آیا سازمان نظامی ناتو در مقابل پیشرفت های اقتصادی و نظامی چین و روسیه میتواند نیروی بازدارنده مؤثری بشود؟ نزدیک به ۵ ماه است که روسیه بدون سبب و دلیل قابل قبولی به کشور اوکراین حمله نظامی کرده، مردم بی دفاع اوکراین را میکشد، چند میلیون از مردم اوکراین را آواره کرده، شهرهای اوکراین را مورد حمله هوایی و موشکی قرار میدهد، در شرق اوکراین شهرهای مانند ماریاپول و سیورودنتسک را با بمب، موشک و پهپاد میکوبد و نظامیان اوکراین را به اسارات میبرد، ولی ناتو و کشورهای دمکراتیک غرب در مقابل تهدیدهای مسکو و وضعیت اقتصادی که بوجود آورده است حمایت لازم و جدی از اوکراین برای شکست و بیرون راندن روسیه از کشورشان را انجام نداده است. عدم اقدام مؤثر برعلیه ارتش روسیه جهان را با چالش امنیتی غیرقابل تصوری پس از جنگ جهانی دوم روبرو کرده است.
در این راستا در هفته گذشته شاهد دو نشست قابل ملاحظه در جهان بوده ایم یکی ملاقات ۷ کشور اقتصادی جهان به نام «جی۷» در باواریای آلمان و دیگر نشست سالیانه اتحاد کشورهای شمال اتلانتیک «ناتو»، روزهای ۲۹ و ۳۰ ژوئن در مادرید اسپانیا . در این نشست ها، کشور ایران در لیست کشورهایی که صلح جهانی را بخطر انداخته اند قرار گرفته است؛ همپیمانی با روسیه، وچین. نظام اسلامی به رهبری علی خامنه ای و نگرش به شرق وی، کشور و مردم ایران را در مقابل تمام کشورهای پیشترفته جهان غرب قرار داده است. کشورهای «جی۷» پس از نشست، ۲۸ ژوئن ۲۰۲۲ بیانیه ای صادر کردند و در آن به ایران هشدار داده اند (۱):
جی۷ اعلام داشته «ما تعهد خود را به روشنی بیان و تکرار می کنیم که ایران هرگز نباید به سلاح هسته ای دست یاید. ما متأسف هستیم با وجود تلاش های شدید دیپلماتیک برای بازگرداندن و اجرای کامل طرح جامع اقدام مشترک (برجام)، ایران هنوز از فرصت برای برگشت و از سرگیری مذاکرات برجام استفاده نکرده است. لازم به یادآوری است که با تلاش سرپرست سیاست خارجی اروپا آقای جوذپ بورل، ایران بر سر میز مذاکره هسته ای در قطر، ۲۹ ژوئن ۲۰۲۲، حاضر شد ولی بعد از چند ساعت همان درخواست های غیرقابل قبول را تکرار، مذاکرات متوقف شد و فرصتی دیگر از دست رفت. بیانیه اعلام میدارد، «کشورهای «جی۷» متعهد می شود با همکاری بین خود، و دیگر شرکای بین المللی، به تهدید ایران ناشی از تشدید فعالیت های اتمی که امنیت بین المللی را بخطر می اندازد پاسخ دهد، اگر چه راه حل دیپلماتیک هم باز است.» از ایران خواسته شده با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند و با ارائه اطلاعات معتبر فنی به آژانس که برای روشن شدن و حل و فصل مسائل مربوط به پادمان های هسته ای به آن نیاز دارد، به وظیفه خود به طور جدی و فوری عمل کند. و محتوای مصوبه قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی که در ۸ ژوئن با اکثریت قریب به اتفاق تصویب شد را، اجرا نماید.
افزون براین «ادامه فعالیت های بی ثبات کننده ایران در منطقه را به شدت محکوم کرده اند و خواسته اند تا ایران فعالیت های موشکی بالستیک و اقدامات مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، و دیگر قطعنامه ها را متوقف کند. در این بیانیه از ایران خواسته شده تهدیدها بر علیه امنیت دریانوردی در منطقه خلیج فارس که به بی ثباتی منطقه ای منجر خواهد شد را متوقف کند». همچنین این بیانیه از ایران میخواهد از «ابتکارات منطقه ای برای بهبود روابط دوجانبه میان شرکا در منطقه به طور فعال و سازنده شرکت داشته باشد». بیانیه به نقض حقوق بشر و سوء استفاده ها در ایران از جمله دستگیری و بازداشت خودسرانه ابراز نگرانی کرده و افزایش مجازات اعدام در ایران را محکوم کرده است. و نیز از ایران خواسته شده است به دستگیری خودسرانه و بازداشت اتباع خارجی و آنان که شهروندی دوگانه دارند، به منظور استفاده از اهرم سیاسی خاتمه دهد. بیانیه محکومیت ایران در هدف قراردان و سقوط پرواز شماره ۷۵۲ خطوط هوایی بین المللی اوکراین را نیز یادآور شده.
