Health

بازتاب احتمال اشغال اوکراین توسط روسیه و اثرات آن بر گره کور امنیت خاورمیانه

صف آرائی نیروهای نظامی ارتش روسیه در کنار مرز اوکراین اقدامات تروریسیتی رژیم در خاورمیانه از جمله مذاکرات اتمی با رژیم در وین را تحت الشعاع قرار داده است. زیرا، اشغال اوکراین توسط روسیه بر سپهر سیاسی جهان از جمله خاورمیانه به شدت اثر میگذارد. در صورت اشغال اوکراین، تحریمهای شدیدی برعلیه روسیه اعمال میشود و بالطبع روسیه از حربه صادرات نفت وگاز به اروپا استفاده خواهد کرد. جهان غرب برای جایگزین کردن نیازمندی های نفت و گاز خود به منابع نفت و گاز خاورمیانه نیاز بیشتری پیدا میکند، و برای تأمین این منافع وضعیت سیاسی و امنیتی خاورمیانه نیز تغییر داده میشود.

خبرگزاری الشرق الاوسط، ۱۹ بهمن ۱۴۰۰ ، مقاله ای پیرامون این گره کور امنیتی خاورمیانه منتشر کرده است (۱). در پی سئوال الشرق الاوسط از تحلیل گر سیاسی منطقه خلیج فارس، دکتر عبدالعزیز بن ساغر، وی جواب میدهد که حملات موشکی و پهپادی به امارات متحده عربی نه تنها برای حوثی های تحت فرمان سپاه قدس نفعی نداشته بلکه به ضرر آنها در پیکار جنگ داخلی یمن تمام خواهد شد. در پی این حملات کشورهای امارات متحده عربی و عریستان سعودی با حملات سنگینی به مواضع حوثی ها از جمله فرودگاه صنعا، به حملات موشکی-پهپادی حوثی ها جواب دادند. امّا با توجه به وضعیت نابسامان و پیچیده سیاسی در یمن، حملات ائتلاف امور معیشتی مردم یمن را بمراتب از بدی که هست هم بدتر کرده است، زیرا پیرو این حملات حوثی ها ورود هواپیماهای حامل اعانات حقوق بشری به فرودگاه صنعا را متوقف کردند.. دکتر ساغر تحلیل میکند تصمیم این حمله نمیتواند به تنهایی توسط حوثی ها اتخاذ شده باشد! وی میگوید رژیم اسلامی در ایران در راستای منافع استراژیک خود در منطقه خاورمیانه دستور چنین حمله ای را صادر کرده است.

میتوان گمانه زد گسترش پیکار نظامی به شبه جزیره عربستان به منظور انحراف افکار مردم ایران و جهان از شکست سیاسی رژیم اسلامی ایران در چندین جبهه از جمله مذاکرات وین، عدم موجود بودن بودجه کافی برای پرداخت به شبه نظامیان تحت فرمان سپاه قدس در عراق، لبنان، سوریه و یمن و ورود مستقیم در جنگ داخلی سوریه و یمن باشد. رژیم اسلامی میداند اگر حوثی ها در رویاروئی و پیکار با نیروهای ائتلاف در استان معاریب یمن شکست بخورند، شکست آنها در یمن بسیار محتمل خواهد شد. بهمین دلیل رژیم اسلامی با گسترش جنگ به شبه جزیره عربستان میکوشد از شکست حوثی ها و نفوذ خود در یمن جلوگیری نماید. امّا رژیم اسلامی در محاسبات خود اشتباه میکند، حمله به امارات متحده عربی این سناریو را برای جهان غرب تداعی کرده که منافع آنها در خلیج فارس هرچه بیشتر در خطر است. و حق خود میداند در صورت اشغال اوکراین توسط روسیه، برقراری امنیت در خلیج فارس برای حفظ منافع و تردد کشتیرانی را بهر قیمت تأمین نماید!

