Health

احتمال از سرگیری مذاکرات اتمی وین – هدف از مماشات اروپا و آمریکا با نظام اسلامی در این راستا چگونه است؟

مسافرت چند روزه آقای انریکه مورا، مسئول همآهنگی مذاکرات اتمی برجام در وین، به تهران، با بسته پیشنهادی آمریکا و اروپا، باعث شد تا مسئول سیاست خارجی اروپا آقای جوذب بورل با التهاب بیش از حد نتیجه ملاقات انریکه مورا در تهران را بعنوان «از سر گیری مذاکرات وین» خبر رسانی کند. درحالی که پس از اعلام از سرگیری مذاکرات توسط جوذب بورل، علی شمخانی، دبیرکل سازمان امنیت ملی رژیم،‌ مذاکرات برجامی با مورا را پیگیری همان تقاضاهای پیشین رژیم اسلامی ایران اعلام نمود. خبر مصاحبه علی شمخانی در رسانه اینترنتی العربیه روز جمعه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۱ به چاپ رسیده است (۱). در این راستا سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز، در نشست خبری امروز ۲۶ اردیبهشت، در پاسخ به خبر نگاری بیان داشت، پیشنهادات ایران با دیدگاه اروپائیان منطبق است و منتظر جواب از آمریکا هستند.

 

نکته اصلی در بسته پیشنهادی رژیم اسلامی و اروپائیان آن است که نام سپاه پاسداران از لیست تروریستی خارج شود. بنظر میرسد بسته پیشنهادی اروپا و آمریکا برای برقراری مجدد مذاکرت براین نکته استوار باشد: هم اکنون  سپاه پاسداران بموجب بند ۲۱۹ قانون مهاجرت بین المللی در لیست سازمان تروریستی جهانی (FTO) قرار دارد. برای اینکه بتوان سپاه را از این لیست خارج کرد بسته پیشنهادی امریکا و اروپا برآن تأکید دارد که نیروی قدس سپاه از سپاه پاسداران جدا شود و در لیست ویژه تروریست جهانی (SDGT) که توسط رئیس جمهور پیشین آمریکا، بوش پسر، در سال ۲۰۰۱ میلادی با فرمان اجرایی شماره ۱۳۲۲۴ برقرار شد، قراد داده شود. لیست ویژه تروریست جهانی توسط اداره خزانه داری آمریکا اداره میشود. تصور میرود که رژیم اسلامی با این پیشنهاد موافق است. امّا با توجه به مصوبه کنگره آمریکا، قانون کاستا که در سال ۲۰۱۷ در کنگره آمریکا به تصویب رسید، رئيس جمهور آمریکا نمیتواند سپاه پاسداران را از لیست تروریستی خارج کند، مگر اینکه رئیس جمهور آمریکا دلیل کافی برای تغییر این قانون که هنوز به قوت خود باقی است را داشته باشد. آنگاه با درخواست رئیس جمهور و تصویب تغییر قانون کاستا توسط کنگره بسته پیشنهای اروپا و رژیم میتواند اجرا شود. بهمین دلیل است که سخنگوی وزارت خارجه ایران میگوید منتظر جواب از آمریکا هستند تا بتوان به میز مذاکره در وین برگشت.

 

