قبلاً یاد آور شده ایم «عدم پای بند بودن کشورهای بزرگ به تعهدات بین المللی، جهان را با وضعیت جدیدی مواجه کرده است. از ان جمله عدم اجرای پیمان بوداپست است که در سال ۱۹۹۴ بین آمریکا و انگلستان و روسیه و اوکراین برقرار شد. بویژه هنگامی که ارتش روسیه خاک اوکراین را در روز ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ بدون هرگونه دلیل قانع کننده ای مورد تجاوز قرار داد، تجاوز با واکنش مؤثری روبرو نشد. عدم واکنش قاطع غرب به تهاجم روسیه، روابط و تعهدات بین المللی را بسختی زیر سئوال برده است . برابر با پیمان بوداپست بمب های اتمی مستقر در کشور اوکراین در سال ۱۹۹۴ به روسیه تحویل داده شد، و در مقابل هر چهار کشور متعهد شدند اگر کشور اوکراین مورد حمله نظامی قرار گیرد با مهاجم به مقابله پرداخته و از کشور اوکراین حمایت میکنند.»
بیش از سه ماه از شروع حمله روسیه به اوکراین میگذرد، دولت بایدن قول ارسال تجهیزات نظامی مؤثر مانند توپهای دور زن هویتزر به اوکراین را داد و دولت انگلستان هم تجهیزات دفاعی و کمکهای انسان دوستانه مانند دارو به اوکراین ارسال میدارد. همچنین آقای بایدن قول ارسال موشکهای میان برد هیمارز به اکراین داد۰ این موشکها در لیست تجهیزات ارسالی کشور بریتانیا هم دیده میشود. این در حالی است که ارتش روسیه شهرهای شرق اوکراین، در منطقه دنباس را یکی پس از دیگری توسط حملات توپخانه، موشکی، پهپادی و بمب افکنهای تهاجمی، به مخروبه تبدیل کرده، مردم بی دفاع را کشتار و سپس نوبت به نظامیان محاصره شده میرسد که همانند شهر ماریاپول مجبور خواهند بود تسلیم شوند.
درحال حاضر شهر سیورودنتسک در حال نابودی بدست ارتش روسیه است و جهان غرب هم با وحشت و آشفتگی ناظر آن. در اوایل ماه ژوئن ۲۰۲۲ خبرگزاری ام-اس-ان دیدگاه نیویورک تایمز را اینگونه برآورد میکند «ما نمی توانیم برای همیشه حامی اوکراین باشیم حتی اگر تصور کنیم عملاً این امکان پذیر باشد». تئوریهای جنگ و پشتیبانی از یک طرف برعلیه طرف دیگر نشان میدهد که این رویه نتایج مثبتی در درازمدت بوجود نخواهد آورد. اینگونه پشتیبانی ها تنها پارادوکسی بیش نیست!. با نگرش به تحلیل روشنفکران و اقتصاد دانان کشورهایی مانند آلمان، فرانسه، ایتالیا و دیگران از جمله آمریکا، این جنگ باید بزودی خاتمه پیدا کند، زیرا ادامه آن بسیار خطرناک، و غیرقابل پیشبینی بنظر میرسد. لااقل شرق اوکراین، در برابر تجاوز روسیه بدون تعهد نظامی تمام عیار آمریکا قابل دفاع نیست. هنگامی که حمله روسیه به اوکراین شروع شد، پشتیبانی جهان غرب و ارسال مهمات مانند موشکهای جاولین ضدّ تانک و ضدّ هوایی استینکر، با توجه به گستردگی درگیری ارتش روسیه در شمال کیف، نامساعد بودن هوا برای ارتش روسیه، موفق آمیز بود و باعث شد که ارتش روسیه از شمال اوکراین عقب نشینی کرده و بر روی اهداف اصلی خود یعنی جدا کردن شرق اوکراین، تمرکز نماید. شواهد بیانگر آن است بدون پشتیبانی عملی آمریکا و ناتو صلح با ثبات و دائمی حتی با امتیازات دادن اوکراین به روسیه امکان پذیر نخواهد بود.
تجهیزات ارسالی آمریکا، انگلستان و اروپا بلافاصله قابل استفاده نیست، به آموزش پرسنل نیاز دارد که زمان می برد. اگر فرض براین باشد تجهیزات ارسالی بلافاصله مورد استفاده قرار گیرد، لازم است پرسنل آموزش دیده همراه این تجهیزات به اوکراین اعزام شوند. اعزام پرسنل نظامی به اوکراین، جهان غرب را مستقیماً رو در روی روسیه قرار خواهد داد. تاکنون جهان غرب چنین تعهدی را به اوکراین نداده و سعی دارد پرسنل نظامی ارتش اوکراین را برای استفاده تجهیزات نظامی ارسالی آموزش بدهد.
