رئیسجمهور روسیه بامداد ۵ اسفند ۱۴۰۰ فرمان حمله به خاک اوکراین را به ارتش روسیه صادر کرد. اوکراین از آن زمان تا بحال با حملات گسترده هوایی، زمینی و دریایی شدیدی روبرو بوده است. ولی تمام تلاشهای ارتش روسیه برای تسخیر اوکراین تا کنون بی نتیجه مانده است. پوتین براین باور بود با حمله همه جانبه به اوکراین ارتش و مردم اوکراین رئیس جمهور خود را خلع و به ارتش روسیه خوش آمد خواهند گفت. تحلیگران سیاسی و اقتصادی اقدام پوتین را بیخردانه تشریح کرده و حمله به اوکراین را باتلاقی بمراتب ژرف تر از دخالت ارتش روسیه شوروی در افغانستان میدانند. مقاومت ارتش اوکراین، در مقابل ارتش روسیه علا رغم توان جنگی بسیار بالا تر روسیه، ستایش بر انگیز بوده، و برابر با وظیفه خود از استقلال و حاکمیت ملی اوکراین دفاع کرده است. مردم اوکراین دست از حمایت رئیس جمهور انتخابی خود برنداشته، و بسیاری از جوانان اوکراین اسلحه بدست گرفته و در کنار ارتش به دفاع از کشور پرداخته اند.
رئیس جمهور اوکراین از جهان غرب از جمله کشورهای آمریکا و اروپا درخواست کرد بر فضای اوکراین ممنوعیت پروازی ایجاد کنند، اما این درخواست غیرقابل اجرایی است، زیرا برای تأمین ممنوعیت پروازی، جنگنده های ناتو بالاجبار با جنگنده روس درگیر میشوند، که این امر به احتمال زیاد به گسترش جنگ می انجامد و ممکن است اغاز گر جنگ جهانی سوم باشد. جهان سرمایه داری امروزه آمادگی برای جنگ جهانی دیگری را ندارد. اما، جهان غرب برای جلوگیری از پیروزی روسیه تجهیزات نظامی به اوکراین ارسال میکند. اگر چه این اقدام ارزش برقراری ممنوعیت پروازی ندارد، اما با ایجاد امکانات پدافند هوایی در سراسر کشور اوکراین جنگنده های روسی قادر نخواهند بود به آسانی بمبهای خود را بر اهداف خود بریزند. ارسال تجهیزات نظامی توسط آمریکا، شامل هواپيماهای بدون سرنشين، سلاح های ضد تانک و پدافند هوایی، شامل ۸۰۰ موشک هوشمند زمین به هوای استینگر، ۲۰۰۰ موشک هوشمند ضٌد تانک جاولین، ۱۰۰ پهپاد تاکتیکی، ۲۰ میلیون گلوله سلاح های کوچک و ۲۵۰۰۰ دست لباس رزم نظامی از جمله کلاه خود ایمنی است.
بنابراین اوکراین صدها موشک هوشمند استینگر دارد که قادر است هواپیماهای جنگنده روسی که در سطح پایین پرواز میکنند را هدف قرار دهد. همچنین هزاران موشک هوشمند جاولین میتواند از فاصله ۳.۵ کیلومتری تانک های روسی را هدف قرار دهد. افزون براین رئیس جمهور بایدن در سخنرانی خود که پس از سخنرانی رئیس جمهور اوکراین در کنگره امریکا، ۲۵ اسفند ۱۴۰۰، انجام شد گفت که «به درخواست رئیس جمهور زلنسکی، سیستم های پدافند هوایی دوربرد بیشتری به اوکراین ارسال خواهیم کرد». یک منبع نظامی آمریکا که به شرط ناشناس ماندن گفته است سیستم پدافند هوایی اس-۳۰۰ متعلق به برخی از کشورهای اروپایی عضو ناتو نیز به اوکراین ارسال میشود. این منبع اضافه کرده است پهپاد های تاکتیکی ارسالی از طرف آمریکا Switchblade هستند، قادرند بر روی هدف تمرکز نموده و مانند یک بمب هوشمند به هدف اصابت کنند.