بازخورد نشست ناتو در دو روز گذشته ۲۹ و ۳۰ ژوئن ۲۰۲۲، و مصاحبه دبیرکل ناتو بیانگر آن است که کشورهای ناتو متعهد شده اند به پشتیبانی خود از کشور اوکراین برعلیه روسیه تا پایان جنگ ادامه دهند. افزون براین سازمان ناتو که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به یک سازمان نمادین تبدیل شده بود دوباره جان تازه بخود گرفته، و استراتژی جدیدی را برای ادامه و گسترش ناتو مورد توافق قرار داده است. نه تنها بودجه ناتو افزایش یافته، شرکت آمریکا که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ کمرنگ شده بود، پر رنگ و آمریکا دوباره به عنوان مهره اصلی ناتو به میدان آمده است. کشورهای فنلاند و سوئد به ناتو می پیوندند، و با اقدام غیرقابل تصوری کشور برزیل در آمریکای جنوبی و کره جنوبی در شرق آسیا نیز تقاضای پیوستن به ناتو را دارند. در این زمینه است که آیت الله خامنه ای و روسوفیلهای سپاهی بدون توجه به ژئوپولیتیک جهانی، کشور ایران را با سیاستهای غلط «نگاه به شرق» در مقابل غول نظامی ناتو و اقتصاد جهانی قرار داده است.
افزون براین اهمیت کشور ایران از نظر جمعیت، وضع اقتصادی و نظامی در برابر چین و روسیه چندان قابل توجه نیست. قراردادن کشور ایران در راستای سیاست خارجی چین و روسیه خطای بزرگی است و آینده بسیار نگران کننده ای را برای مردم ایران رقم خواهد زد. میتوان گمانه زد کشور ایران یا به یکی از اقمار روسیه تبدیل خواهد شد و یا با نفوذ روسیه در ساختار و سیاست درون و برون کشور، ممکن است ایران به چند قسمت تجزیه شود. باعث تأسف است که روسوفیلهای خامنه ای نه فهم و ادراک لازم دارند که بدانند راهی که میروند به بیراهه است و اینکه رؤْیای امپراتوری شیعی در خاورمیانه تنها امنیت خاورمیانه را به مخاطره می اندازد و فاجعه ببار خواهد آورد. کافی است با دیده باز نگاهی بر وضعیت منطقه داشته باشند. بر اثر اقدامات نابخردانه سران نظام اسلامی و شعار بر نابودی اسرائيل، موجب گشته تا اسرائیل در کشورهای عربی همسایه ایران جاپای دیلماتیک و نظامی پیدا کند و «ناتوی عربی» برعلیه کشور ایران نیز درحال شکل گیری است.
بنابراین تنها راه جلوگیری از فاجعه برای آینده ایران، گذار از رژیم توسط مردم ایران از طریق مقاومت مدنی، از طریق اعتراضات و اعتصابات سراسری است. اعتراضات و اعتصابات شروع شده است و بهمین علت است که علی خامنه ای به وحشت افتاده و در سخنرانی ۲ تیر ۱۴۰۱ خود تهدید کرد کشت و کشتار دهه ۱۳۶۰ را دوباره شروع خواهد کرد و این جمله جنایتکارانه را ادا کرده است: «خدای سالهای ۶۰ همان خدای امسال است». ولی لازم است به این بیخرد یادآور شویم وضعیت اقتصادی ایران در دهه ۶۰، وضعیت سیاسی-نظامی جهانی پس از حمله پوتین به اوکراین، استراتژی جدید ناتو با وضعیت دهه ۶۰ کاملاً متفاوت است. مردم ایران هوشمندانه به اعتراضات و اعتصابات تا سرنگونی رژیم فاسد اسلامی درایران ادامه خواهند داد.
پاینده ایران
ناخدا محمد فارسی
۱ ژوئیه ۲۰۲۲
– 1 https://www.bundesregierung.de/resource/blob/974430/2057828/77d5804dd1ab3047bf0f5f74c1139066/2022-06-28-abschlusserklaerung-eng-web-data.pdf?download=1