تهاجم ارتش روسیه به اوکراین ایجاب میکند با یک نیروی نظامی قوی پاسخ داده شود. تنها ارسال تجهیزات نظامی تدافعی به اوکراین کافی نیست و پوتین را متنبه نکرده است. پوتین سناریو شهر ماریایوپل در شهر سیورودنتسک را تکرار میکند، و شهر سیورودونتسک در ناحیه دونباس سرنوشتی بهتر از ماریاپول نخواهد داشت. روسيه قول داده ده ها هزار غيرنظاميان که در کارخانه شيميائی آزوت در منطقه استراتژیک شهر پناه برده اند را تخلیه کند. این غیرنظامیان در کنار سربازان اوکراینی در این کارخانه پناه گرفته اند. لازم است یادآور شویم هرگز نمیتوان به قول و قرارهای دیکتاتوری مانند پوتین اعتمادی داشت. لازم به توضیح است که پیشهاد تخلیه غیرنظامیان از کارخانه شیمیایی شهر سیورودنتسک به منطقه جدایی طلبان لوهانسک است، و نه به قسمتهای مرکزی کشور اوکراین. اگر پیشنهاد پوتین به حقیقت بپیوندد، غیرنظامیان شهر سیورودنتسک به اسارت برده خواهند شد.
درصورت شکست شهر سیورودنتسک و شهر نزدیک به آن لیسیچانسک منطقه لوهانسک بطور کامل در کنترل ارتش روسیه قرار خواهد گرفت. برابر با خبری از یکی از مسئولان شهر سیورودنتسک لااقل ۱۰،۰۰۰ غیرنظامی در کارخانه شیمیایی آزوت شهر پناه گرفته اند. تسلیم شهر سیورودنتسک باعث کاهش روحیه نظامیان ارتش اوکراین خواهد شد. برای جلوگیری از این و پس از انتقادهایی که از کشورهای آلمان، فرانسه و ایتالیا، بدلیل عدم پشتیبانی قاطع از اوکراین، گردیده است، چند روز قبل رهبران این کشورها به ترتیب اولاف شلتز، امانوئل مکرون و ماریو دراگی با قطار از لهستان به کیف رفتند و با رئیس جمهور اوکراین زلنسکی ملاقات نموده و بر پشتیبانی کشورهایشان از اوکراین مهر تأکید زدند. روز جمعه ۱۷ ژوئن نخست وزیر بریتانیا هم با رئیس جمهور اوکراین در کیف ملاقات و پشتیبانی بریتانیا را مورد تأیید قرار داد. نخست وزیر انگلستان اعلان داشت انگلستان هر سه ماه یکبار ۱۰ هزار غیرنظامی اوکراینی را در کشورهای همسایه اوکراین آموزش نظامی میدهد تا بتوانند به ارتش اوکراین ملحق شوند و از تجهیزات نظامی ارسالی استفاده نمایند. در نشست اخیر ناتو، چهار شنبه ۱۵ ژوئن، وزرای دفاع کشورهای جهان غرب از جمله آمریکا نیز بر لزوم ارسال تجهیزات مؤثر تأکید داشتند.
برابر با اطلاعات تأیید شده دولت آمریکا نیز پشتیبانی خود از اوکراین را تا شکست ارتش روسیه ادامه خواهد داد. از طرفی برابر با گزارشی در رسانه مجازی رادیو فردا منابع اطلاعاتی روز چهارشنبه، ۲۵ خرداد، به سی۰ ان .ان خبر داده اند جنگ روسیه در اوکراین به «مقطعی حساس» رسیده که میتواند سرنوشت این نبرد را برای یک دوره درازمدت تعیین کند(۱). دبیر کل ناتو ینس استولتنبرگ نیز در نشست خبری روز پنجشنبه ۱۶ ژوئن اعلام داشت هزینه پشتیبانی از جنگ اوکراین بسیار بالا است ولی بهای عدم پشتیبانی که منجر شود پوتین برنده جنگ باشد بسیار بالاتر خواهد بود. وی افزود این جنگ ممکن است سالها بطول بیانجامد و کشورهای عضو ناتو باید آمادگی پشتیبانی از اوکراین در دراز مدت را داشته باشند. پشتیبانی از این جنگ هزینههای کلانی به اقتصاد کشورهای غربی تحمیل کرده است. قیمت ها مرتب رو به افزایش است، از جمله قیمت هرلیتر بنزین در بریتانیا بطور متوسط به ۲ پاند استرلینگ رسیده است. در کشورهای دیگر اروپایی هم وضعیت بهمین نحو است. قرار است رانندگان در کشور انگلستان بعلت گرانی بنزین دست به اعتراضات وسیعی بزنند. وضعیت کنونی نمیتواند برای ماه ها و یا سال ها ادامه یابد. برای شکست ارتش روسیه در اوکراین کشورهای ناتو باید تصمیم قاطع اتخاذ نموده و وارد کارزار شوند!.