از طرفی برابر با رسانه اینترنتی گیت استون، ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱، اتحادیه اروپا اساسا ً از دیدگاه اقتصادی به توافق هسته ای با روحانیون حاکم ایران نگاه می کند (۲). این درحالی استکه رهبران کشور های اروپایی باید به دنبال یک تعهد قوی باشند که مانع از دستیابی رژیم ایران به سلاح های هسته ای شود. تصور میرود کشورهای اروپایی از حمله پوتین به اوکراین، قطع نفت و گاز روسیه به اروپا و تهدید استفاده از سلاح هسته ای نگران شده باشند. حمله روسیه به اوکراین و احتمال قطع نفت و گاز روسیه ، اروپا را برآن داشته تا حدّ اکثر امتیاز را به جمهوری اسلامی بدهند تا بتوان نفت و گاز ایران را به بازار اروپا روانه کرد. امّا پیشنهاد اروپا و کابینه بایدن امتیاز مهمی  به رژیم ایران در مذاکرات اتمی خواهد داد، همچنین در صورت توافق اتمی وین، مقدار متنابهی از پولهای بلوکه شده ایران ازاد شده  و در اختیار رژیم قرار داده می شود. در اینصورت رژیم اسلامی به یقین فرصت خواهد یافت تا شبه نظامیان نیابتی رژیم در عراق، لبنان، سوریه و یمن را تقویت نماید و نفوذ خود در دولتهای این کشورها را افزایش دهد. باعث تأسف است که جهان غرب تنها منافع اقتصادی خود را مورد توجه قرار داده است، و به سرنوشت مردم کشورهای منطقه و بویژه سرکوب مردم ایران توسط رژیم سفاک اسلامی توجهی ندارد. بدلیل چشم پوشی جهان غرب از دور زدن تحریم های وضع شده، برابر با گزارشی در تهران تامیز، رژیم ایران تنها در سال ۲۰۲۱ میلادی مبلغ ۴.۸۶۳ بیلیون دلار معاملات تجاری خارجی داشته است.

 

در راستای نفوذ رژیم اسلامی در کشورهای منطقه خاورمیانه و ورود مستقیم در جنگ داخلی سوریه، بشاراسد، روز ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۱، بدون اعلام قبلی به ایران سفر کرد و با خامنه ای و رئیسی ملاقات نمود تا اطمینان یابد رژیم اسلامی به پشتیبانی از وی ادامه خواهد داد تا کمبود نظامیان روسی که براثر نیاز جنگ روسیه در اوکراین از سوریه خارج شده است را  تأمین نماید. برابر با بررسیهای موجود روسیه حدود ۴۰ درصد از ۶۳ هزار نیروی نظامی خود، بویژه آنان که در خط مقدم جبهه نیستند، را از سوریه خارج نموده است. همچنین برابر با خبرگزاری الشرق الاوسط به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه، بشار الاسد برای پشتیبانی مالی-نظامی ایران از سوریه تعهدنامه ای در تهران امضا کرده که رژیم اسلامی تقبل نموده از طریق «کردیت لاین» نیازمندیهای انرژی، مالی و نظامی اسد را تأمین نماید. رژیم به سوریه امکان داده است تا از ایران نسیه بخرد، و هرگاه امکان بازپرداخت داشت قرض خود را بپردازد. اگر فرض براین باشد که نظام دولتی اسد در قدرت بماند، با توجه به اقتصاد ورشکسته سوریه، برای مدت بسیار طولانی سوریه قادر به پرداخت بدهی های خود به ایران نخواهد بود. هموطنان هنگامی که بیش از لااقل ۷۰ درصد از مردم ایران با فقر اقتصادی  زندگی میکند، چرا باید رژیم جنایتکار، با ادعای  واهی برقراری امپراطوری شیعی در منطقه خاورمیانه، از سفره مردم بردارد تا بتواند قاتل دمشق را در قدرت نگهدارد؟

 

با خروج  نظامیان روسی از سوریه تعادل یا حائل امنیتی که روسیه بین رژیم ایران و اسرائیل برقرار کرده بود از بین خواهد رفت. این کمبود امنیتی، رژیم اسلامی را مستقیماً در برابر اسرائیل قرار خواهد داد. وزارت امور خارجه ايران بتازگی اعلام کرده خروج نيروهای روسيه از سوريه، و احتمال جايگزينی نيروهای ايرانی، می تواند نشانه ای باشد که مسکو سعی دارد ايران را در اردوگاه خود نگه دارد، و به دلیل پشتیبانی اسرائیل از اوکراین، رژیم اسلامی را در مقابل اسرائیل قرار دهد. این ترفند مسکو هرگز در راستای منافع کشور ایران نیست و رژیم بیش از گذشته منافع ملت ایران و جان سربازان ایرانی را در حمایت از اسد در مخاطره قرار میدهد، زیرا روسیه صرفا  از ایران  به عنوان وسیله ابزاری استفاده میکند. ناظران سیاسی-اقتصادی براین باورند که ایران میباید از این فرصت بدست امده خود را از زیر فشار اقتصادی-امنینی-سیاسی روسیه خارج و روابط خود با غرب را بهبود بخشد. بدین ترتیب، اقدام اروپا و آمریکا و دادن امتیاز به رژیم در مذاکرات اتمی وین میتوانست فرصتی باشد برای  فاصله گرفتن ایران از روسیه. و در عین حال ایران خواهد توانست از وضعیت جدید بازارهای جهانی انرژی پس از تحریم صادرات انرژی روسیه بهره برداری نماید. البته این راهکار ایده آلی برای مردم ایران خواهد بود، امّا مافیای اقتصادی و روسوفیل های سپاهی چنین اجازه ای را نخواهند داد؟ برابر با آخرین خبر از داخل سپاه پاسداران روسوفیلها سپاهی گفته اند «روسیه مدت چهل سال به رژیم کمک امنیتی-سیاسی داده است و پشت کردن به روسیه جوانمرداه نیست.»!