لازم به توضیح است، یکی از نتایج حمله حوثی های یمن به امارات عربی و عربستان سعودی، تصویب فروش بالقوه سلاح و تجهیزات نظامی به این کشورها است. افزون براین برابر با خبرگزاری واشنگتن پست فرمانده سنتکام آمریکا در خاورمیانه ژنرال مکنزی، ۱۷ بهمن ۱۴۰۰، در اتحادیه امارات عربی حضور بهم رساند و پشتیبانی کامل آمریکا به کشورهای دوست از جمله امارات متحده عربی را تأکید کرد. در این راستا ناوشکن یو-اس-اس کول به منطقه اعزام شد و یک اسکادران جنگنده های بمب افکن اف – ۲۲ لاکهید مارتین با امکانات سیستم جنگهای الکترانیکی و مخابرات هوشمند نیز برای پشتیبانی از امارات در مقابل حملات حوثی های تحت فرمان سپاه قدس به منطقه اعزام گردیده اند. اسکادران جنگنده های اف ۲۲ در پایگاه هوایی الظفره در ابوظبی مستقر خواهند شد. بمنظور عملیات و حفاظت از پایگاه، ایالات متحده آمریکا ۲۰۰۰ نفر خدمه هوایی در این پایگاه مستقر میکند.

 

از دیگر دلایل حملات حوثی ها به امارات تشکیل لشگر مجهزی با نام «جاینت بریگید» برای جلوگیری از پیشرفت حوثی ها در استان معاریب است. این لشگر که به تجهیزات بسیار پیشرفته مجهز است مانع از پیشرفت حوثی ها در معاریب شد. این لشگر توسط ائتلاف عربستان سعودی از جمله امارات متحده عربی تشکیل شده است. از طرفی عدم حضور رهبر سیاسی حوثی ها عبدالمالک الحوثی در صحنه سیاسی یمن و کشته شدن یا مرگ مشاور و سفیر سپاه قدس حسن ایرلو، حوثی ها روحیه جنگ آوری را از دست داده اند، و حمله به شبه جزیره عربستان برای تجدید قوا بوده است. لازم به یادآوری است که رژیم اسلامی در ایران از طرف هرجبهه ای تحت فشار قرار دارد، و احتمال افزایش حملات ایزایی توسط شبه نظامیان تحت فرمان سپاه قدس در خاورمیانه، برای در دست داشتن برگ برنده در مذاکرات رژیم با جهان غرب و بخصوص مذاکرات وین بسیار بالا است.

جالب اینکه شورای همکاری کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هدف و استراتژی بلند مدت رژیم اسلامی برای برقراری امپراطوری شیعی در خاورمیانه را همواره نادیده گرفته اند و در بسیار مواقع اعلام داشته اند که مشکل یمن لازم است از طریق دیپلماسی حل و فصل شود، غافل از آنکه حوثی های یمنی دست نشانده رژیم اسلامی هستند و به تنهایی قادر به تصمیم گیری نیستند. حوثی ها یکی از سازمانهای شبه نظامی تحت فرمان سپاه پاسداران رژیم است. سران سپاهی رژیم بارها اعلام نموده اند حوثی های یمن یکی از ۶ ارتش برونمرزی رژیم در خاورمیانه است. بنابراین تا هنگامی که رژیم اسلامی در ایران حکومت میکند مذاکرات مؤثر با شبه نظامیان حوثی در یمن امکان پذیر نخواهد بود.

برابر با گزارشی در خبرگزاری ام-اس-ان، ۲۵ بهمن ۱۴۰۰، ائتلاف عربستان سعودی یک مرکز پهپادی حوثی ها را بمباران و منهدم کرد (۲). این مرکز در مجاورت وزارت مخابرات و اطلاعات کشور در شهر صنعا قرار گرفته، گفته میشود حوثی ها از تکنولوژی مرکز مخابرات یمن برای هدایت پهپادها استفاده میکنند. این خبرگزاری از جانب اسوشیدپرس خبر داده که در این حملات بسیاری از نقاط دیگر در شهر صنعا نیز بمباران شده اند. تا کنون از تلفات این حملات گزارشی منتشر نشده ولی این اولین بار است که جنگنده های ائتلاف مرکز غیر نظامی را هدف قرار داده اند. حملات گسترده ائتلاف عربستان سعودی در دوهفته گذشته، بیانگر آنست که حملات حوثی ها به کشورهای شبه جزیره عربستان با واکنش سخت ائتلاف روبرو گردیده که میتواند عواقب نامساعدی برای حوثی ها در پی داشته باشد. در این راستا پارلمان آمریکا و تعدادی از سناتورها به دولت بایدن فشار آورده اند تا حوثی ها که رئیس جمهور بایدن از لیست ترویست ها وزارت خارج آمریکا خارج کرد را مجدداً به لیست برگرداند. لازم به یادآوری است این اولین بار نیست که تروریست های اسلامی مراکز نظامی خود را در مناطق غیرنظامی و نزدیک به منازل مسکونی برقرار میکنند تا از حملات هوایی در مصون بمانند.