افزون براین تجهیزات نظامی که از طرف آمریکا به اوکراین ارسال میشود، کشورهای همسایه اروپایی اوکراین تمام امکانات خود را در اختیار کشور همسایه خود که مورد تجاوز روسیه قرار گرفته قرار داده اند. همچنین نباید ارتش مقاوم اوکراین و مردم آن کشور که داوطلبانه سلاح بدست گرفته تا از کشور خود دفاع کنند را دست کم گرفت.
در رابطه تجاوز ارضی روسیه به کشور اوکراین، پژوهشگران اندیشکده شورای اتلانتیک، امکانات ارتش روسیه جهت موفقیت در این کارزار واحتمالات مؤثر بودن و خطرات آنرا مورد بررسی قرار داده اند. اندیشکده امکان کمک غرب به اوکراین را از نظر حمله سایبری به تجهیزات نظامی روسیه، فرستادن متخصصین ارتش های جهان غرب برای مشاوره و اقدامات پنهانی داخل اوکراین برعلیه ارتش روسیه، کمک های انسان دوستانه در داخل کشور، عملیات پهپاد های تجسسی و حملات پهپادهای انتخاری، ارسال سیستمهای پدافند هوایی مانند اس-۳۰۰ ها که در کشورهای همسایه اوکراین موجود است، برقراری سیستم تدارکاتی برای ارسال مواد غذایی و دارو و همچنین اعزام خلبانان داوطلب برای کمک به نیروی هوایی اوکراین را مورد بررسی قرار داده و نتیجه گیری کرده است با احتمال بالا روسیه در این جنگ موفق نخواهد بود و هر روز بیشتر از دیروز در باتلاق جنگ با اوکراین فرو خواهد رفت.
برابر با گزارشی از جان سیمپسون در وبسایت بی بی سی (۱)، پنجشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۰، ولادمیر پوتین مکالمه تلفنی با رجب طیب اردوغان داشته و شرایطی برای آتش بس و مذاکرات صلح با کشور اوکراین اعلام نموده است. برابر با مصاحبه جان سیمسون با مشاور و سخنگوی اردوغان، پوتین چهار پیشنهاد داشته که برآورده کردن آنها زیاد مشگل بنظر نمیرسد. این شرایط شامل آنست که اوکراین باید بیطرف بماند، و تقاضای عضویت به ناتو را نداشته باشد، این در حالی است که رئیس جمهور اوکراین این شرط روسیه را پیش از حمله به اوکراین پذیرفته بود. جان سیمپسون میگوید تقاضاهای دیگری در این راستا نیز وجود دارد که تنها برای حفظ آبروی پوتین است. از دیگر خواست های پوتین آنستکه، اوکراین تعهد بدهد زبان روسی هم یکی از زبان های اوکراین باقی بماند و همچنین چیزی به نام de-Nazification را هم مطرح کرده است. البته این برای آقای زلنسکی که خود یهودی تبار است و حتی برخی از بستگانش در هولوکاست جان خود را از دست داده اند، بسیار توهین آمیز است، اما این شرایط چیزی نیست که نتوان با آن کنار آمد. افزون بر این، شرایط دیگری هم هست که میتواند حلّ آن دشوار باشد. پوتین خواسته است با رئیس جمهور اوکراین بطور انفرادی و حضوری مذاکره کند. این هم شرط مشگلی نیست زیرا زلنسکی خود خواستار چنین ملاقاتی بوده است؛ افزون براین روز ۲۹ اسفند ۱۴۰۰، پوتین قبول کرد با زلنسکی نشستی داشته باشند.
دیگر شرایط مشگل میتواند وضعیت دونباس، در شرق اوکراین و اشغال شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ میلادی باشد. مردم دونباس اکثراً روسی زبان هستند، بارها بدنبال جدایی از اوکراین و پیوستن به روسیه بوده اند. پوتین میخواهد که اوکراین قبول کند که منطقه دنباس و کریمه جزیی از خاک روسیه شناخته شود. خواست پوتین که قسمتی از کشور اوکراین را ضمیمه روسیه کند نمیتواند قابل قبول باشد و ولادمیر پوتین بخوبی بر آن واقف است. شبه جزیزه کریمه کاری است انجام شده و مدت ۸ سال است که شبه جزیره توسط روسیه اداره میشود، احتمال قبول آن برای اوکراین شاید قابل حضم باشد ولی شرط اینکه منطقه ای از شرق اوکراین را پوتین ضمیمه روسیه کند قابل پذیرش نیست.