 

با این حال، آقای ایزدی سفیر پیشین ایران در روسیه براین باور است که خروج روسیه از سوریه حائل سیاسی و نظامی ایران و اسرائیل را از بین میبرد، در عین حال  اقدام روسیه اسرائیل را در موقعیت بهتری برای حمله به نیروهای ایرانی در سوریه قرار میدهد. این امر تمایل ایران به تقویت مواضع خود در سوریه را توجیه می کند. وی اضافه کرده است حضور گسترده ايران در سوريه لزوما تهديد جديدی برای اسرائيل به شمار نمی رود، و احتمالاً تنها می تواند تعادل نظامی جدیدی را در منطقه ایجاد کند. لازم به توضیح است اسرائيل از زمانی که اپوزیسیون سوريه در جنگ داخلی با حمايت روسيه شکست خورد نگران بوده است و رژیم اسلامی مداوم به نفوذ خود در نزديکی مرزهای  اسرائيل ادامه داده است.  از آن پس اسرائيل صدها حمله هوائی عليه پايگاه های سپاه پاسداران در سوريه برای جلوگيری از نفوذ بيشتر و ارسال سلاح برای نیروهای نیابتی در سوریه و حزب الله لبنان انجام داده است.

 

در این راستا، برابر با گزارشی در رسانه اینترنتی رادیو فردا ازجانب رسانه دولتی سوریه یادآور شده است، اسرائیل حملات هوایی خود برعلیه پایگاه و انبارهای سپاه را ادامه داده و آخرین حمله اسرائیل به مواضع شبه‌ نظامیان متحد با رژیم اسلامی در مصیافِ استان حماه سوریه بوده است که در تاریخ ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ انجام شد. دراین حمله گزارش شده موشک‌های اسرائیل باعث کشته شدن پنج تن، از جمله یک غیرنظامی بوده است (۳).

 

رسانه‌های اسرائیل هفته گذشته خبر داده اند که کشورشان نگران است که کاهش نظامیان روسیه در سوریه، در نتیجه اعزام بخشی از این نظامیان روس به جبهه ‌های جنگ در اوکراین، به تقویت نظامی ایران در سوریه منجر شود. نگرانی اسرائیل با توجه به از سر گرفته شدن مذاکرات اتمی و آزاد شدن پولهای بلوکه شده ایران بسیار قابل تأمل است. آزاد شدن چندین بیلیون دلار پولهای بلوکه شده به رژیم فرصت خواهد داد با امکانات مالی بهتر شبه نظامیان نیابتی خود در خاورمیانه از جمله گروه های تحت حمایت رژیم در سوریه، حزب الله لبنان، حماس در غزه، شبه نظامیان حشدالشعبی در عراق و حوثی ها یمن را تقویت نموده و به بی ثباتی کشورهای خاورمیانه ادامه دهد.

 

ناخدا محمد فارسی

۱۶ ماه می ۲۰۲۲

 

1 – https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2022/05/13/Iran-official-says-US-must-accept-Tehran-s-demands-to-break-nuclear-talks-deadlock

2 – https://www.gatestoneinstitute.org/18531/eu-biden-iran-mullahs

3 – https://www.radiofarda.com/a/israel-allegedly-attacks-hama-syria-again-iran-militias/31849329.html