میتوان تحلیل کرد که کشور روسیه بدلیل نیاز اقتصادی خود دست به اشغال اوکراین نخواهد زد و اگر اقدام نظامی ای انجام شود نیز همانند اشغال شبه جزیره کریمه محدود و سریع خواهد بود،  و از آن برای مذاکرات پیرامون توازن قدرت نظامی جهان غرب و شرق استفاده میکند، برای مثال پوتین در مذاکرات خود با جهان غرب خواهان کاهش سامانه موشکهای کروز و پدافند هوایی که آمریکا و ناتو در لهستان و رومانی نزدیک به مرزهای روسیه مستقر کرده اند خواهد شد.  برابر با گزارشی در رویترز، پس از ملاقات و مذاکره صدراعظم آلمان شولتز با ولادمیر پوتین، سه شنبه ۲۶ بهمن ۱۴۰۰، پوتین اعلام کرد که بعضی از نیروهای نظامی روسیه پس از رزمایش خود در کنار مرزهای اوکراین به پادگانهای خود باز میگردند (۳). این پیام به احتمال بالا باعث کاهش تنش بین روسیه با جهان غرب خواهد شد و احتمال حلّ وفصل تنش ها از طریق دیلماتیک امکان پذیر است.

در پایان باز هم یادآور میشویم تا زمانی که رژیم فاسد اسلامی در کشور ایران حاکم است، تنش و ناآرامی در خاورمیانه کاهش نخواهد یافت، اتفاقات منطقه ای مانند وضعیت اوکراین بر تصمیم استراتژیک رژیم اثری نخواهند گذاشت. رژیم اسلامی به سرکوب مردم در ایران، تأمین بودجه و سرپرستی شبه نظامیان نیابتی خود در کشورهای خاورمیانه ادامه خواهد داد. تنها راه حلّ موجود، گذار از رژیم اسلامی در ایران است. مردم ایران آمادگی اقدام برای گذار از رژیم را دارند. برابر با خبرها از داخل ایران بیش از ۹۰ درصد مردم ایران از رژیم متنفر و خواهان تعویض رژیم هستند. ولی مردم ایران برای گذار از رژیم به حمایت و پشتیبانی معنوی جهان غرب نیاز دارد. این خواست مردم ایران، بدون یک اپوزیسیون متمرکز و اثرگزار در سطح جهانی امکان پذیر نخواهد بود. جهان آزاد و دمکراتیک قادر نخواهد بود هرگونه پشتیبانی ای برای مردم ایران در نظر بگیرد تا هنگامیکه اپوزیسیونی اثرگذار تشکیل نشود تا مردم ایران را درخارج از کشور نمایندگی کند. در آن حالت است که اپوریسیون و اعتراضات مردم ایران مورد تأیید جهان واقع می شود، و در اینصورت است که جهان آزاد دست از مماشات با رژیم اسلامی برخواهد داشت. به امید آن روز.

 ناخدا محمد فارسی

۱۶ فوریه ۲۰۲۲

 1-     https://english.aawsat.com/home/article/3458851/gulf-countries-confronted-complex-yemeni-scene-run-iran

2-     https://www.msn.com/en-gb/news/world/saudi-led-coalition-strikes-target-yemen-capital-after-drone-attack/ar-AATObqi?ocid=msedgdhp&pc=U531

3-     https://www.reuters.com/world/europe/markets-rise-report-partial-russian-pullback-ukraine-border-2022-02-15/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_term=The%20Reuters%20Daily%20Briefing&utm_content=Nomura%20JP%2002-15-2022%20Sponsorship&utm_campaign=Nomura%20JP%2002-15-2022%20Sponsorship