با توجه به اینکه بعضی از خواست های پوتین غیرقابل قبول و حتی از نظر اوکراین غیرممکن است، ولی این شرایط ارزش مذاکره برای صلح را دارد. با توجه به شرایط موجود، پوتین متوجه اشتباه تاریخی خود گردیده و بدنبال آن است تا راهی برای بیرون رفت از آن را پیدا کند.
لازم به توضیح است حملات هوایی برای پیروزی در جنگ کافی نیست. برای پیروزی نهایی باید نیروی زمینی ارتش وارد کارزار شود. برابر با گزارش تحلیگران جنگی، پوتین با پیاده کردن پیاده نظام در اوکراین و رو در رو قرار دادن نظامیان روسیه با نظامیان اکراین در شهرها شکست خواهد خورد. پشتیبانی پیاده نظام از راه دور بسیار مشگل و پرهزینه است. در مقابل نظامیان اوکراینی در خانه خود میجنگند و پشتیبانی آنها بسیار ساده و حتی از طرف مردم کشور تأمین خواهد شد.
برابر با گزارشی در رسانه اینترنتی العربیه، ۲۹ اسفند ۱۴۰۰، از جانب رویترز در عمان و بیروت نوشته است که بسیاری از شبه نظامیان سوری داوطلب جنگ در اوکراین شده اند (۲). در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ یادآور شدیم که مقامات آمريکا به وال استريت ژورنال گفته اند روسيه، سوری های ماهر در نبرد شهری را برای مبارزه در اوکراين استخدام می کند. یک مقام وزارت دفاع آمریکا نیز گفته است جنگجويان سوری هم اکنون در روسيه در حال آماده شدن برای ورود به اوکراين هستند. گفته شده است شبه نظامیان داوطلب سوری، جنگ در اوکراین را «جنگ حق بر باطل» میدانند و آماده دفاع از حق (روسیه) هستند!
در تاریخ ۲۱ اسفند ۱۴۰۰، پوتین اظهار داشت، «اگر شبه نظامیان خاورمیانه داوطلبانه در جنگ اوکراین وارد شوند و دستمزدی هم نخواهند، به آنها خوشآمد میگوئیم». یادآور میشویم مرسونری بدون دریافت حقوق جان خود را بخطر نمی اندازد. همانگونه که قبلاً بارها اشاره شده است، رژیم جنایتکار اسلامی ایران حقوق و مزایای این شبه نظامی را بخاطر خوش رقصی خامنه ای در برابر پوتین از سفره مردم ایران، پرداخت خواهد کرد. برابر با این گزارش حقوق ماهیانه شبه نظامیان بین ۱۰۰۰ دلار تا ۲۰۰۰ دلار، با توجه به تجربه آنها در جنگ تن به تن تعیین شده است. گزارش اضافه کرده است در صورتیکه هر یک از این جنگجویان شبه نظامی زخمی شوند، آنها را به سوریه برگشت میدهند و معادل ۷ برابر حقوق ماهیانه به آنها پرداخت خواهد شد و در صورتیکه کشته شود معادل ۱۵ برابر به خانواده مقتول پرداخت می شود.
همانگونه که قبلاً یادآور شده ایم خامنه ای جنایتکار کشور و مردم ایران را با توجه «نگاه به شرق»، خوش رقصی و پیروی از پوتین وارد جنگی کرده است که پایان آن نامشخص و بس خطرناک. خامنه ای عملاً کشور ایران را مستعمره روسیه قرار داده، که آینده تاریکی برای مردم و کشور ایران ذر پی خواهد داشت.
ناخدا محمد فارسی
۲۱ ماه مارس ۲۰۲۲
- https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-60785754
- https://english.alarabiya.net/News/world/2022/03/20/Some-Syrian-veterans-ready-for-Ukraine-fight-on-Russian-side-commanders-say