نظامی، اظهار داشت «مسئولیت همه ما سنگین تر شده است» (۱)! سرلشگر موسوی از چگونگی مسئولیت سنگین سخنی به میان نیاورد. میتوان گمانه زد که روی سخن وی دریانوردی ناوگروه ۷۵ خارج از آبهای منطقه ای ایران و دریانوردی در اقیانوس باشد. لازم به یادآوری است که این ناوگروه شامل دو فروند ناو با نام های ناو-بندر مکران و ناوشکن سهند است. ناو-بندر مکران یک کشتی تجاری است که در صنایع دریایی ایران بازسازی و با نصب پلاتفرمی بر روی عرشه امکان جای دادن و پرواز ۵ فروند هلیکوپتر را دارد و شاید بتواند در هدایت پهپادهای هدایت شونده مؤثر واقع شود. ناو سهند نیز در صنایع دفاعی دریایی تولید شده و از نوع کلاس شبیه به کلاس جماران است. ناو جماران مجهز به تجهیزات ساخت صنایع دفاعی دریایی ایران است. این تجهیزات هنوز به کارایی لازم دریایی نرسیده اند. باعث تأسف است یادآور شویم که در روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۹در رزمایش دریایی در دریای عمان، بعلت خطای موشک نور (نمونه برداری شده از موشک هارپون)، موشک بعوض اصابت به هدف به ناوچه کنارک اصابت نمود و در نتیجه این بی مبالاتی، ناوچه کنارک غرق و ۱۹ ملوان جان خود را از دست دادند و ۱۵ نفر دیگر مجروح شدند.

 

ناو-بندر مکران در هنگام رزمایش «اقتدار دریایی ۹۹»‌ به نیروی دریایی تحویل گردید. در تحویل این کشتی رئیس ستاد نیروهای مسلح رژیم سرلشگر محمد باقری، فرمانده ارتش سرلشگر موسوی و فرمانده نیروی دریای دریادار خانزادی شرکت داشتند، و پس از رزمایش سردار باقری مصاحبه ای با خبرگزاری تسنیم، چهارشنبه ۲۴ دیماه ۱۳۹۹، انجام داد و از این ناو با امکانات ناو بالگردبر (هلیکوپتربر) بسیار سخن راند. در آن هنگام یادآور شدیم کشتی تجاری بر اصول کاربردی آن طرح و ساخته میشود و قطعات دستگاه های نصب برآن استاندارد نظامی (میل استاندارد) نیست. گفته شده این کشتی هم ممکن است مانند کشتی «شهید رودکی» یک پایگاه اطلاعاتی دورایستا و ایستگاه کنترل و هدایت پهپاد مورد بهره برداری قرار گیرد. پس از دریانوردی هایی که با ناو-بندر مکران در منطقه راس الحد، خلیج عدن، دریای سرخ و تنگه باب المندب انجام شد، ناو-بندر مکران همراه با ناو سهند برای شرکت در رزمایش دریایی با روسیه در دریای سیاه رهسپار شدند. کشتی ناو-بندر مکران قابلیت افزون بر حمل ۵ فروند هلیکوپتر میتواند یک گردان تکاور دریایی برای انجام عملیات در دریاهای دوردست را نیز در خود جای دهد.

 