ارتش اوکراین نیز از شروع تهاجم روسیه تا کنون متحمل خسارات بسیاری بوده است ولی نظامیان ارتش و مردم اوکراین با روحیه وطن دوستی و حفظ تمامیت ارضی کشور با جان و دل در مقابل ارتش تهاجمی روسیه ایستاده و از کشورشان دفاع کرده اند که بسیار قابل ستایش است. ولی اگر روسیه در این جنگ برنده شود کشورهای اقمار پیشین شوروی هم درخطر حمله روسیه قرار خواهند گرفت، از جمله کشورهای بالتیک که نخواهند توانست درمقابل ارتش روسیه مقاومتی داشته باشند. دیگر اینکه ممکن است جنگ سالها بطول بیانجامد که افزون بر تلفات انسانی اقتصاد جهان غرب را با بحرانی شدید روبرو خواهد کرد. همچنین امید است روسیه اهداف جنگی خود را بازتعریف کند، بدین معنا که مدعی شود به پیروزی دست یافته و تلاش کند فرمولی برای رهایی خود از شرم شکست عنوان کند. در حال حاضر پیش بینی و یا فرجام جنگ اوکرانی نامشخص است و دورنمای بسیار خطرناکی را به تصویر کشیده است.
موقعیت پوتین، ارتش روسیه و اقتصاد آن کشور را هم نباید از نظر دور داشت، بدین معنی که پوتین قادر نخواهد بود برای مدت زیادی به تهاجم خود در اوکراین ادامه دهد. برابر باگزارشی تأیید نشده در رسانه دیلی اکسپرس، ۱۸ ژوئن ۲۰۲۲، تارا فیر و الیور استرینگر گزارش داده اند که پوتین با شورش ( میوتنی )در ارتش روسیه مواجه است و تعدادی از نظامیان روسیه شامل سربازان دستگیر شده و فراریان ارتش روسیه به ارتش اوکراین پیوسته اند و این اقدام ولادمیر پوتین را بشدت عصبانی کرده است. نظامیان روسی از نحوه اقدامات جنایتکارانه و غیر انسانی پوتین و ارتش روسیه در اوکراین بسیار ناراضی هستند. برابر با گزراش وزارت دفاع اوکراین، از هنگام شروع تهاجم تا کنون ارتش روسیه محتمل خسارات فراوانی شده، از جمله از دست دادن ۱۴۴۰ تانک، ۳۵۲۸ خودروی زرهی، ۷۲۲ سیستم توپخانه و ۲۳۰ سیستم موشک چند پرتابه، ۹۷ سیستم ضد هوایی، ۲۱۳ هواپیمای جنگی، ۱۷۹ بالگرد، ۵۹۱ پهپاد و ۱۲۹ موشک کروز، ۱۳ ناو/قایق جنگی، ۲۴۸۵ خودرو و تانکر سوخت و بیش از ۲۴۰ هزار سرباز و افسر و درجه دار ارتش.
در این راستا نظر ایین راندل در روز ۱۸ ماه ژوئن که در رسانه ام-اس- ان نگارش شده، اظهار میدارد بلند پروازیهای پوتین و خیالبافی برای امپراتوری تزار روس در حال فروپاشی است. همچنین پورفسور جان برایزن از دانشگاه بیرمنگام انگلستان گفته است وزیر امورخارجه روسیه سرگی لاوروف به یک کمدین تراژیکمدی تبدیل شده است. لاوروف روز ۱۶ ژوئن گفته روسیه اوکراین را اشغال نکرده است!. شاید هم این جملاتی باشد که فرصت بدهد ارتش روسیه بیش از این بی آبرو نشود و از اوکراین خارج شود. برایزن میگوید ارتش روسیه در تهاجم به اوکراین نشان داده است که آن ارتشی نیست که پوتین از آن انتظار داشت!. برایزن میگوید پوتین دوره دیده در حقوق است و در عملیات اطلاعات و ضدّ اطلاعات بسیار با تجربه ولی این دانش و تجربه برای رهبری کشور وسیع روسیه کافی نیست. پوتین بیشتر در راستای ژئوپالتیک، مدرنیزه کردن اطلاعات و اقتصاد روسیه تمرکز داشته، و بسیار ضعیف عمل کرده است. روسیه در لیست سازمان جهانی دانش و مدرنزینه شدن در ردیف ۴۵ یکی بالاتر از ویتنام قرار دارد. این درحالی استکه آمریکا و انگلستان در ردیف ۴ و ۵ پس از سوئد و سویس در لیست قرار دارند. پورفسور برایزن تحقیقات و توسعه، تکنولوژی و اقتصاد روسیه را در ردیف پایینی قرار میدهد. برای مثال آمریکا ۳.۱ درصد از کل بودجه سالیانه خود در سال ۲۰۱۹ را در راه تحقیق و توسعه هزینه کرد، در مقابل بودجه روسیه در این راستا تنها ۱ درصد بوده است.