شرکت این ناوگروه در رزمایش مشترک با روسیه با شکست روبرو شد و با آبروریزی خاتمه یافت. از دریادار حسین خانزادی فرمانده وقت نیروی دریایی برای شرکت در این رزمایش دعوت بعمل آمد. از شرکت این ناوگروه در رزمایش دریای سیاه سخن چندانی به میان نیامد، زیرا با مقایسه با ناوهای پیشرفته نیروی دریایی روسیه امکان ورود به عملیات ناو-بندر مکران وجود ندارد. پس از بازگشت دریادار خانزادی از این مأموریت، احتمالاً خامنه ای به دنبال خبرهای رزمایشی فوق العاده این ناوگروه بود، ولی دریادار خانزادی آمادگی برای دروغ پردازی نداشت. لازم است یادآور شویم دریادار خانزادی همانند فرماندهان قبل نیروی دریایی قادر نیست پیرامون امکانات نیروی دریایی ایران مانند فرمانده نیروی دریایی سپاه غلو، رجزخوانی و دروغ پردازی کند، زیرا در مقابل پرسنل حرفه ای نیروی دریایی جوابگو خواهد بود. فرماندهان نیروی دریایی همواره حقایق کمبود تجهیزات نیروی دریایی بدلیل کمبود بودجه را عنوان نموده اند. قابل توجه است که دریادار خانزادی هم مانند دیگر فرماندهان پیشین نیروی دریایی بدلیل حرفه ای عمل کردن مورد بی مهری علی خامنه قرار گرفت و از کار برکنار شد و بجای او دریادار شهرام ایرانی با دستور خامنه ای در تاریخ ۲۶ مرداد ۱۴۰۰ عهده دار فرماندهی نیروی دریایی ارتش گردید.

 

در پی بازگشت از دریانوردی ناوگروه ۷۵ در اقیانوس اطلس، امام جمعه های بسیاری از شهر ها از موفقت این دریانوردی سخن راندند که باعث شرمساری دریادلان نیروی دریایی ایران است (۲). افسران و درجه داران نیروی دریایی بخوبی واقفند که شرکت کشتی ناو-بندر مکران همراه ناو سهند قادر به شرکت مؤثر در رزمایش مشترک با روسیه نبودند، زیرا از نظر تجهیزات بروز برای این رزمایش آمادگی نداشتند. تنها میتوان گفت که پرسنل ناو سهند توانسته اند برای مدتی طولانی در اقیانوس اطلس دریانوردی داشته و پرسنل فنی آن از تجهیزات موجود روی ناو نگهداری و ناو را سالم به کشور بازگردانند. خامنه‌ای در پیام قدردانی خود از پرسنل ناو گروه ۷۵ گفته است «نیروی دریایی ارتش یک نیروی بین المللی است». یادآور میشویم که پرسنل نیروی دریایی میتوانند از این کارایی برخوردار باشند، اگر بودجه لازم در اختیار آنها قرار داده شود تا خود را در سطح نیرو دریایی های پیشرفته بین الملل قرار دهند. با تبدیل کردن یک کشتی تجارتی به ناو و دریانوردی در اقیانوس امکانات تجهیزاتی لازم نیروی دریایی در سطح بین الملل را بوجود نخواهد آورد.

 

در پایان لازم است یادآور شویم هر کشتی تجاری با کمی تغییرات سطحی بر آن میتواند چندین هلیکوپتر را بر روی خود جای دهد. لذا با ایجاد چند پایه فلزی برروی عرشه کشتی تجاری و ایجاد سطحی بالای آن، آن کشتی به ناو هلیکوپتربر نظامی تبدیل نمی شود!. زیرا کشتی تجاری برای تجارت ساخته شده و با قرار دادن چند هلیکوپتر بر روی آن، هدف تجاری بودن کشتی نه کاهش خواهد یافت و نه بر آن افزوده خواهد شد.

 

الحاق «کشتی مکران » به نیروی دریایی ارتش ایران بعنوان ناو هلیکوپتربر بی آبرویی ای بیش نیست، و اهانتی به دریادلان نیروی دریایی ارتش ملی ایران است۰

 

ناخدا محمد فارسی

۳ دسامبر ۲۰۲۱

 

فرمانده ارتش: تاکید رهبری بر عزت‌بخشی نداجا مسئولیت ما را سنگین‌تر کرد – ایرنا (irna.ir) (۱)

قدردانی ائمه جمعه کشور از افتخارآفرینی ناوگروه ۷۵ نیروی دریایی ارتش – ایرنا (irna.ir) (۲)