باتوجه به گزارش پورفسور برایزن میتوان نتیجه گیری کرد که تصمیم تهاجم پوتین به اوکراین تنها بر پایه خود بزرگ بینی و تفکرات واهی برقراری امپراتوری روسیه در هنگام فرمانروایی تزار روس بوده و ارتش روسیه در اوکراین شکست خواهد خورد.
تحلیل و وضعیت جنگ اوکراین وضعیت نامعینی را برای کشور ایران هم رقم زده است. آیت الله خامنه ای و سرداران سپاهش براین باورند که پوتین در جنگ اوکراین پیروز خواهد شد و رژیم میتواند در راستای سیاست خارجی بر روی حمایت پوتین حساب باز کند. خامنه ای تصور میکند با پیروزی پوتین در اوکراین رژیم اسلامی هم در خاورمیانه موفق خواهد شد هژمونی سیاسی برقرار کرده و امپراطوری شیعی در خاورمیانه برقرار کند. بعضی از تحلیگران سیاسی نیز براین باورند پس از پایان جنگ اوکراین چه پوتین پیروز شود یا شکست بخورد، در صورتیکه کشور ایران جزئی از اقمار کشور روسیه قرار نگیرد، روسیه به ایران حمله خواهد کرد و موجب تجزیه کشور ایران خواهد شد. این تنها یک فرضیه است، اما با توجه به رویای تاریخی روسیه برای ضمیمه ایران به آن کشور، با شعار «رسیدن به آبهای گرم خلیح فارس» غیرممکن هم نیست.
باز هم سخنی با نظامیان ارتش ایران
همقطاران عزیز من با توجه به توضیحات بالا کشور ایران در معادله جهان شرق و غرب با خطر جدی روبرو است. با توجه به نگاه به شرق خامنه ای و رویای امپراتوری شیعی در خاورمیانه، کشور ایران در وضعیت بسیار خطرناکی قرار دارد. با وضعیت نابسامان اقتصادی و فشار زندگی برمردم ایران، کارگران، معلمان، مستخدمین دولت، رژیم پایدار نخواهد ماند و مردم بدلیل فقر، سرکوب و عدم وجود هرگونه آزادی انسانی به پا خاسته اند و بدنبال عبور از رژیم فاسد اسلامی اند. نگاه به شرق خامنه ای و غرب ستیزی وی باعث خواهد شد که کشورهای همسایه ایران در رویارویی با کشور ایران قرار گیرند. در نتیجه تمامیت ارضی کشور ایران میتواند مورد تهاجم داخلی و خارجی قرار گیرد.
در حال حاضر بسیار مشکل است بتوانیم قبل از اینکه مردم بطور کامل پا به میدان گذارند اقدام مؤثری انجام دهیم. ولی باید خود را برای آن روز سرنوشت ساز آماده کنیم. ما قسم یاد کرده ایم که از تمامیت ارضی و حاکمیت مردم ایران دفاع کنیم. بنابراین وظیفه خود میدانیم از مردم ایران در مقابل مأمورین آدم کش رژیم دفاع و امنیت لازم برای تصمیم مردم ایران برای عبور از رژیم را برقرار کنیم.
پاینده ایران
ناخدا محمد فارسی
۲۱ ژوئن ۲۰۲۲
1 – https://www.radiofarda.com/a/31899876.html
2 – https://www.msn.com/en-gb/news/world/putin-faces-mutiny-as-russian-troops-join-kyiv-forces-to-crush-invasion/ar-AAYwRq7?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=f7c4b633ad684040b407e05dec0033b1
3 – https://www.msn.com/en-gb/news/world/putin-s-ambitions-in-tatters-russia-returning-to-soviet-era-living-after-rejection/ar-AAYBRSi?ocid=msedgntp&cvid=df485a26ae6f47d792a60e82ffee532f